Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

NAZE32 + OP GPS
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=38&t=45328
Strona 1 z 4

Autor:  marcinoc [ sobota 03 lis 2018, 21:41 ]
Tytuł:  NAZE32 + OP GPS

Witam, zacznę od tego iż prześledziłem już chyba wszystkie tutoriale jak podłączyć GPS do naze32 i po wielu próbach kontroler nie widzi GPS-u
Dopiero zaczynam zabawę z kontrolerami i na początek kupiłem CC3d którego też nie mogłem połączyć z GPS-em, na forach doszukałem się informacji, że CC3d to już raczej "martwy" temat, dokupiłem więc naze32 i próbuję podłączyć GPS, ale bez efektu.
Oto schemat i zrzuty ekranu iNAV
GPS podłączony pod soft serial 2
Obrazek

iNAV skonfigurowany tak:\
Obrazek

Obrazek

Autor:  pawelsky [ sobota 03 lis 2018, 22:02 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

A co Ci z GPSa jesli nie masz magnetometru?

Autor:  marcinoc [ sobota 03 lis 2018, 22:22 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

chcę zamontować w skrzydle i potrzebuję danych do osd

Autor:  pawelsky [ sobota 03 lis 2018, 22:37 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

marcinoc pisze:
chcę zamontować w skrzydle i potrzebuję danych do osd

To zacznij od sprawdzenia go pod uCenter.

Autor:  marcinoc [ sobota 03 lis 2018, 23:00 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

w ucenter wyswietla dane prawidłowo, ale tylko przy prędkości 9600

Autor:  pawelsky [ niedziela 04 lis 2018, 00:46 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

marcinoc pisze:
w ucenter wyswietla dane prawidłowo, ale tylko przy prędkości 9600

Co to znaczy prawidlowo? Jakie komunikaty konkretnie? Jaki protokol?

Autor:  marcinoc [ niedziela 04 lis 2018, 06:51 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

Teraz widzę, że trafiłem na odpowiednią osobę na odpowiednim forum (i to że ja jestem zielony w temacie); pisząc "prawidłowe dane" rozumiem to że GPS żyje i wyświetla w ucenter moją pozycję na mapie i współrzędne, cała reszta: te zielone słupki, cyferki itp to dla mnie matrix, równie dobrze mogłyby się wyświetlać chińskie krzaczory.

Autor:  pawelsky [ niedziela 04 lis 2018, 08:29 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

Nie odpowiedziales na pytania jakie komunikaty i jaki protokol (patrz: Packet Console)...

Autor:  marcinoc [ wtorek 06 lis 2018, 22:34 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

sypie takimi komunikatami:

21:29:32 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data'
21:29:32 R -> NMEA GPVTG, Size 35, 'Course Over Ground and Ground Speed'
21:29:32 R -> NMEA GPGGA, Size 75, 'Global Positioning System Fix Data'
21:29:32 R -> NMEA GPGSA, Size 50, 'GNSS DOP and Active Satellites'
21:29:32 R -> NMEA GPGSV, Size 66, 'GNSS Satellites in View'
21:29:32 R -> NMEA GPGSV, Size 68, 'GNSS Satellites in View'
21:29:32 R -> NMEA GPGSV, Size 31, 'GNSS Satellites in View'
21:29:32 R -> NMEA GPGLL, Size 52, 'Geographic Position - Latitude/Longitude'
21:29:33 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data'
21:29:33 R -> NMEA GPVTG, Size 35, 'Course Over Ground and Ground Speed'
21:29:33 R -> NMEA GPGGA, Size 75, 'Global Positioning System Fix Data'
21:29:33 R -> NMEA GPGSA, Size 52, 'GNSS DOP and Active Satellites'
21:29:33 R -> NMEA GPGSV, Size 66, 'GNSS Satellites in View'
21:29:33 R -> NMEA GPGSV, Size 68, 'GNSS Satellites in View'
21:29:33 R -> NMEA GPGSV, Size 31, 'GNSS Satellites in View'
21:29:33 R -> NMEA GPGLL, Size 52, 'Geographic Position - Latitude/Longitude'
21:29:34 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data'
21:29:34 R -> NMEA GPVTG, Size 35, 'Course Over Ground and Ground Speed'
21:29:34 R -> NMEA GPGGA, Size 75, 'Global Positioning System Fix Data'
21:29:34 R -> NMEA GPGSA, Size 52, 'GNSS DOP and Active Satellites'
21:29:34 R -> NMEA GPGSV, Size 66, 'GNSS Satellites in View'
21:29:34 R -> NMEA GPGSV, Size 68, 'GNSS Satellites in View'
21:29:34 R -> NMEA GPGSV, Size 31, 'GNSS Satellites in View'

Autor:  pawelsky [ środa 07 lis 2018, 08:19 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

marcinoc pisze:
sypie takimi komunikatami:

21:29:32 R -> NMEA GPRMC, Size 68, 'Recommended Minimum Specific GNSS Data''

Czyli jak sam widzisz powinienes go skonfigurowac jako NMEA a nie UBLOX w iNavie.

Autor:  marcinoc [ środa 07 lis 2018, 21:13 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

niestety nie zadziałało

Autor:  pawelsky [ środa 07 lis 2018, 21:34 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

marcinoc pisze:
niestety nie zadziałało

To pewnie zle podlaczony

Autor:  marcinoc [ niedziela 11 lis 2018, 22:39 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

niewiele mam możliwości;
+5V i GND raczej nie pomylę TX i RX próbowałem zamieniać (tak dla pewności)
serial port prawidłowy, poddaję się...
jeśli w iNav ustawiam protokół UBLOX to po restarcie "kontrolka" GPS po chwili zapala się na czerwono, jeśli zmieniał na NMEA to w ogóle się nie zapala

Autor:  pawelsky [ wtorek 13 lis 2018, 14:00 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

marcinoc pisze:
TX i RX próbowałem zamieniać (tak dla pewności)

Kiedy, przed czy po przestawieniu configa na NMEA?

Autor:  marcinoc [ wtorek 13 lis 2018, 22:42 ]
Tytuł:  Re: NAZE32 + OP GPS

po przestawieniu na NMEA rowniez zamienialem tx i rx ale kontrolka GPS nie zapalila sie nawet na czerwono

Strona 1 z 4 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/