Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 14 lis 2018, 02:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 21 cze 2018, 11:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 maja 2016, 16:32
Posty: 58
Witam, posiadam Omnibusa F4 w którym niestety urwałem gniazdo USB... Przeszukując YT w celu znalezienia jakiejś porady co w takim wypadku znalazłem film w którym ktoś podłączał FC do kompa konwerterem USB CP 2012 i taki też kupiłem. W filmie było pokazane, żeby podłączyć to do RX1, gdzie mam wlutowany odbiornik do radia. Można to podłączyć do innego RX? Byłbym mega wdzięczny gdyby ktoś powiedział co i gdzie podłączyć, bo szczerze mówiąc robię coś takiego pierwszy raz i nie do końca jeszcze jestem obeznany z tematem. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Poniżej zamieszczam zdjęcia części które mam i strony gdzie kupiłem (może coś będzie się dało z tego wywnioskować).

http://allegro.pl/modul-konwerter-usb-t ... 83187.html
https://www.banggood.com/Omnibus-F4-Bet ... 12589.html

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 cze 2018, 11:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Pytanie czy miales wlaczone na ktorymkolwiek UART opcje MSP (oprocz tego USB).
inaczej nie podlaczysz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 cze 2018, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 789
Lokalizacja: Trzebnica
A gniazda USB nie da się przylutować?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 cze 2018, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11890
Lokalizacja: Mikoszewo
Poli25 pisze:
A gniazda USB nie da się przylutować?

Chyba urwał jeden z padów - bypass z kynarka by się przydał....

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 cze 2018, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 789
Lokalizacja: Trzebnica
Z baypassem raczej nie powinno być problemu

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 cze 2018, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6614
Lokalizacja: Polska
pablo12589 pisze:
W filmie było pokazane, żeby podłączyć to do RX1, gdzie mam wlutowany odbiornik do radia. Można to podłączyć do innego RX?

Odlutuj na chwile odbiornik, podlacz sie przez adapter i ustaw MSP na innym porcie. Potem mozesz przylutowac odbiornik z powrotem.

Verid pisze:
Chyba urwał jeden z padów - bypass z kynarka by się przydał....

Nie urwal sie, ten pin nie jest uzywany - baypass zbyteczny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 cze 2018, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11890
Lokalizacja: Mikoszewo
pawelsky pisze:
en pin nie jest uzywany - baypass zbyteczny.

A to tym bardziej nie powinno być problemu :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 01:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 752
Lokalizacja: Kraków
ale to wygląda jak zimne luty... gdyby było porządnie zlutowane, to urwałoby razem ze ścieżkami ;).
a tak to tylko przyłożyć nowe/stare USB i przesmyrać lutownicą, nawet bez cyny, bo już jest na padach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 04:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 789
Lokalizacja: Trzebnica
volender pisze:
ale to wygląda jak zimne luty... gdyby było porządnie zlutowane, to urwałoby razem ze ścieżkami ;).
a tak to tylko przyłożyć nowe/stare USB i przesmyrać lutownicą, nawet bez cyny, bo już jest na padach.


Wystarczy dodać tez troszkę topnika i cyna sama ładnie powinna się rozpłynąć.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lip 2018, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 mar 2013, 23:33
Posty: 106
Lokalizacja: Wrocław
Mam podobny problem z FC Flame F4, quad stał na biurku podłączony do komputera straciłem go łokciem i urwało USB niestety uszkodziło jedna ścieżkę. Planuje się teraz przez konwerter FTDI podłączyć do UART 1 i tak używać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.