Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 lip 2019, 05:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: NAZE32 + OP GPS
Post: sobota 03 lis 2018, 21:41 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Witam, zacznę od tego iż prześledziłem już chyba wszystkie tutoriale jak podłączyć GPS do naze32 i po wielu próbach kontroler nie widzi GPS-u
Dopiero zaczynam zabawę z kontrolerami i na początek kupiłem CC3d którego też nie mogłem połączyć z GPS-em, na forach doszukałem się informacji, że CC3d to już raczej "martwy" temat, dokupiłem więc naze32 i próbuję podłączyć GPS, ale bez efektu.
Oto schemat i zrzuty ekranu iNAV
GPS podłączony pod soft serial 2
Obrazek

iNAV skonfigurowany tak:\
Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
A co Ci z GPSa jesli nie masz magnetometru?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 22:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
chcę zamontować w skrzydle i potrzebuję danych do osd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
chcę zamontować w skrzydle i potrzebuję danych do osd

To zacznij od sprawdzenia go pod uCenter.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 23:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
w ucenter wyswietla dane prawidłowo, ale tylko przy prędkości 9600


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 00:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
w ucenter wyswietla dane prawidłowo, ale tylko przy prędkości 9600

Co to znaczy prawidlowo? Jakie komunikaty konkretnie? Jaki protokol?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 06:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Teraz widzę, że trafiłem na odpowiednią osobę na odpowiednim forum (i to że ja jestem zielony w temacie); pisząc "prawidłowe dane" rozumiem to że GPS żyje i wyświetla w ucenter moją pozycję na mapie i współrzędne, cała reszta: te zielone słupki, cyferki itp to dla mnie matrix, równie dobrze mogłyby się wyświetlać chińskie krzaczory.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
Nie odpowiedziales na pytania jakie komunikaty i jaki protokol (patrz: Packet Console)...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 22:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
sypie takimi komunikatami:

21:29:32 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data'
21:29:32 R -> NMEA GPVTG, Size 35, 'Course Over Ground and Ground Speed'
21:29:32 R -> NMEA GPGGA, Size 75, 'Global Positioning System Fix Data'
21:29:32 R -> NMEA GPGSA, Size 50, 'GNSS DOP and Active Satellites'
21:29:32 R -> NMEA GPGSV, Size 66, 'GNSS Satellites in View'
21:29:32 R -> NMEA GPGSV, Size 68, 'GNSS Satellites in View'
21:29:32 R -> NMEA GPGSV, Size 31, 'GNSS Satellites in View'
21:29:32 R -> NMEA GPGLL, Size 52, 'Geographic Position - Latitude/Longitude'
21:29:33 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data'
21:29:33 R -> NMEA GPVTG, Size 35, 'Course Over Ground and Ground Speed'
21:29:33 R -> NMEA GPGGA, Size 75, 'Global Positioning System Fix Data'
21:29:33 R -> NMEA GPGSA, Size 52, 'GNSS DOP and Active Satellites'
21:29:33 R -> NMEA GPGSV, Size 66, 'GNSS Satellites in View'
21:29:33 R -> NMEA GPGSV, Size 68, 'GNSS Satellites in View'
21:29:33 R -> NMEA GPGSV, Size 31, 'GNSS Satellites in View'
21:29:33 R -> NMEA GPGLL, Size 52, 'Geographic Position - Latitude/Longitude'
21:29:34 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data'
21:29:34 R -> NMEA GPVTG, Size 35, 'Course Over Ground and Ground Speed'
21:29:34 R -> NMEA GPGGA, Size 75, 'Global Positioning System Fix Data'
21:29:34 R -> NMEA GPGSA, Size 52, 'GNSS DOP and Active Satellites'
21:29:34 R -> NMEA GPGSV, Size 66, 'GNSS Satellites in View'
21:29:34 R -> NMEA GPGSV, Size 68, 'GNSS Satellites in View'
21:29:34 R -> NMEA GPGSV, Size 31, 'GNSS Satellites in View'


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lis 2018, 08:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
sypie takimi komunikatami:

21:29:32 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data''

Czyli jak sam widzisz powinienes go skonfigurowac jako NMEA a nie UBLOX w iNavie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lis 2018, 21:13 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
niestety nie zadziałało


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lis 2018, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
niestety nie zadziałało

To pewnie zle podlaczony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lis 2018, 22:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
niewiele mam możliwości;
+5V i GND raczej nie pomylę TX i RX próbowałem zamieniać (tak dla pewności)
serial port prawidłowy, poddaję się...
jeśli w iNav ustawiam protokół UBLOX to po restarcie "kontrolka" GPS po chwili zapala się na czerwono, jeśli zmieniał na NMEA to w ogóle się nie zapala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lis 2018, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
TX i RX próbowałem zamieniać (tak dla pewności)

Kiedy, przed czy po przestawieniu configa na NMEA?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lis 2018, 22:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 99
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
po przestawieniu na NMEA rowniez zamienialem tx i rx ale kontrolka GPS nie zapalila sie nawet na czerwono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.