Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 kwie 2018, 06:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 19 gru 2017, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Witam.

Czy ktoś może powiedzieć mi jak włączyć GPS w iNAV? Wersja 1.8
Mam KFC32F3 i GPS http://www.abc-rc.pl/ublox-neo-m8n
po wykonaniu pierwszych trzech kroków z poradnika:

Open the iNav Configurator
Enable GPS on your desired UART port
Set the the baud rate to 115200


zapisuje - zrywa połączenie, po czym łączy się ponownie i GPS nie jest zapisany.
Próbuje na wszystkie sposoby i nie daje rady.
Przewody podłączone Rx-Tx, Tx-Rx, SDA-SDA, SCL-SCL, i oczywiście zasilanie, na GPS mruga niebieska dioda.
Czujniki skalibrowane w iNAV - wszystkie odznaczono na zielono.

Co mogłem jeszcze przeoczyć??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 78
Lokalizacja: Ruda Śląska
W zakładce konfigurator, lewa strona, masz również przełącznik odnośnie GPS, musisz go przełączyć jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. GPS jest aktywowany w dwóch miejscach. Jednym z nich jest zakładka porty, druga konfigurator.

Prawdopodobnie masz złą szybkość portu, wg noty katalogowej do neo8: UART Output 9600 Baud, 8 bits, no parity bit, 1 stop bit

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; Skywalker X6; SW 1680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
No niestety, GPS nie chce współpracować i teraz już nie mruga żadna dioda na GPS.
Kombinowałem na wszystkie sposoby i nic.
Avatar pisze:
Prawdopodobnie masz złą szybkość portu, wg noty katalogowej do neo8: UART Output 9600 Baud, 8 bits, no parity bit, 1 stop bit

Zawsze po zapisaniu wraca do ustawień początkowych, w zakładce porty i konfiguracja.

Obrazek

Obrazek

Macie jakieś pomysły?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 19:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 50
Lokalizacja: Olsztyn
paoloo1,
Nie wiem czy na płytce KFC32F3 nie ma przypadkiem magnetometru, a jeżeli jest, to może się gryzą z tym od GPS, bo widzę, że podłączasz.
Spróbuj podłączyć tylko GPS bez magnetometru tj. bez SDA i SCL

Ja mam za to inny problem nad którym już parę dni siedzę.
Próbuję zparować INAV z odbiornikiem GR 12l Graupnera i SP RACING F3. Próbowałem PWM, ppm po SUMD bo takie są możliwości, przeleciałem już wszystkie możliwe opcje w INAV i nie mogę tego połączyć.
Może ktoś coś doradzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Bez magnetometru jest to samo, a do tego po prawej stronie w Pre-arming checks na czerwono wyskoczyło hardwere health.

Może ktoś podpowie co dokładnie mam zaznaczyć i jakie prędkości wybrać w zakładce ports a następnie w configuration? dodam że GPS podłączałem już pod UART 1 i 2, i jako sensors wybieram GPS i prędkości przerobiłem wszystkie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 21:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 50
Lokalizacja: Olsztyn
To napiszę jak ja podłączałem.
Zaznaczyłem w UART 2, /bo tak pisało w instrukcji do sp racing f3, że pod ten port trzeba podłączyć/ w kolumnie GPS kliknij na suwak i się podświetli, obok prędkość 115200
Przejdż do konfiguratora, zejdż na dół do zakładki GPS, wybierz UBLOX i kliknij na przycisk i też się podświetli. W oknie początkowym tego nie widać trzeba zjechać na dół.
I to wszystko.
Wejdż w zakładkę GPS i zobacz czy lecą dane.
To, że GPS się nie świeci to prawdopodobnie brak zasilania.
W lini UART może być tylko jedno odznaczenie jak masz więcej to się sypie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 gru 2017, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podpiąłem GPS pod UART2, tylko magnetometr pod UART1 (próbowałem też bez magnetometru) i znów to samo. Po włączeniu GPS w zakładce ports i ustawieniu prędkości, zapisuje, łączy się ponownie i GPS dalej nie jest włączony, tak jakby nie zapisywał ustawień. To samo jest w zakładce konfiguracja.
Może być że dostałem uszkodzony GPS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 gru 2017, 10:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 50
Lokalizacja: Olsztyn
Sprawdż jeszcze GPS w U-center,nie wiem jak masz skonfigurowany na Ublox czy Nemea.
Trudno mi coś powiedzieć, bo mam tą samą sytuację tylko z odbiornikiem rc.
Walczę dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 gru 2017, 10:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 407
Lokalizacja: Kraków
walnar pisze:
skonfigurowany na Ublox czy Nemea.


właśnie, może tutaj jest problem. Należy też wybrać w konfiguratorze odpowiednią opcję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 gru 2017, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
W zakładce "konfiguracja" tylko przy ustawieniu I2C-NAV nie wyłącza mi GPS podczas zapisywania. Przy UBLOX lub NMEA zawsze go wyłącza.
Nie zmienia faktu to że w zakładce "ports" nie mogę go włączyć i w oknie głównym na górze nie jest aktywny.
Jak mogę sprawdzić w U-center?

Dzisiaj dostałem inny GPS - neo-6M-0-001, sytuacja bez zmian, jest to samo co na NEO-m8n.
Dodam jeszcze że na FC świeci się ciągle czerwona dioda obok UART 1, mruga biała i niebieska, a zielona mruga podczas zapisywanie i ponownego łączenia w inav. Nadal nie przypisuje GPS-a

Panowie czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, czy może trzeba coś jeszcze ustawić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 78
Lokalizacja: Ruda Śląska
Jeśli dobrze widzę na poprzednim Twoim obrazku, masz źle powybierane czujniki.
Poniżej zrzut ode mnie, gdzie mam KFC32FTB + GPS NEO 6
Po ustawieniu UART i z wybraniu z rozwijanej listy Sensors -> GPS
gps.jpg
gps.jpg [ 87.28 KiB | Przeglądany 627 razy ]

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; Skywalker X6; SW 1680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 17:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 50
Lokalizacja: Olsztyn
paoloo1,
Uprzejmie donoszę, że ja z problemów wybrnąłem.
Płytka SP Racing F3, aparatura Graupner MX-12 Hoot, odbiornik GR-12l,
Po wgraniu INAV w najnowszej wersji nie było siły na podłączenie odbiornika ani w opcji PWM ani w SUMD. Gps bez problemu.
Po tygodniu prób z różnymi ustawieniami zacząłem od początku.
Wgrałem BETAFLIGHT w najnowszej wersji i odbiornik się praktycznie sam podłączył a nie dało się podłączyć tak jak u Ciebie GPS-u.
To już była jakaś wskazówka.
Dzisiaj wgrałem INAV ale w starszej wersji 1.6 i problemy się skończyły. Poszło wszystko od strzała.

Pozdrawiam i Życzę wesołych Świąt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Dziękuję Avatar za zrzut, to wiele wyjaśnia. GPS zapisany, na biurku łapie 11 satelit, silniki ruszyły.

Teraz ciąg dalszy zabawy i następne niewiadome,
- jaka powinna być kolejność kanałów w aparaturze? gdzieś znalazłem kolejność AETR, thr wiem że na trzecim - tylko tak ruszyły silniki
- jak zaprogramować esc bo silniki ruszają nie równo, próbowałem tak:
radio włączone, gaz na max, podłączam baterię, esc grają, daje gaz na min i nic - nadal nie równo startują.

Można to jakoś skonfigurować z inav? czy jeszcz inaczej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 78
Lokalizacja: Ruda Śląska
Jeśli chodzi o nierówne startowanie to chyba najszybciej zrobisz to na zakładce serwa i ustawisz minimalną wartość sygnału dla danego silnika. W zakładce motors, możesz wystartować silniki suwakiem - od razu widać wartości sygnału jakie są podawane na kanał i na podstawie tego coś można wykombinować. Z kopterami nie mam doświadczenia, to tak na szybko wpadło mi do głowy.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; Skywalker X6; SW 1680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 22:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 09 lut 2016, 18:23
Posty: 18
Lokalizacja: Łabiszyn - kujawsko-pomorskie
Cześć
Testuję na biurku KFC32F3 INAV z wbudowanym eLeReS i dłączę się do do Taranisa z modułem eLeReS MAX.
Udało się zbindować, link jest, ale nie mam w Taranisie telemetrii

Co może być nie tak?
Obrazek

Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.