Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 paź 2018, 15:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 566 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 03 cze 2017, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4060
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Z uwagi na to że coraz więcej osób wgrywa i testuje iNav do starych ale jak widać jarych KFC32 warto chyba w jednym miejscu wrzucać informację o radach co do konfiguracji i odpalania modelu na tym sofcie. Odpalanie go w skrzydlatych modelach to przyjemność a i w kopterkach śmiga ładnie.

Przy okazji wrzucę tutaj informację o nowej płytce dedykowanej pod ten soft. Z uwagi na to iż stare płytki się kończyły a po takim czasie żal robić jeszcze raz to samo to popełniłem nową, mniejszą, bardziej funkcjonalną, i tańszą płytkę ;-)

Z istotnych nowości to 10 wyjść PWM, czujnik MPU6000 (ten co to się wibracjom nie kłania ;-) ), 2x UART, mniejszy rozmiar, wbudowany BEC 5V odseparowany od tego co zasila serwa, tak aby nie trzeba było się zastanawiać dlaczego resetuje się OSD itp. jak serwa szarpną... Więcej tutuajtutaj

Dzisiaj testowałem sobie autolaunch z w Merkurym z opcją idle throttle na 1300 i po wykryciu wyrzutu 1700, idzie jak po sznurku.

A potem poszurałem sobie Merkurym trochę dalej. Uwielbiam ten model ;-) eLeReS na minimalnej mocy(nadajnik na trakerze z bacikiem Zorby), wideo 200mW 1.2Gh i efekt widać na ekranie poniżej... jak widać przy starcie nie stoję na szczycie góry.



KFC32F3_inav_top.jpg
KFC32F3_inav_top.jpg [ 69.92 KiB | Przeglądany 4279 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 cze 2017, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4060
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Poniżej postaram się wpisywać uwagi na temat uruchamiania i konfiguracji iNav i w/w płytki pod iNav.

  1. Z zakładki Preset wybieramy model najbardziej zbliżony do naszego. Brakuje co prawda profili dla dużych skrzydeł tylu X-8 oraz szybowców, ale jak skończę (auto) pidować moje egzemplarze to wkleję tutaj moje configi.
  2. Wybieramy rodzaj odbiornika w zakładce konfiguracja. Dla wbudowanego eleresa będzie trzeba w konsoli wpisać:1

    Kod:
    feature -rx_ppm
    feature rx_eleres
    save


    Dla nowych wersji wystarczy z listy wybrać RX_SPI, a jako rodzaj protokołu wybrać eLeReS.

    Bindowanie bez zmian, czyli komenda eleres_bind z konsoli gdy aparatura jest w trybie bindowania.
  3. W zakładce receiver sprawdzamy czy mapowanie kanałów się zgadza, czyli czy pierwsze 4 kanały odpowiadają ruchom odpowiednich drążków. Jeżeli nie z listy wybieramy inne mapowanie, dajemy save i sprawdzamy ponownie.

    Tutaj sugestia. Zaznaczamy sobie opcję autoconnect obok przycisku connect przed połączeniem, gdyż po zapisie w przypadku niektórych płytek następuje zerwanie połączenia i trzeba za każdym razem ponownie się łączyć.
  4. Konfigurujemy sobie tryby lotów zależnie od przełączników. Moja sugestia jest taka aby do trybów lotu używać AUX z wyższego zakresu 5-8, pierwsze 4 zostawić wolne, a to dlatego iż do niektórych funkcji jak np. "custom_mixer" można przypisać tylko AUX1-4.

    Ja sugeruje następujące opcje jako obowiązkowe dla samolotów:

    Przełącznik nr1:
    ARM - zazbrajanie z przełącznika. Domyślnie kontroler nie reaguje na drążek gazu aby sobie nikt krzywdy nie zrobił, dopiero po aktywacji ARM silnik reaguje na drążek gazu.

    Przełącznik nr2:
    Pozycja MAX - ANGLE - Tryb poziomowania
    Pozycja MID - (żaden tryb) - Stabilizacja żyroskopowa - domyślnie kontroler zawsze stabilizuje używając żyroskopu, aby wyłączyć jakąkolwiek stabilizację, musimy wybrać tryb
    Pozycja MIN - PASSTHRU- bez stabilizacji

    Przełącznik nr3:
    Pozycja MAX - NAV RTL - return to launch - czyli powrót do bazy. W iNav oznacza to iż model wzniesie się na wysokość przelotową jaką ustawimy w konfiguracji, wróci do bazy i zacznie lądować. Wysokość powrotu możemy skonfigurować w zakładce Advanced Config.
    Pozycja MID - (żaden tryb) -
    Pozycja MIN - NAV POS HOLD - utrzymywanie wybranej pozycji. Dla tej samej pozycji przełącznika ja dodaje jeszcze NAV ALT HOLD aby model krążył i trzymał wysokość, po to aby np. bezpiecznie ubrać gogole itp.


    Przełącznik nr4 (tymczasowy na potrzeby trymowania modelu):
    Pozycja MAX - SERVO AUTO TRIM - to funkcja pozwalająca na automatyczne ustawienie pozycji centralnej serw w trakcie lotu. Z uwagi na to że kontroler posiada stabilizację żyroskopową to nawet model ze źle wytrymowanymi lotkami będzie leciał prosto po puszczeniu drążków. Aby wytrymować serwa to najlepiej podczas pierwszego oblotu podczas w miarę spokojniej, bezwietrznej pogody gdy model leci prosto kliknąć tą opcję i poczekać kilka sekund (bodaj 5). I teraz jeżeli wylądujemy z tym przełącznikiem w pozycji autotrim to po rozbrojeniu silników kontroler przepisze wartości środkowe serw do konfiguracji podczas rozbrajania silnika. Jeżeli wyłączymy ten tryb przed lądowaniem to procedura zostanie anulowana.
    Pozycja MID - (żaden tryb)
    Pozycja MIN - AUTO TUNE - Tryb automatycznego "pidowania" modelu, koniecznie wykonywany po autotrymowaniu serw. Podczas lotu najlepiej w trybie ANGLE załączamy sobie tryb AUTO TUNE i pozwalamy modelowi swobodnie lecieć, robimy kilka przelotów z wiatrem i pod wiatr i wyłączamy tryb AUTO TUNE. Po lądowaniu rozbrajamy silnik i aby przepisać efekt pidowania do pamięci kontrolera dajemy oba drążki do dołu i od siebie.

c.d.n.


Ostatnio zmieniony wtorek 20 cze 2017, 12:20 przez marbalon, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 cze 2017, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4060
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Rezerwacja - a tutaj dla kopterków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 cze 2017, 10:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 419
Lokalizacja: Kraków
Moje starty, nie zapomnijcie dodac gazu :
płytka KFC32F3, wtedy iNAV 1.6.1
Dziś po tastach na ver. 1.7.1 mogę powiedzieć że wszystko ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
hey
wgrywam inav_1.7.1_KFC32 za pomoca STMicroelectronics flash loader do plytki KFC32FTB , program nie łączy się z płytką.
tak samo wgrywam 1.6 i wszystko śmiga , w czym problem??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 16:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Zworka BOOT założona?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
tylko aby wgrać, po wgraniu restart zasilania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4060
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Wymarz procka przed wgraniem i będzie ok. Albo wgraj zwykłym softem do iNav i zaznacz full erase.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 17:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
zadziałało przez program inav


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
Czy to normalne że accelerarometer jest FAKE
CZY JEST USZKODZONY ?Obrazek

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4060
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
EEEe konfigurator nie zna tego czujnika i dlatego tak pokazuje, jako ostatni z listy a ten akurat w GUI jest FAKE.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 cze 2017, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Po wgraniu wersji 1.7.1, z wersji 1.6.1 pojawił się dziwny problem z cyklicznym zanikiem sygnału z aparatury. Średnio co 20 - 30 sekund, sygnał zanika całkowicie. Niezależnie czy ruszam serwami czy nie. Dla pewności sprawdziłem jeszcze raz z wersją 1.6.1 - tutaj problem nie występuje. W obu przypadkach - model i radio stoją nieruchomo, nie zmieniają miejsca.
Sprzęt to eleres w alu pudełku, kfc32ftb, wszystko sparowane prawidłowo, baterie nadajnik/model naładowane. Póki co wracam na 1.6.1.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 06:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1410
Lokalizacja: Mielec
Czy wbudowany odbiornik eleresa będzie dział z Inav?

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 06:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 419
Lokalizacja: Kraków
Już działa :)
viewtopic.php?p=508625#p508625


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 07:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4060
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Avatar pisze:
Póki co wracam na 1.6.1.


Jak możesz pobierz jeszcze raz z serwera 1.7.1 i wgraj jeszcze raz z kasowaniem ustawień i daj znać czy jest ok. Podmieniłem wersję na serwerze i powinno być już OK.

A z innej beczki to nowa płytka będzie w pełni wspierana przez nowsze wersje iNAV i firmware będzie dostępny z konfiguratora ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 566 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.