Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 03:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 22 gru 2017, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
To najprawdopodobniej mamy to samo. Ja bralem z UK po tym jak utopilem F3 w jeziorze i 3ci PWM zdechl po paru dniach, trzeba mi bylo cos na szybko zeby wymienic FC i padlo na to. Tak mam sbus tylko ja wrzucilem XM+, teraz juz jest troche manuali do tego Omnibusa, jak bralem jakos na swieta wielkanocne to kompletnie nic a nic nie bylo, wygrzebalem tylko schemat i trzeba bylo na domysly skladac. I pamietam ze mialem problem z throttle, reagowal dopiero od okolo 20-25% i tez troche sie zeszlo zeby znalezc przyczyne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
No ja tak samo jechałem ze swoim. No nic, grunt, że do przodu, bo chwilami myślałem, że odpuszczę, jak więcej z niego problemów niż pożytku.

Powoli składam resztę klocków, gimbal muszę ustawić, pomalować ramę i jakoś to zamocować i zrobię próbny lot. U mnie siedzi w kopterze 400--450, dlatego tak zależało mi na inav, żeby mieć pełne wsparcie dla gps i wszystkich tych nowych bajerów.
Dopiero się okaże, czy wszystko jest ok.
Ale jak na razie, na sucho działa wszystko prawidłowo, to co już ustawiłem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
A powiedz mi jak rozwiazales sprawe zasilania FC ? bo jezeli mamy to samo to trzeba zasilac to z beca 5V (bo nie ma wbudowanego) na piny GND i VBAT, tylko pozniej skad wziac pin zeby odczytac napiecie jezeli VBAT jest zajety ? czy moze jest jakis inny sposob do podlaczenia FC i wtedy tylko plusa z bateri na pin VBAT ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Adrián, masz tą płytkę: https://www.banggood.com/Omnibus-F4-Pro ... rehouse=CN
Kupiłeś jeszcze jakąś inną? Możesz polecić coś pod iNAV?
?
A ten (załącznik)? Nie wchodzi do niego czy jeszcze wtedy jak kombinowałeś to go nie było?


screen.2017-12-22 (6).jpg
screen.2017-12-22 (6).jpg [ 21.16 KiB | Przeglądany 745 razy ]

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 23:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
tomaszallprint pisze:
... I pamietam ze mialem problem z throttle, reagowal dopiero od okolo 20-25% i tez troche sie zeszlo zeby znalezc przyczyne



tomaszallprint
Czy możesz przybliżyć, co było przyczyną? O ile jeszcze pamiętasz.
Nie mam co prawda Omnibusa, ale podobny problem mam na Naze32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 23:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zasilanie fc mam z beca z esc. Oczywiście tylko z jednego. Takie miałem, to uzylem.
Jeszcze nie podłączyłem vbat

Tak, mam z ww linka. Soft był, ale sbus mi nie działał. Teraz jest ok.
Nie miałem jeszcze f4, więc nie bardzo mam co polecić.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 00:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
brodziek, trzeba wklepac komende do CLI zeby obnizyc wartos, z tego co pamietam jest to wartosc min_check. Po obnizeniu tej wartosci u mnie wszystko dzialalo jak nalezy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sty 2018, 02:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jutro będę podłączał już wszystko na gotowo i zastanawiam się z tym vbat, by uzyskać napięcie pakietu?
Może m wersję z bec? Sam już nie wiem..
Teraz mam podpięte z beca z regla do pwm
Gdzie podłączyć pomiar pakietu?
Na płytce widzę 2 x vbat..

https://blog.dronetrest.com/wp-content/ ... ower-1.jpg

https://www.banggood.com/Omnibus-F4-Pro ... rehouse=CN


1.jpg
1.jpg [ 190.78 KiB | Przeglądany 632 razy ]

_________________
Mój kanał na YT
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sty 2018, 06:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
Adrián, Vbat w prawym górnym rogu gdzie obok masz gnd jest do zasilenia płytki, pomiar napięcia to jest ten drugi Vbat obok RX1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sty 2018, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6671
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Gdzie podłączyć pomiar pakietu?
Na płytce widzę 2 x vbat..

Tak naprawde to bez roznicy. Jak przyjrzysz sie plytce od spodu to zobaczysz ze oba sa polaczone :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sty 2018, 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dzięki :-)
Faktycznie spr miernikiem
No to super, dzisiaj kończę, jutro oblot.

A jak jest z zasilaniem tej płytki? Jest potrzebny bec zew czy mogę z pakietu bezpośrednio? 3-4s? Bo różne rzeczy czytałem
Bo nie wiem czy zostawić jak jest czyli z regla, czy nie muszę.
A nie chce zjarać, bo już Dużo przy niej zrobiłem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sty 2018, 10:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
z tym zasilaniem to jest ciekawa sprawa, ja mam Omnibus F4 v3 z UK i teraz jak skladalem model to przez przypadek i moja nie uwage zasililem go z pakietu 4S i wytrzymal a na stronie informacje sa niezbyt jasne :
- The V3 fixes some of the LDO problems of the V2, so now you can power this board directly from your battery (up to 4S Lipo)
- Powered directly from 2-6S Lipo (v5 only)
Wiec teraz nie wiem jak to rozumiec, ze V3 mozna z pakietu do 4S a V5 do 6S. Napisze do nich dzisiaj maila z zapytaniem jak to wyglada, bo wersje V3 byly tez pro, a ja mam zwykla wersje.
Chociaz jesli wytrzymal podpiecie zasilania z pakietu i wszystko dziala to mozliwe ze jest tak jak napisalem wyzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sty 2018, 23:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Być może to znany problem, dla mnie to dziwne..
Po ustawieniu trybów lotu i włączeniu jednego z stabilizowanych i uruchomieniu silników, liniowo same się rozpędzają.. wtf..?
Przez gui to nie następuje, tak samo jak nie ustawie żadnego trybu lotu w odpowiedniej zakładce w gui.
W naze32 ustawienie do lotu, to było 5min i wszystko działało, tutaj czego nie ruszę, to jakieś cyrki..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 07:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Jeżeli uzbroiłeś koptera w trybie stabilizowanym bez śmigieł to rozpędzanie się silników to całkiem normalna sytuacja.
W locie tego nie ma.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 sty 2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ok, spr ze śmigłami.
Wcześniej tego nie zaobserwowałem.

editt
Guzik.. Myślałem, że jest ok, ale nie jest..

Dalej przyśpieszają.. na ziemi, w locie nie wiem, ale to nie jest normalne, bo w naze32 tego nie było..
Gdzie szukać przyczyny? Bo już miałem zrobić oblot a tu lipa..

Druga sprawa jak ustawić failsafe na aparaturze, czy przez inav? Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Mam taranisa, tam jest opcja ustawienia przez aparaturę, tylko nie wiem jak się inav zachowa.

Inne tryby już ustawione.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.