Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 lis 2018, 19:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PIKO BLX i SBUS
Post: wtorek 16 sty 2018, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
Hejka,
używa ktoś może FC PIKO BLX a odbiornikiem FR sky

Nie mogę skonfigurować poprawnie FC tak aby w zakładce odbiornika mieć live data... Zgodnie z instrukcją, jest zworka na SUBS, w CF ustawiłem typ odbiornika SBUS, oraz port RX UART_3. Pomimo tego nie mogę sterować, oraz odbierać poprawnie danych z odbiornika. Macie może informację czy wymagana jest negacja danych z odbiornika?
Edited:
Poniżej screeny z ustawień:
Dane odbiornika wyglądają niezmiennie czy odbiornik jest zasilany czy nie, oraz jak ruszam drążkami.
2018-01-16_20-46-53.png
2018-01-16_20-46-53.png [ 151.13 KiB | Przeglądany 676 razy ]

2018-01-16_20-46-54.png
2018-01-16_20-46-54.png [ 15.09 KiB | Przeglądany 676 razy ]

2018-01-16_20-46-55.png
2018-01-16_20-46-55.png [ 69.05 KiB | Przeglądany 676 razy ]

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sty 2018, 07:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1413
Lokalizacja: Mielec
Pokombinuj jeszcze z inwersją sygnału. Nie wiem jak to jest w CF ale w betaflight w CLI jest set sbus _inversion= on (lub off).
Nie wiem czy Twój odbiornik jest typowym Frsky z zanegowanym SBUS czy może odbiornikiem opartym o projekt na RCG gdzie nie ma już negacji.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sty 2018, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 317
Lokalizacja: Kaszuby
Zrób upgrafe softu na pikoblx i zacznie śmigać poprawnie ...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
Zrobiłem upgrade, ba nawet na 2 płytkach sprawdzałem i dalej niestety nic nie bangla :/ , defaultowo jest włączona negacja SBUS, próbowałem również z wyłączona i ni huhu.... Jest szansa, że majfernd się pomylił i wejście powinno być na innym porcie?

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sty 2018, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
Panowie, jest sukces :) po zwarciu wszystkich zworek odpowiedzialnych za konfigurację FC zagrało :). Nie wymagane było wyłączanie negacji SBUS, wgrane nowy sofcik. Teraz zostało poustawianie nadajnik i regulacje zakresu kanałów.

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.