Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 sty 2018, 20:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: piątek 06 paź 2017, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7465
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
O świetna cena, orientujesz się czy to ten sam co na BG https://m.banggood.com/BF3_1_5-Omnibus- ... 43258.html ? Na BG niby bez pro, Bo tego i tak miałem zamawiać do skrzydła a tego malutkiego, do długolota koptera. Gps zbędny, ale osd jak najbardziej się przyda.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 00:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3612
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
To chyba ten sam co tutaj https://www.aliexpress.com/item/NAZE32- ... 24429.html

Z drugiej strony ten Teeny 1S musi mieć regulator z 5V do przecież USB tyle daje
EDIT: znalazłem obrazek gdzie jest opis, ze to jest Rx/Tx2 http://www.himodel.com/m/multi_rotors/T ... A_ESC.html

Tak czy inaczej zobaczymy jak przyjdzie

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 07:08 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 394
Lokalizacja: Wrocław
pma_ pisze:
volender pisze:
ma uarta, ale ten uart zostanie zjedzony na potrzeby sbusa/satalitki niestety.

jestes pewien? bo majac sbus/... jaki jest wyprowadzac tego samego uarta?

Mam tego omnibusa 20x20 i dokładnie jest tak jak volender pisze. Osobne wejście sbus różni się tylko tym że ma sprzętowy inverter sygnału, RX1 zaś korzysta z sygnału nieodwróconego (customowe odbiorniki).

Trzeba tylko z tym omnibusem uważać przy podłączaniu tasiemką do ESC 4in1 - ja jeden FC już sobie spaliłem... ESC (przynajmniej mój) podaje pełne napięcie pakietu na złączu 6pin, a ten FC oczekuje tam 5v (ma osobne piny do podłączenia zasilania do 4s). Na 2s chodziło, na 3s się spalił :-)

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 07:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3612
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Chwila, to jest na F3, a tam nie potrzeba inwertera. Nie masz wersji na F4 przypadkiem?

Na BG jest opis: DSM and SBUS receiver input, please configuire RX3 as input interface.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 08:44 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 394
Lokalizacja: Wrocław
pma_ pisze:
Chwila, to jest na F3, a tam nie potrzeba inwertera. Nie masz wersji na F4 przypadkiem?

pisałem o omnibusie na F4, volender odnosił się do tego:
Adrián pisze:
Jak się nad tym zastanawialem, to lepiej wychodzi https://m.banggood.com/Micro-20x20mm-Be ... 32495.html na bec i filtr lc. Mniej kabli i mniejsza waga a cena nie taka zła.

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3076
Lokalizacja: Olsztyn
Znalazłem kontroler 20x20 który oprócz RC IN ma chyba dodatkowo UART no i jest z OSD (TX1 i RX1) https://www.banggood.com/HAKRC-20x20mm- ... 78310.html

Obrazek

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 678
Lokalizacja: Kraków
Adrián pisze:
O świetna cena, orientujesz się czy to ten sam co na BG https://m.banggood.com/BF3_1_5-Omnibus- ... 43258.html ? Na BG niby bez pro, Bo tego i tak miałem zamawiać do skrzydła a tego malutkiego, do długolota koptera. Gps zbędny, ale osd jak najbardziej się przyda.

Tak, to raczej ten sam - ten co w wątku viewtopic.php?f=38&t=40986 .
U mnie śmiga ładnie jak na razie - właśnie ulatniam na nim 250kę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 09:20 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 394
Lokalizacja: Wrocław
PiotrSz pisze:
https://www.banggood.com/HAKRC-20x20mm- ... 78310.html

Ten HAKRC to to samo co wspomniany omnibus, identyczne wyjścia: https://www.banggood.com/Micro-20x20mm- ... 32495.html
Jedyna różnica to taka że na tasiemce 6pin akceptuje napięcie pakietu a nie tylko 5v, można więc podłączyć 1:1 do ESC.
RC IN to na 99% zanegowane RX1, więc nadaje się tylko dla SBUS i PPM.

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3612
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
W opisie na BG jest DSM, SBUS receiver input, please configuire RX1 as input interface. Więc nie wiem czy to Rx/Tx1 istnieje czy tylko inwerter dali.
Jak na razie ta na F3 wygląda w teorii najlepiej i jest najtańsza :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 17:34 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 394
Lokalizacja: Wrocław
Taki sam opis jest na omnibusie :) A już z niego widać że trzeba podpiąć się do innych złącz, bo SBUS trzeba zanegować a DSM nie. Tak więc oba piny ostatecznie lądują w RX1.

Odnośnie innego uarta jest nutka nadziei - mamy wyeksponowany pin 'LED'. Jak nie korzystamy z WS2812, to można spróbować go zmapować (poleceniami resource) na UART3 RX bądź UART6 RX i wtedy tutaj podpiąć nasz odbiornik radiowy (i tak korzysta się tylko z RX), a dla GSPa mieć pełny port UART1 z sygnałami RX i TX. Jak mapowanie nie zadziała to ostatecznie pozostaje ucięcie ścieżki i kynarkiem poprowadzić bezpośrednio z procesora RX3 bądź RX6. Ale to już rzeźbienie, jak komuś nie zależy na procku F4 to płytka na F3 z dwoma uartami będzie lepszym rozwiązaniem.

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3612
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Jeszcze jeden FC na F3 ale cena mało atrakcyjna trochę < $10
https://www.banggood.com/15x15mm-Eachin ... 1112016050

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 00:33 
Offline

Rejestracja: sobota 01 lip 2017, 11:56
Posty: 13
Lokalizacja: Warszawa
Chcę w moim quadzie wykorzystać ten kontroler:Super_S F4 OSD BEC https://www.gearbest.com/flight-controller/pp_661798.html (może nie do końca ten, oryginalna aukcja na banggood wygasła, ale wszystkie elementy i ich układ się zgadzają). Mój dron lata na 3-4s, więc chciałbym go zasilić z BECa.

1. Jak podepnę 5V do któregoś z padów 5V, to ten regulator na płytce (ht7850) strzeli, albo stanie się coś złego?
Obrazek
2. Jest jakiś sposób, żeby na tym osd wyświetlić napięcie głównej baterii?
3. Jak myślicie, pójdzie na i-bus'sie, albo chociaż PPM? Latam z fs-i6, więc to jedyne możliwości. Bardzo podobny i nazywający się tak samo kontoler z banggooda ma jeden pad podpisany DSM/i-bus. Może tutaj zapomnieli o tym?

Aktualizacja:
1. Regulator nie strzeli
3. Pójdzie na i-bus, trzeba podłączyć tam gdzie na rysunku jest DSM, w konfiguratorze jest to UART1
PS: Strzałka namalowana na płytce jest namalowana nie w tą stronę :roll:

Nowe pytania:
Macie jakiś pomysł czemu nie działa mi buzzer ustawiony żeby piszczał kiedy mu każę? Mam na AUX, w modach zakres ustawiony i w ustawieniach "set on RX". Beeper pika sobie przy kalibracji żyro, więc działa.


Komentarz: to ten podobny z banggood
FCbang.png
FCbang.png [ 279.27 KiB | Przeglądany 636 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lis 2017, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3612
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Ciekawy wynalazek na BG https://www.banggood.com/Realacc-20X20m ... 55396.html
Nie ma OSD ale ma dużo portów i w dodatku wszystkie odwracalne bo to F7

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3612
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
F3 dotarło, zainstalowane w wing wing z-84.
Podłaczyłem sbus i gps (2 osobne seriale)
Omnibus target działa w iNav
Zasilanie z 5V działa

EDIT: pomiar napięcia działa ale z powodu dzielinka na płytce tylko jako 1S, więc drugi dzielnik dzieli 4:1 a w iNav ustawiłem tak żeby widzieć zakres do 4.2V. Niestety to oznacza, że dla 3S jest inna kalibracja niż dla 4S.
Teraz pora na Z-84.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.