Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 15:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 02 paź 2018, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
witam,
Nie bardzo mogę przebrnąć przez dogadanie mojego FC (z softem spracingF3 v3.5) z GPS NEO-M6NV2 w Betaflight (FC to identyczny jak z tego postu http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=544698#p544698)
GPS podłaczony przez FTDI do kompa gada jak należy. Ustawiłem mu oprócz NMEA wysyłanie komunikatów cyfrowych w ublox. We wszystkich trzech monitorach (packet, text i binary) widać jak ładnie idą dane. Podpinam go pod wolny UART2 (Tx>RX, RX>TX). Po załączeniu zasilania i kilku chwilach GPS miga ładnie na niebiesko- czyli fix jest.
W Betaflight najpierw ustawiam port UART2 odhaczając w nim GPS na prędkości 9600 i zapisuję konfig- tu jest OK. Następnie w zakładce config aktywuję GPS i ustawiam protokół u-blox. Zapis konfiguracji, reset i .... włącznik GPS w zakładce config dalej na szaro- jak przed jego włączeniem. Czyli jakby system nie widział urządzenia? Próbowałem ustawiać różne prędkości na GPS i te same w UART2 FC - to samo. Próbowałem na UART3 - dalej jak uaktywnię GPS w Betaflight to po zapisie powraca do stanu wyłączonego.
Czy jakieś czary należy odprawić w CLI- bo widzę na filmikach, że do ustawienia FS RTH trzeba trochę zapodać w CLI?

I jeszcze jedna wątpliwość: przeczytałem pewnie paręset postów na forum dotyczących GPS i sam już nie wiem czy do trybu RTH wystarczy sam GPS bez kompasu? Zależy mi na skonfigurowaniu FailSafe właśnie z trybem RTH, jeśli do tego potrzebny jest kompas, to moje poty o d...e roztrzaskać, bo ten NEO go nie ma...

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 paź 2018, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3906
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jesteś pewny, że masz dobrze podłączone kabelki? Jesteś pewny, że na F3 jest obsługa GPS i RTH?
BF pozwala na RTH bez kompasu.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 paź 2018, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
W tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=8FIi_xuH4Vo Painless360 konfiguruje SPF3 z Ublox. Ale nie w BF tylko w CF. Kabelki sprawdzałem wiele razy, nawet zamieniałem Rx i TX w FC na wszelki wypadek - nic, zero odzewu.
Nie próbowałem jeszcze innego oprogramowania poza BF. Myślisz że CF to ruszy?

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 paź 2018, 13:59 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
Sprawdź czy wersja firmware, którą wgrywasz obsługuje GPS’a na prockach F3. Od którejś wersji jest to zablokowane i działa tylko na F4 i F7. Kontrolnie możesz spróbować wgrać iNAV’a.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Ostatnio zmieniony wtorek 02 paź 2018, 18:18 przez Docent, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 paź 2018, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
Podpowiesz jak mam to wyszukać? Sprawdzam tu https://github.com/betaflight/betaflight/releases i znajduje tylko informację, że ze względu na mała pojemność flasha i ciągłe poprawki w danej wersji wyrzuca się pewne funkcje- ale jakie to nie wiem jak do tego dotrzeć...

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 paź 2018, 18:18 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
Zobacz tu:
https://github.com/betaflight/betaflight/issues/4415

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 paź 2018, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
Dzięki Docent- wszystko jasne!
Czas zapoznać się z Inav.

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
Próbowałem tego gpsa pod ajnavem. Męczyłem kilka godzin i nic, ajnav go nie widzi :) Dałem inny neo 6m i działa. Poprzednio ten gpsv2 działał bez problemu na sofcie kfc a z ajavem nie chce..

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
Chyba na razie problem mam z głowy, bo kombinując i przełączając miedzy FC a PC setki razy tego NEO w końcu podłączyłem mu zasilanie przeciwnie... Upalił sie taki mały pięciopinowy pierdutek (kurczę, to ma ze 2 mm długości...)
Obrazek

Czy ktoś z elektroników mi podpowie jakiego stabilizatora mam szukać (symbol handlowy)?
Na schemacie to chyba będzie U3? RT9193-33. Ewentualnie jakieś zamienniki?
Obrazek

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 14:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 302
Lokalizacja: Biała Podlasla
Symbol handlowy to chyba właśnie rt9193-33?

https://pl.farnell.com/richtek/rt9193-3 ... dp/2363137


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
O! i nawet mogę kupić online :)
Na wszelki wypadek jeszcze te kądziołki jednomikrowe dokupię
Super, dzięki!

edyta:
.... hmmmm, dwie dychy trzeba dać za pięć sztuk z wysyłką. Za 3 dychy mam nowy Neo 6M...
Chyba jednak to przemyślę.

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 15:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 302
Lokalizacja: Biała Podlasla
No to szukaj na zagranicznych portalach z darmową wysyłką :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.