Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 04 sie 2020, 03:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 04 lip 2020, 09:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 lip 2012, 08:09
Posty: 2
Lokalizacja: Wojkowice
Witam jestem swiezakiem. Zbudowałem swojego pierwszego drona racer 250. Jest duzo rzeczy do poprawy. Jednak najbardzije mi przekszadza brak ustalonej wysokosci. Dron oparty na kontroler lotu :
Specyfikacja:
Nazwa przedmiotu: kontroler lotu betaflight F4 V3S
Rozmiar: 36x36mm
Zamontuj otwory: 30,5x30,5mm

Cechy:
-STM32 F405 MCU
-Dshot wsparcie
-Przeciągnij i upuść OSD skonfigurowane za pomocą konfiguratora Betaflight
-Obsługa Smartaudio v2-dostosuj swoje PID i skonfiguruj omnibus F C z nadajnika
-MPU6000 6 osi SPI żyroskop i akcelerometr
-Porty SBUS/PPM i Spketrum dsm-x
-Blackbox karty SD
-Baro(BMP280)
-5V 3A SBEC
-Wbudowany filtr wideo (może dostarczyć tylko 5V do VTX i kamery)
-SmartAudio V2 przez tx6 na J10
-4 × 3 pinowy układ pinów ESC
-Szpilki IR do transpondera czasu okrążenia
-Wyposażony w kondensator filtra LC


Wg specyfikacji jest w nim barometr. W betaflight mam podswietlone tylko zyroskop i akcelerometr. Czy da sie go jakos wlaczyc? Problem jest duzy bo przy nieruchomej przepustnicy dron nie stoi w miejscu- zazwyczaj jest to +- 10metrów. Latalem wczesniej overmaxem 2. i jakimis podrobkami dji z chin za 300 zł. One tez nie trzymaly wysokosci ale byla to wartosc rzedu +-2m


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lip 2020, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 852
Lokalizacja: UE
Małą podpowiedź - nie licz na barometr, że ci ułatwi latanie. To jest tylko wtedy przydatne, gdy latasz z kamerą do nagrywania na platformie, powiedzmy większym quadro z gimbalem. Wtedy to owszem, szczególnie na większej wysokości, gdy wiatr hula to GPS i barometr stabilizuje. ALE W ZAWISACH, nie lataniu dynamicznym.
250-tka to typowy racer i tu się nie używa tych bajerów, bo po prostu nie nadążają za lotem.
Poza tym obciążają niepotrzebnie kontroler w obliczeniach.

Trzeba niestety swoje odrobić w symku, albo później na polu.

BTW. Zapomnij o jakiejkolwiek stabilizacji. Te mody są też do robienia fotek, czy filmów. Ci wariaci, których oglądałeś na YT latają bez takich wspomagaczy.
To jak jazda na rowerze - kiedyś trzeba odpiąć te dodatkowe kółka z tyłu.

_________________
Od śmigła...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.