Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 12 gru 2018, 22:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 06 wrz 2018, 18:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 gru 2015, 11:53
Posty: 6
Witam wszystkich,
składam pierwszego drona i mam problem. Posiadam kontroler Omnibus F4 (wgrany INAV) z barometrem ale bez czujnika prądu. Podłączyłem do niego odbiornik Frysky XM poprzez złącze SBUS. Zworkę zalutowałem w miejscu SBUS. Rx ustawiony na Uart6. SBUS włączony w konfiguracji. Problem pojawia się w zakładce odbiornika. Ruchy drążka pojawiają się na ekranie czasem z kilkusekundowym opóźnieniem a czasem wcale. Włączyłem RSSI na kanale 16 i jeśli wyłączę aparaturę to od razu to widać (jakaś komunikacja musi być).
XM zbindowany z modułem XJT wsadzonym do Turnigy 9x z wgranym er9x-r819. Wszystko kupiłem niedawno i nie wiem jak sprawdzić działanie poszczególnych elementów. Czy problem leży po stronie XM - XJT? Czy może XM - Omnibus. A może sam Omnibus jest walnięty?
Próbowałem wszystkie wersje Inav i wszystkie wersje płytek Omnibusa, które są dostępne w instalatorze. W Betaflight jest to samo.
Wiem, że sama aparatura jest ok bo działa na standardowym nadajniku. XM i XJT zbindowały się bez problemów. Na XM wgrałem najnowsze oprogramowanie dostępne na stronie. Ma ktoś jakiś pomysł?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 wrz 2018, 05:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 313
Lokalizacja: Biała Podlasla
specpl pisze:
Wiem, że sama aparatura jest ok bo działa na standardowym nadajniku.


Możesz to rozwinąć?



Do FC masz podpięte cokolwiek oprócz xm?
Jakie masz zamierzone napięcie zasilania odbiornika?
Zasilasz z FC czy z bec? Zasil z zewnętrznego źródła a nie z FC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 wrz 2018, 08:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 gru 2015, 11:53
Posty: 6
Używam Turnigy 9X ze standardowym modułem (tylko antena przeniesiona tak aby można było moduły zmieniać) w modelu samolotu i działa bez problemów. Na potrzeby drona kupiłem moduł XJT i odbiornik XM (minimalizacja masy). Do FC mam podłączony GPS i FC wykrywa go bez problemów - działa na UART1. Oczywiście testy robiłem przy podłączonym i odłączonym GSP.
Całość na razie zasilam z USB - sugerowałem się filmikami na YT. Przy usb xm ma 4,68V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 wrz 2018, 10:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2017, 21:01
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
U mnie tak działa bez problemu, co prawda XM+. Upewnij sie, ze radio trzymasz co najmniej 1 metr od odbiornika, oraz ze nie ma w poblizu urzadzenia wifi (telefonu, routera, etc).

_________________
Pozdro,
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 wrz 2018, 16:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 gru 2015, 11:53
Posty: 6
Próbowałem oddalić się od zakłóceń ale efekt ten sam. Mój FC najlepiej działa na opcji OmnibusF4V3. Ale opóźnienia są duże.
Chyba znalazłem problem. Moduł XJT chyba nie zachowuje się poprawnie. Problem jest z żółtą diodą, która powinna mrugać, u mnie świeci cały czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 wrz 2018, 15:07 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 313
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ale też oddal radio z xjt od odbiornika. 1m może być za mało.
Do 2m mam dużo gorszą komunikację min xjt z x4r czy xsr. Spadek sygnału, brak telemetrii to normalka przy okazji trzymania odbiornika przy samym radiu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 13:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 gru 2015, 11:53
Posty: 6
Oczywiście samo radio też oddalałem od odbiornika. Wydaje mi się, że problem jest z modułem XJT. Zamówiłem kabel s port, spróbuje wgrać nowsze oprogramowanie. Mój problem jest taki sam jak tutaj:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ot-working


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 paź 2018, 07:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 gru 2015, 11:53
Posty: 6
Doszedł do mnie układ USB to S.port. Wgrałem najnowsze oprogramowanie do nadajnika i odbiornika i wszystko zaczęło pracować prawidłowo. Być może wcześniej oprogramowania nie za bardzo ze sobą współpracowały (bindowanie działało bez problemów).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.