Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 cze 2018, 13:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 23 gru 2017, 04:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1242
Lokalizacja: Lubelskie
Tak żeby nie zaśmiecać wątku kolegi Adrián napiszę nowy.
Siedzę sobie i oglądam te Omnibusy F4 aż przypomniało mi się że mam nowy F3 ACRO, który kupiłem w zasadzie dlatego że bardzo wygodnie programuje się nim ESC :-D Podłączyłem BMP180 + GY-273 ustawiłem w konfiguratorze i działa. Chociaż BMP180 trochę głupieje jak kręcę nim w powietrzu, ale BMP220 też kosztuje grosze.

Więc teraz rodzi się pytanie: czy jest jakiś sens kupować coś droższego jeśli z góry to ma być przeznaczone pod iNAV? Bo tak: w zasadzie budując wieszaka na iNAW kompas wypadało by mieć na maszcie (więc ten wbudowany w FC nie potrzebny, a dwóch tak jak w pixhawku się i tak nie da używać - chyba że tu się mylę?), a BMP280 kosztuje całe 81 centów :-D https://pl.aliexpress.com/item/I2C-SPI- ... eLevelAB=5

F3 na BG na chwile obecną 16$, a bywał i za 12.99$ + 1$ za baro, a kompas z GPS, który i tak i tak kupić trzeba.
Na wiki iNAV możemy sobie poczytać: https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... ted-boards
Cytuj:
Boards based on F3/F4/F7 CPUs

These boards are powerful and in general support everything INAV is capable of. Limitations are quite rare and are usually caused by hardware design issues.


Jedyne co mnie przekonuje do zakupu Omnibusa F4 to wbudowane OSD. Ciekaw jestem co o tym myślicie? Jeśli już to którego F4 wybrać?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 08:54 
Offline

Rejestracja: środa 13 gru 2017, 19:58
Posty: 37
Popatrz na nowy Matek F405-CTR. Wyszedl pare tygodni temu. Podobny do wersji AIO ale dodali barometr i zmienili zyroskop, bo poprzedny byl zbyt podatny na wibracje.

_________________
Hubsan 501s, XY215 race, iFlight XL7 gps, T-rex 450 (k-bar), Devil 420 (Bavarian Demon 3SX), JR Forza 700, Futaba 14SG.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 95
Lokalizacja: częstochowa
Ja sobie chwalę omnibusa f3 pro(około 17 $) , zainstalowałem go w ramie robocata 270 z gps i magneto.
Od strzała lata bardzo stabilnie na presetach z inav dla 5cali i gps.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1242
Lokalizacja: Lubelskie
Syloooo, zwróć uwagę na tytuł wątku - specjalnie umieściłem tam słowo "warto". Jak mam kupować FC za 40USD pod iNAV to już wolę dołożyć 20$ i kupić sprawdzonego pixhacka/pixracera/itd. do wyboru :-)

tom_monik, rzuć linkiem, bo tych płytek teraz jest tyle...

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 733
Lokalizacja: Kraków
Ja sobie chwalę omnibusa f4 v2 za 17$

https://www.ebay.com/itm/Betaflight-OMN ... 41c50e2689

Dobra cena imo, masa złącz.
Wymaga natomiast delikatnej ingerencji - podania zasilania z wbudowanego BEC'a na filtr LC dla FPV, i wylutowania jednej zworki w zależności, jaki sygnał podajesz - ppm/sbus:

viewtopic.php?f=38&t=40986

Nie wiem jak w inav, ale w BF dobrze jest wyłączyć DMA dla karty SD, bo inaczej w omnibusie się jakieś konflikty pojawiały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 21:18 
Offline

Rejestracja: środa 13 gru 2017, 19:58
Posty: 37
warto, nie warto, problem jest w tym, ze 'moje warto' jest inne niz 'czyjes warto'

dla mnie ta plytka ma wszystko czego bym potrzebowal budujac kolejnego quada na iNavie, ale to tylko moja propzycja, take it or leave it :)

_________________
Hubsan 501s, XY215 race, iFlight XL7 gps, T-rex 450 (k-bar), Devil 420 (Bavarian Demon 3SX), JR Forza 700, Futaba 14SG.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 95
Lokalizacja: częstochowa
Ja mam tą szybko przyszła https://www.aliexpress.com/item/OMNIBUS-F3-Pro-Flight-Controller-Betaflight-Built-in-OSD-BEC-Current-sensor-for-RC-Racer-FPV/32823710374.html dopiąłem tylko dwa oporniki po 1kohm do 3,3v a SDA SCL tak zwany pullup
bo magnetometr sporadycznie głupiał Obrazek
Dodatkowo mam od Marbalona kfc32 z INAV w małym mikrusie na ramie od JR65 z gps i magneto, dodatkowo tylko podłączyłem żyroskop MPU-6050 i lata również bez zastrzeżeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1242
Lokalizacja: Lubelskie
Korzystacie w wieszakach z tego kompasu wbudowanego w FC? Ja próbowałem kiedyś iNAV z Naze32 to na wbudowanym mag latał tyłem w kółko jak pijany zając - bez mag na kiju nie było mowy, ale to czasy jak naze było na topie, a teraz tych nowych płytek za bardzo nie znam bo latam głównie na pixach dlatego pytam :-)

PS. Da się w iNAV jakoś wyłączyć wbudowany mag i zmusić do korzystania z tego podłączonego przez I2C?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie wiem, nie miałem takiej potrzeby, ale wylutowanie, lub odcięcie to chwila ;-)
Kup taki, gdzie nie ma. Lepiej mieć z gps z dala od całej reszty.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 95
Lokalizacja: częstochowa
Z tego co czytałem to tylko fizyczne przecięcie ścieżek lub wylutowanie kompasu dlatego moje f3 jest bez, a kompas mam w gps.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 gru 2017, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1242
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki za wszystkie uwagi, po przeczytaniu wielu wątków na forum (w tym kilku kolegów powyżej) postanowiłem że nie będę inwestował w chińszczyznę tym bardziej że różnica w cenie jest pomijalna i zainwestuję w V5 od unmannedtech https://www.unmannedtechshop.co.uk/omni ... ontroller/ Gdyby znalazły się jeszcze dwie chętne osoby to mogę zrobić mini zamówienie zbiorowe. Jeśli weźmiemy 3 płytki to cena za sztukę spada do 20 GPB + 7 przesyłka do podziału, a funt teraz tani.
Jak by ktoś chciał zapraszam na PW bo nie ma chyba sensu tworzyć osobnego wątku - chyba że było by jakieś większe zainteresowanie ;-)
Wesołych Świąt :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 gru 2017, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3832
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Bez sensu inwestować w F4, problem z brakującymi inwerterami.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 gru 2017, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1242
Lokalizacja: Lubelskie
Możesz jaśniej? Która wersja nie ma i w czym to przeszkadza?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 gru 2017, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 95
Lokalizacja: częstochowa
Fajne jest to co Adrián opisuje w kłopotach z podłączeniem do odbiornika, jest to f4 z osd a pomiar prądu można zrealizować z dodatkowego beca z opornikiem aby parę amper zmierzyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 gru 2017, 00:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1242
Lokalizacja: Lubelskie
tom_monik, Adrian opisuje perypetie z płytką z BG, a co do płytki unmannedtech, o której mowa to kolega ma F4 V3 i wczoraj widziałem na własne oczy jak bangla z odbiornikiem FrSky XM+ od strzała zarówno na CF jak i iNAV. Stąd moje pytanie do pma_ bo nie bardzo rozumiem o co mu chodzi :-)
PS. http://blog.dronetrest.com/omnibus-f4-f ... ler-guide/

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.