Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 21:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 04 paź 2018, 11:07 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 302
Lokalizacja: Biała Podlasla
Tak, ja też się zdziwiłem jak musiałem wsiadac w auto, żeby jechać po model.
Miałem wszystko przetestowane dla rth, a tu emergency landing jednak.
Swoją drogą wylądował bardzo ładnie. Nawet się nie pobudził.

Obrazek

BTW te failsafe było poprzedzone komunikatem abnormal stick costam.
Linku oczywiście nie odzyskałem, bo spaliło się mi radio w rękach :-)
Koledzy od kfc/eleres nie mieli czasem takiego komunikatu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
wiesiek_kr pisze:
Marku a jaki był powód że na 3km rssi spadlo do zera?


Został mi test na micro mode i sprawdzenie co się stanie po zaniku sygnału jak i przywróceniu. Sprawdziłem gniazda antenowe, same anteny, są ok. Jutro mam ostatnią chwilę, żeby testy z micro mode porobić. Coś się może wyjaśni.
Nie potrafię odpowiedzieć na te pytanie, natomiast mam na mojej miejscówce kilka miejsc wyjątkowo nieprzyjaznych na 433. Dlatego właśnie zdecydowałem się na nawrotkę po pierwszy FS z rssi 0%, żeby potwierdzić a i wiedząc, że mi FS działa (działał) prawidłowo.


Jeśli chodzi o failsafe_throttle_low_delay = 0 tak mam. W innym ustawieniu szybowanie plus FS powodowało mi rozbrojenie, a nie lądowanie, tak jak Leszek właśnie wspomniał.

get nav_position_timeout -> ten parametr jest mi nieznany i na bank jest domyślny.

Leszku, kompas posiadam, ten osobny hmc czy jakoś tak :) Dobrze skonfigurowany. Też tak kminię, czy przypadkiem nie zgubił na moment fixa, choć nigdy się to nie przytrafiło (lądowanie na domach z resztą też nie :) ). Pliku video nie udało mi się naprawić.

W każdym razie najbardziej martwi mnie utrata RC i jej brak powrotu.

Chciałbym to wyjaśnić. Za niecałe 2 tygodnie zlot w goleszowie a sprzęt niepewny.
Leszek, mam taki pomysł, żeby połączyć siły i się spotkać, póki co nic jeszcze nie zmieniałem :)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 264
Lokalizacja: Ustroń
df2 pisze:
Tak, ja też się zdziwiłem jak musiałem wsiadac w auto, żeby jechać po model.
Miałem wszystko przetestowane dla rth, a tu emergency landing jednak.
Swoją drogą wylądował bardzo ładnie. Nawet się nie pobudził.

Obrazek

BTW te failsafe było poprzedzone komunikatem abnormal stick costam.
Linku oczywiście nie odzyskałem, bo spaliło się mi radio w rękach :-)
Koledzy od kfc/eleres nie mieli czasem takiego komunikatu?


Sprawdziłem to teraz i parametr o którym wspominasz (o wyłączeniu silników po 30 sekundach podczas failsafe) działa tylko i wyłącznie dla trybu SET-THR czyli w konfiguratorze nazywa się to Land. Twoje emergency było (jak to zwykle bywa) zbiegiem okoliczności.

Ale teraz myślę o czymś innym i nie wiem czy zdołam to sam rozwikłać (poniekąd trafiłem na ten trop po tym jak napisałeś abnormal stick cośtam), czy INav przypadkiem nie wpada w emergency jeśli ilość impulsów sterujących pochodzących z toru RC przekracza zadane dopuszczalne wartości progowe i uznaje że jeden z elementów (sensorów jak to w dokumentacji określili) potrzebnych do poprawnej pracy autopilota zawodzi. Postaram się tam zagłębić w te czeluści tego kodu i może poproszę o support Marcina @marbalona w tej kwestii.

Wycinek z Wiki:
"If any required navigation sensor becomes unavailable during a Return to Home (eg. loss of GPS fix), an emergency landing similar to SET-THR but with barometer support will be performed after a short timeout. An emergency landing would also be performed right when the failsafe is triggered if any required sensor is reported as unavailable."

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 paź 2018, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4065
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Wrzech jak możesz podeślij diff to pomoże w analizie, może ja coś biurkowo obczaję. A co do odzyskania linku to o ile widzicie KFC to nagrajcie status ledek na KFC. Po białej ledzie widac w jakim jest trybie. Generalnie może mrugać 1hz, = brak linku, albo szybko mrygać jeżeli jest w trybie lokalizatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 paź 2018, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
Podesłałem w PW. Będę z Leszkiem robić testy w przyszłym tygodniu. Powinno dać się to zasymulować na ziemi w micro power, albo w normalnym trybie z zasłoniętą anteną i biegiem krzywoliniowym ;)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 paź 2018, 18:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 122
Lokalizacja: Katowice
Ma aktualnie na biurku przygotowanego KFC z INav'em i podczas testów zdarza mi się sytuacja, która może mieć związek z tą opisywaną przez wrzecha.. I podczas zazbrajania zdarza mi się sytuacja jak na filmie. Jedyne co robię to przełącznikiem zazbrajam i zaraz potem mam FS z Emergency Landing (w konfiguratorze ma ustawione FS na RTH). Tylko wyłączenie zasilania płytki pomaga. Nie zdarza się to, gdy w końcu uda się zazbroić. Sytuacja powtarza się bez względu na liczbę satelit :( Może te przypadki mają coś wspólnego?



Nie znalazłem jeszcze powodu dlaczego czasami da się zazbroić, a czasami wyskakuje FS :-(

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 paź 2018, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4065
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Adam to też poproszę diff'a ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 paź 2018, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 122
Lokalizacja: Katowice
Pierwszy lot nowym modelem Finwing Traveller z iNav'em mam już za sobą :-). Było nieźle, ale jeszcze co nieco do poregulowania pozostało. Podczas wieczornej analizy zachowania podczas lotu natknąłem się na niepojące zjawisko. Niestety, ale niektóre objawy są zbieżne z tymi opisanymi powyżej. Może mają coś wspólnego. Otóż po zazbrojeniu KFC i przestawieniu drążka Roll w aparaturze na maxa w prawo (w lewo jest ok!) lotki "przeskakują" po 1-2 sek w przeciwną pozycję (ale już nie skrajną) do czasu ponownego ruszenia drążkiem. Sytuacja jest w pełni powtarzalna. Przed zazbrojeniem to się nie dzieje. Nagrałem to na wbudowanym BB (poniżej 3 załączniki: , wykres, zmienne przed przeskokiem, zmienne po przeskoku). Co "ciekawe" podczas analizy widać, że zmienia się również tryb :-(. Czy może spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 paź 2018, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4065
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
To ja zgaduję dalej... uzywasz retransmisji frsky po ppm ? ojaw zgodny z znanym kiedyś problemem za któtkiej ramki PPM w odbiornikach FrSky...

Edit. Szybki telefon i się okazało że zakresy drążków były poza zakresem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 paź 2018, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 264
Lokalizacja: Ustroń
My też już z Markiem jesteśmy po testach. I zagadkę związaną z emergency landing mamy rozwikłaną. Problemem była (jak dobrze że potwierdziło się to co jest w źródłach inava) liczba satelit. Jeśli podczas złapania failsafe liczba satelit spadnie poniżej wartości ustawionej na minimum w INav to AP przechodzi w tryb Emergency Landing i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście zachowanie takie można wyłączyć poprzez jedną z opcji w INav ale nie wiem czy to jest wskazane sami oceńcie.
Marek ma troszkę kiepski gps który lubi zgubić 1-2 satelity i to go zgubiło.

Jeśli chodzi o nie przywrócenie linku rc po odnalezieniu modelu to z Marcinem wnioskujemy że może być coś z retransmisją (w tym wypadku frsky) ponieważ zdarzenia których Ja byłem świadkiem jak i Marek pokazują że to nie model ma problem z odzyskaniem linku tylko nadajnik (w tym wypadku MAX ma problem z poprawnym otrzymaniem sygnału sterującego z odbbiornika retransmisji) ponieważ paliła się na nim czerwona dioda.

Chciałbym prosić wszystkich aby zwrócili szczególną uwagę na to jak zachowuje się dioda na MAXie lub modzie w takich sytuacjach bo być może jest to problem z odbiornikiem retransmisji lub samą retransmisją.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 paź 2018, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
Problem z eleresem ni został rozwiązany, jednak Leszek dał mi fajny bajer, który jutro na zlocie przetestuję. Bajer omija problem i jestem mega ciekaw efektów. Podzielę się wnioskami wkrótce ;)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lis 2018, 22:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 14:58
Posty: 75
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Mam problem z pierwszą konfiguracją inav na kfc32f3.
Wszystko skonfigurowałem jak mi się wydaje dobrze ale brak RSSI.
Uzywam wbudowanego eleresa. Radio skonfigurowane. Inav widzi wszystkie kanały i reaguje na nie ale na osd RSSI 0% i NO RC LINK.
RSSI channel ustawione na disabled. RSSI z ADC wyłaczone.
Co jeszcze powinienem ustawić aby widział RSSI?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lis 2018, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4065
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Dla wbudowanego leresa RSSI się nie ustawia, ono po prostu działa. Nie zaznaczaj rzadnego RSSI ADC ni, ot włącze eleres i tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lis 2018, 18:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 14:58
Posty: 75
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
To co robie nie tak?
Flashuje plytke na soft 2.0 z zaznaczonym full chip erase.
Rebootuje i wchodze do configuration.
Zmieniam tylko „receiver mode” na „rx spi based receiver” i protocol wybieram „eleres”
Daje save and reboot
Lacze sie ponownie i daje w CLI „eleres_bind”
Binduje z apka i daje save.
Lacze sie ponownie i wchodze w „receiver” i sprawdzam - reaguje na wszystkie kanaly
Wchodze w „setup” i w info mam RSSI 0%


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lis 2018, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 264
Lokalizacja: Ustroń
szwagier pisze:
To co robie nie tak?
Flashuje plytke na soft 2.0 z zaznaczonym full chip erase.
Rebootuje i wchodze do configuration.
Zmieniam tylko „receiver mode” na „rx spi based receiver” i protocol wybieram „eleres”
Daje save and reboot
Lacze sie ponownie i daje w CLI „eleres_bind”
Binduje z apka i daje save.
Lacze sie ponownie i wchodze w „receiver” i sprawdzam - reaguje na wszystkie kanaly
Wchodze w „setup” i w info mam RSSI 0%

Sprawdź tak
CLI: set eleres_telemetry_en=ON

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: marcinoc i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.