Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 04:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Jak zadeklarować w kontrolerze:
podłączenie kanału RC (5-12) do niewykorzystanego wyjścia kontrolera pod serwo ( PWM )
Chcę podłączyć pan-tilt ( dwa kanały )
i dodatkowe serwo na inne potrzeby

Proszę o pomoc
odpowiedz "poszukaj w ...... " znam ale u mnie to nie bardzo chce działać :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tutaj jedynie z pomocą może przyjść custom mixer...

https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... tic-setups


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 11:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za wskazówkę, custom mixer może tak ale ten link nie bardzo
Proszę o koło ratunkowe lub telefon do przyjaciela :-)

Czy ktoś z Was użytkowników kontrolera kręci kamerą na pan-tilcie ?
Potrzebuję pomysłu jak wysterować dwa serwa
Mam w aparaturze wolne kanały np.7 i 8 a w kontrolerze niewykorzystane wyjścia 9 i10
Co konkretnie wpisać ?
Co to jest np.: servo_gimbal , jak użyć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 238
Lokalizacja: Ustroń
KrzysW pisze:
Dzięki za wskazówkę, custom mixer może tak ale ten link nie bardzo
Proszę o koło ratunkowe lub telefon do przyjaciela :-)

Czy ktoś z Was użytkowników kontrolera kręci kamerą na pan-tilcie ?
Potrzebuję pomysłu jak wysterować dwa serwa
Mam w aparaturze wolne kanały np.7 i 8 a w kontrolerze niewykorzystane wyjścia 9 i10
Co konkretnie wpisać ?
Co to jest np.: servo_gimbal , jak użyć


https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... al-to-iNav

Zaznacz Servo gimbal, później na zakładce servos w wierszach Servo 0 i Servo 1 "zaptaszkuj" swoje nie wykorzystane kanały z aparatury (7 i 8). Efektem tego zabiegu będzie wysterowanie z aparatury na kanale 7 i 8 wyjść następnych wolnych w KFC32F3 (tych zaraz po sterowaniu serwami i silnikiem bo zakładam że to samolot) służących jako napęd do pantilta. Do tego możesz ale nie musisz włączyć CAM_STAB. Odpowiadając na twoje pytanie czy ktoś kręci pantiltem w ten sposób odpowiadam: tak kręce pantiltem przez KFC32F3 właśnie w ten sposób ;-)

Swoją drogą jeśli masz tylko wolne wyjścia na KFC numer 9 i 10 to coś tam tyle podłączył? :shock: masz klapy?

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Udało się, mogę sterować serwami pantilta :-)
Dzięki za prosty przekaz :-)

Zaznacz Servo gimbal w zakładce Configuration -> Other Features ,
później na zakładce Servos w wierszach Servo 0 i Servo 1 "zaptaszkuj" kanały z aparatury którymi chcesz sterować ( np.: 7 i 8).
Efektem tego zabiegu będzie wysterowanie z aparatury na kanale 7 i 8 wyjść następnych wolnych w KFC32F3


Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 lis 2017, 19:21 przez KrzysW, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Możesz jeszcze jedno rozwiązanie... a potem włącz jeszcze feature channel forwarding i po serwach pan-tilt będą kolejne kanały AUX przekierowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Rzeczywiście to działa
" feature channel forwarding i po serwach pan-tilt będą kolejne kanały AUX "

Mam teraz możliwość sterowania dodatkowymi serwami typu klapy, hamulec, pantilt, przełaczanie kamer i cokolwiek wymyślę
Jak dołożyć jeszcze funkcje kontrolera to 12 kanałów nie starczy :-)
Na razie na stole w postaci pająka więc nadszedł czas zapakować to na pokład
Dzięki


Ostatnio zmieniony środa 08 lis 2017, 09:57 przez KrzysW, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Robiłem dziś testy FS w domu i sprawa wygląda następująco, soft w wersji 1.8.0, po wyłączeniu aparatury od razu przechodzi w FS po ponownym załączeniu w żaden sposób nie mogę wyjść z FS. Zmiany trybów nic nie dają. Co zmienić żeby po powrocie linku RC można było dalej sterować ręcznie?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 238
Lokalizacja: Ustroń
arek2081 pisze:
Robiłem dziś testy FS w domu i sprawa wygląda następująco, soft w wersji 1.8.0, po wyłączeniu aparatury od razu przechodzi w FS po ponownym załączeniu w żaden sposób nie mogę wyjść z FS. Zmiany trybów nic nie dają. Co zmienić żeby po powrocie linku RC można było dalej sterować ręcznie?


Arek a jaką wartość masz ustawioną w parametrze
Kod:
failsafe_stick_threshold
?

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
50, tak jak było

edit: po zmianie na 0 działa prawidłowo, tak ma zostać?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 238
Lokalizacja: Ustroń
arek2081 pisze:
50, tak jak było

edit: po zmianie na 0 działa prawidłowo, tak ma zostać?


0 (zero) w tym wypadku jest trochę niebezpieczne, (kontroler sam bez twojej interakcji będzie odpuszczał FS) załóżmy że model załapie FS i zacznie zawracać w trakcie nawrotu link odzyskuje sprawność (na czas dłuższy niż opisuje parametr
Kod:
failsafe_recovery_delay
) i kontroler automatycznie odpuszcza FS a ty w tym czasie np. poprawiałeś sobie gogle (zobaczyłeś, że model ładnie zaczął wracać więc stres mija) a tu bęc kontroler nagle sam przekazuje ci kontrole a twoja aparatura leży sobie obok bo poprawiasz gogle.

Domyślnym sposobem przejmowania kontroli po FS w iNAV jest ruch drążka (powyżej tylu oczek co wskazuje parametr ustawiony u Ciebie Arku na 50)a nie zmiana trybu lotu.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 18:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
arek2081 pisze:
Robiłem dziś testy FS w domu i sprawa wygląda następująco, soft w wersji 1.8.0, po wyłączeniu aparatury od razu przechodzi w FS po ponownym załączeniu w żaden sposób nie mogę wyjść z FS. Zmiany trybów nic nie dają. Co zmienić żeby po powrocie linku RC można było dalej sterować ręcznie?


A Tobie przypadkiem eleres nie wszedł w tryb lokalizatora (miałeś aparaturę wyłączoną dłużej niż 2min (wartość domyślna))? Wtedy czeka bodaj 10s prawidłowego sygnału RC aby wyjść...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
marbalon pisze:
A Tobie przypadkiem eleres nie wszedł w tryb lokalizatora (miałeś aparaturę wyłączoną dłużej niż 2min (wartość domyślna))? Wtedy czeka bodaj 10s prawidłowego sygnału RC aby wyjść...

Nie mam włączonego lokalizatora.

Jest dokładnie tak jak pisze Leszek, przestawiłem z powrotem na 50 i po ruszeniu drążków ładnie wychodzi z FS. Problem był taki że nie wiedziałem że trzeba ruszyć drążki żeby wyjść z FS, myślałem że trzeba tylko zmienić tryb jak w pixie gdy wróci link. Teraz się nawet dopatrzyłem że na osd wyświetlał się komunikat żeby ruszyć stery aby wyjśc z FS

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 18:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Witam,

Mam parę pytań odnośnie podłączenie SBUS(16 kanałów) oraz sygnału RSSI - PWM 0 - 3.3V z odbiornika FrSky X8D
Wg tego co jest na Wiki odnośnie KFC32FTB, jest złącze do podłączenia RSSI i sygnałów szeregowych z innych odbiorników.
W iNAV muszę wybrać rodzaj sygnału wejściowego i powinno zadziałać.
Moje pytania:
- czy sygnały podłączam dalej wg schematu z Wiki odnośnie KFC - [url]http://kfc32.direk.info/index.php?title=Opis_sprzętu[/url]
- jaki rodzaj PWM może przyjąć KFC z wgranym iNAV
- gdzieś kiedyś znalazłem, że podłączenie zewnętrznego RSSI blokuje odczyt z czujnika prądu - proszę o potwierdzenie

Pozdrawiam, Łukasz.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 10:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Cześć

Załadowałem kontroler KFC do kadłuba co w moim przypadku przypomina budowę żaglowca w butelce
Gdy wreszcie udało się zapiąć ostatnie serwo, przypomniałem sobie o kalibracji akcelerometru :-)
Na starcie zrobiłem to na stole i trochę na " odczep się "
Czy to jest "krytyczna operacja" decydująca o być albo nie być a bez odpowiedniej precyzji będę latał bokiem ?

Czy mogę zastąpić połaczenie po kablu RS-USB połączeniem przez Bluetoth ?

Czy jest konfigurator iNav na androida ?

Pozdrawiam

K.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 37  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.