Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 01 paź 2020, 13:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45
Autor Wiadomość
Post: sobota 24 sie 2019, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 532
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Wszystko ruszyło, brakowało sterownika stsw-stm32, WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PiotraSz za nakierowanie czego brakuje ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 paź 2019, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 532
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Od jakiegoś czasu bawię się konfiguracją płytki pod małego 250mm X wałęsacza. Nie mogę zbindować płytki z nadajnikiem "mini" czyli klasyczną płytką eLeReS'a pracującą jako nadajnik. Za każdym razem wywala mi taki komunikat:

"# eleres_bind
Waiting for correct bind signature....
Bind timeout!

Kilkukrotnie zmieniałem sygnaturę i ... LIPA :-/

Gdzie jest błąd, lub co ja źle robię :roll:

edit.

Jak ustawić w płytce częstotliwość, w nadajniku mam 433? Czy podczas bindowania częstotliwość ustawia się automatycznie, czy trzeba ją ustawić?

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 paź 2019, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3507
Lokalizacja: Olsztyn
Dawno nie bindowałem eleresa bo przeważnie wpisuję sygnatury i częstotliwości z palca ale o ile pamiętam to do bindowania odbiornik musi mieć taką samą częstotliwość jak nadajnik. Ben, musisz podłączyć się do odbiornika przez UART i ustawić częstotliwość przez GUI. Najlepiej było by wrzucić do nadajnika i odbiornika taki soft ale najlepiej najnowysz ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 paź 2019, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 532
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Dzięki za odzew, dałem sobie radę. Trochę poszperałem potłumaczyłem "ja chcieć ja mieć" translatorem i udało się zbindować. Liczyłem że doczekam się chociaż podstawowego opisu dotyczącego konfiguracji wielo-wirnikowca, jak widać sprawdziło się stare porzekadło- "umiesz liczyć, licz na siebie" :-/ Soft oraz konfigurator mam najnowszy, strasznie kulawo to się rusza.

EDIT - scalenie

SORRY że tak post pod postem, chciałem prosić o przekierowanie gdzie mogę znaleźć podstawowy opis konfiguracji koptera, może być nie po naszemu.

Oraz pytanie z innej beczki, ile kanałów RC potrzeba do pełnej obsługi możliwości małego kopterka X. Tu mam na myśli gimbal na jednym lub dwóch serwach, tryby lotu oraz e/w lot po wyznaczonych punktach.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 paź 2019, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
Ben, pod poniższym linkiem powinno być wszystko.
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Multirotor-guide

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 paź 2019, 18:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 532
Lokalizacja: Okolica Koszalina
marekj pisze:
Ben, pod poniższym linkiem powinno być wszystko.
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Multirotor-guide


Dzięki Marku :-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 paź 2019, 12:47 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 814
Lokalizacja: Warszawa
hej.
Zlega u mnie w gratach KFC32Lv2. do tego mam osd z eleres'em.
Czy na to mogę wgrać iNav? Chciałbym wskrzesić KFC i polatać po okolicy jakimś maluchem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lis 2019, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 532
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Od kilku dni "walczę" z płytką. Udało mi się prawie wszystko skonfigurować, napisałem prawie bo nie udało mi się skonfigurować gimbala na serwie :-/
Po prostu w wersji 2.2.1 żadne serwo nie chciało działać, pomimo tego że słupki w zakładce "chodziły" za drążkami i przełącznikami. Szukałem przyczyny (może jakiś ptica nie zaznaczony) i ... raptem płytka straciła łączność po eleresie, nie mogę go ponownie zbindować.

EDIT:

Było kilka konsultacji i poprawek, stanęło na tym że najodpowiedniejsza do moich potrzeb będzie wersja 2.1.0 i takową wgrałem. Rezultat jest taki że bezproblemowo zbindowałem płytkę z moim mini nadajnikiem. Teraz czeka mnie konfiguracja samego modelu, mam nadzieję że nie będę miał większych kłopotów ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 cze 2020, 18:29 
Online

Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Posty: 12
Lokalizacja: Okup Mały
Ze strony Inav: "STM32 F3 flight controllers like Omnibus F3 or SP Racing F3 are deprecated and soon they will reach the end of support in INAV. If you are still using F3 boards, please migrate to F4 or F7."
W wersji 2.5 nie działa już wbudowany eleres. Koniec pewnej epoki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 cze 2020, 07:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 796
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Działa - mam KFCF3 (z eleresem) z softem 2.5 i działa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 cze 2020, 09:27 
Online

Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Posty: 12
Lokalizacja: Okup Mały
Kkacper pisze:
Działa - mam KFCF3 (z eleresem) z softem 2.5 i działa

U mnie nie ma opcji bindowania przy wbudowanym odborniku oraz wyboru protokołu. Robiłem przy wgrywaniu reset i opcji już nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 cze 2020, 06:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 796
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
oskare2345 pisze:
Kkacper pisze:
Działa - mam KFCF3 (z eleresem) z softem 2.5 i działa

U mnie nie ma opcji bindowania przy wbudowanym odborniku oraz wyboru protokołu. Robiłem przy wgrywaniu reset i opcji już nie ma.


Tego nie sprawdziłem - ja "przeszedłem" z softu 2.4 robiąc kopie ustawień z CLI - diif all i potem wgrałem do 2.5 i wszystko działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lip 2020, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1049
Lokalizacja: Gliwice
Wygrzebałem swoje stare płytki (KFC32FR to całkowicie pierwsze i KFC32FR to czarne ale na F1), chciałem ich użyć w S800 i oczywiście nie mogło zadziałać od razu :D Problemy mam dwa:
- Z jakiegoś powodu nie działają serwa (a raczej nie poruszają się). Na ori sofcie KFC jedno z serw dawało znaki życia podczas uruchamiania, ale później niezależnie od trybu żadne nawet nie drgnie - na iNav nie drgną już wcale (mimo że podłączyłem jak iNav kazał). Zasilanie na serwa jest, z serwotesterem działają jak trzeba (serwa to SG92R, podobno cyfrowe).
- Nagle po aktualizacji do iNav 1.7.3 (z 1.7.1.4 chyba) nie widzi już odbiornika PPM - restartowałem, przepinałem, nic. Odbiornik sam w sobie połączenie ma.
Zastanawiam się w jaki sposób sprawdzić czy wyjścia z KFC są sprawne, bo może je kiedyś uszkodziłem...
EDIT: Oczywiście Enable Output zaznaczone; silnik działa jak trzeba
EDIT2: Ehh... potestowałem i niestety uwalone wyjście w KFC... Jest opcja żeby przekierować wyjście lotki na inne? Bo wg. iNava to aktualnie jest silnik na 1 i 2, lotka lewa na 3 i prawa na 4 - dałoby się silnik na 1, lotka lewa na 2 i prawa na 4? 3cie wyjście to jest to uwalone

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.