Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 30 paź 2020, 17:54

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 15 lis 2018, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8691
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
po przestawieniu na NMEA rowniez zamienialem tx i rx ale kontrolka GPS nie zapalila sie nawet na czerwono

Wiec albo cos nie tak z konfiguracja, albo z podlaczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 lis 2018, 19:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 539
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ale jesteśmy pewni, że ta wersja softu na tym sprzęcie obsługuje GPS i nie ma tej funkcjonalności obcietej?

A może tescik na dużo starszej wersji?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 lis 2018, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8691
Lokalizacja: Polska
Prawde mowiac to nie wiemy nawet jaka to wersja...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 lis 2018, 23:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 148
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Ja dopiero zaczynam zabawę z kontrolerami lotu i przerobilem juz zalegający w szufladzie CC3D które również nie rozpoznawało tego GPS-a, potem zabrałem się za naze32 i dalej bez efektu, najchetniej spakowalbym wszystkie graty i wysłał do kogoś kumatego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: NAZE32 + OP GPS
Post: piątek 16 lis 2018, 09:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 201
Możesz udostępnić zdjęcie tego kontrolera i jaką wersję inav wgrałeś??
Skoro zaczynasz zabawę to muszę się jeszcze upewnić ;)
Po podłączeniu GPS i skonfigurowaniu kontrolera w inav podpinasz baterie do kontrolera czy tylko na USB to sprawdzasz?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 lis 2018, 20:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 148
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
kontroler to Naze32 REV6 6DOF, iNav CONFIGURATOR 2.0.0-rc3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 lis 2018, 23:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8691
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
iNav CONFIGURATOR 2.0.0-rc3

To jest wersja konfiguratora, a pytanie bylo o firmware.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lis 2018, 17:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 148
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
firmware wgrałem inav_1.7.2_NAZE.hex, ale próbowałem też na 1.6 - rezultat zawsze taki sam, wpinałem już w różne porty i próbowałem różnych konfiguracji na UART2 i SOFTSERIAL 1 i 2, po wybraniu protokołu NMEA i Nav "nie widzi" GPS-a, po wybraniu UBLOX7 ten sam rezultat, po wybraniu UBLOX w iNAV symbol GPS zapala się na czerwono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lis 2018, 18:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8691
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
firmware wgrałem inav_1.7.2_NAZE.hex, ale próbowałem też na 1.6 - rezultat zawsze taki sam, wpinałem już w różne porty i próbowałem różnych konfiguracji na UART2 i SOFTSERIAL 1 i 2, po wybraniu protokołu NMEA i Nav "nie widzi" GPS-a, po wybraniu UBLOX7 ten sam rezultat, po wybraniu UBLOX w iNAV symbol GPS zapala się na czerwono

Zajrzalem w kod i widze ze NMEA jest tylko dla targetow z wiecej niz 128 flasha (wiec Twoja Naze32 sie nie lapie), wiec pozostaje Ci albo UBLOX (co zwraca UBX-MON-VER w uCenter?) albo dokompilowac sobie obsluge NMEA.

A tak przy okazji masz podlaczone TX i RX jednoczesnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lis 2018, 18:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 148
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
tak TX i RX jednocześnie
nie wiem co trzeba sprawdzić w uCenter na początek wstawiam te zrzuty
Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lis 2018, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8691
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
nie wiem co trzeba sprawdzić w uCenter

Napisalem Ci co - UBX-MON-VER


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 07:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 148
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
wygląda na to, że drzewko UBX jest puste, wszystko jest na protokole NMEA
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 09:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8691
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
wygląda na to, że drzewko UBX jest puste

Poll kliknales?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 13:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 148
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
przyznaję, że poprzednio nie kliknąłem, teraz po wejściu w ustawienia przycisk poll jest aktywny ale kliknięcie nie daje efektu - pola zostają puste
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8691
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
przyznaję, że poprzednio nie kliknąłem, teraz po wejściu w ustawienia przycisk poll jest aktywny ale kliknięcie nie daje efektu - pola zostają puste

Wiec albo to nie jest uBlox, albo ma na stale wylaczone komendy UBX, albo masz uszkodzona linie RX w GPSie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.