Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 cze 2018, 07:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 31 sty 2018, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
Jeżeli jesteś pewny, że kierunki obrotów silnika, ich podłączenie (kolejność), orientacja FC i sterowanie z aparatury jest poprawne to takie zachowanie na ziemi jest ok. Musisz sprawdzić w locie.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 731
Lokalizacja: Kraków
odnośnie tego przyspieszania - nie masz może włączonych jakiś airmode/antigravity albo coś podobnego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8410
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
cebulator pisze:
Jeżeli jesteś pewny, że kierunki obrotów silnika, ich podłączenie (kolejność), orientacja FC i sterowanie z aparatury jest poprawne to takie zachowanie na ziemi jest ok. Musisz sprawdzić w locie.


Tak, ww sprawdzone, niby jest ok.

To sprawdzę w locie, zobaczymy co zrobi he

volender pisze:
odnośnie tego przyspieszania - nie masz może włączonych jakiś airmode/antigravity albo coś podobnego?


Nie, miałem spr tylko na dwóch trybach angle i horizon

Nadal uważam, że to zbyt normalne nie jest przynajmniej dla mnie, ale sprawdzę w locie, może faktycznie nie ma się czym przejmować.
Dam znać jak poszło.
Tylko naładuje baterię.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8410
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pogoda paskudna, u mnie pada..
Dlatego sprawdziłem tylko na balkonie w angle i horizon.

Cebulator, miałeś rację. Pomimo tego, że nadal przyśpieszają na ziemi, to w locie wygląda, że jest ok, nie skręca, ani się nie wznosi.
Tylko dlaczego tak się dzieje? Jakieś wibracje i fc głupieje? Naze32 nie miało tych przypadłości. Chyba, że to tylko z inav, nie spr innych softów.

Przed sprawdzeniem reszty trybów, mam tylko pytanie odnośnie FS i ustawienia z poziomu aparatury (taranisa). Mam zaznaczyć receiver? Dobrze kombinuje?
W inav ustawiłem już chyba wszystko co potrzebuję.
Jeszcze tylko ustawię FS z przełącznika, żeby upewnić się, że działa poprawnie na testy.
Jeśli pójdzie coś nie tak, to po wyłączeniu FS z przełącznika, odzyskuję kontrolę, w ostatnim trybie jakim miałem ustawiony?

Editt
Hmm po wyłączeniu aparatury wchodzi tryb FS w inav, czyli wygląda na to, że nie ma znaczenia co ustawię na aparaturze.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 731
Lokalizacja: Kraków
nie pamiętam dokładnie (jakoś z pół roku temu czytałem o tych różnych ustawieniach bf/inav), ale w zależności od ustawień czasem gdy przepustnica jest na minimum, pętla PID jest aktywna, a czasem nie. Jeżeli jest aktywna, to gdy leży na ziemi z thr=min, nadal FC stara się kontrować położenie -> więc obroty sobie rosną. Jeżeli nie jest aktywna, wystarczy podnieść nieco thr (poniżej zawisu), i też to powinno się dziać. Dodatkowo ewentualne błędy obliczeń się kumulują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8410
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dzięki za wytłumaczenie.
Specjalnie to nie przeszkadza, ale dziwiło mnie to trochę.
Może jak pogoda dopisze i nie będzie jutro padało, to wreszcie sprawdzę wszystkie tryby.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
Adrián, dostalem info na temat zasilania z UK :
Omnibus F4 V3, and OMnibus f7 V2 support 2-4S directly (however you can still use Vbat to monitor battery voltage, you just cannot power it via the battery directly over 4S as the BEC will blow)

Omnibus F4 V5 (and F4 corner) can support 2-6S directly

Ja niestety swojego omnibusa spalilem przez przypadek :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8410
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nawet mi nie mów..
Ja dzisiaj też.. A wczoraj wreszcie g.. Ulotniłem, teraz czekam na przetwornice, może go znowu od ratuje, ale tym razem to strzał..najbardziej się grzeje..
Jestem Mega zły, bo dzisiaj miał być ten długo wyczekiwany dzień i k..
No nic, zobaczymy, już raz zrobiłem zwarcie, ale tym razem całkiem nie daje znaku życia..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
A co zrobiles ?
Ja u siebie robilem porzadki z przewodami i zmienialem lutowanie, zamiast od gory to lutowalem od spodu ( zmienilem rame w koncu na 210). A ze pin do Vbat jest zaraz obok CRNT to sie machnalem i poszedl plus nie na ten pin co trzeba. Juz mi przyszedl F7, musze tylko jutro z poczty odebrac i sie biore za wymiane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lut 2018, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8410
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Powiem szczerze, że w zasadzie nie jestem przekonany, ale mam podejrzenia, że jednak za duże napięcie dostał, chociaż z drugiej strony podałem mu tylko z baterii sam plus na vbat..
Ale zasilalem z regla i podpiąłem pod kompa.
Chwilę działało ok, bo pokazywało zasilanie prawidłowo i nagle zgasły diody i koniec..
Jak się uda go ożywić powtórnie, to zasilę go bezpośrednio z baterii.
A jak się nie uda, to poszukam czegoś nowego, ale kompletnie już nie wiem co kupić.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 12:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 sty 2015, 19:17
Posty: 567
Lokalizacja: Częstochowa
Też mam omnibusa v3, mam problem z barometrem, gdy włączę go dron mi podskakuje :( Da się to jakoś zmienić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 08:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 229
Lokalizacja: Biała Podlasla
Zmienić z podskakiwania w np. nurkowanie? ;-)

Gąbki próbowałeś zastosować?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 lut 2018, 19:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 sty 2015, 19:17
Posty: 567
Lokalizacja: Częstochowa
Dałem gąbkę, ale to samo :( dron leży na biurku, a odczyt z sensora faluje :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 lut 2018, 20:53 
Offline

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Zmień w Betaflight VEL PID na 50 ; 5 ; 30
Przestanie skakać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 lut 2018, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8410
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
U mnie był ok.
Nawet gąbki nie trzeba było dawać. Ale i tak daje z przyzwyczajenia.

Może spróbuj innej i sprawdź podczas lotu a nie stacjonarnie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.