Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 sty 2018, 03:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 08:58 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Mam pytanko - czy ktoś spotkał się z takim problemem i czy moje podejrzenia są poprawne.

Po raz pierwszy korzystam z Black Box betaflight na zewnętrznej karcie zamiast na zintegrowanej pamięci (kontroler omnibus F4 SD).

W zapisie (100% przy pętli 8khz) pojawiają się "dziury" w zapisie

Obrazek

Nie wygląda na to, by rzeczywiście czegoś brakowało bo model zachowuje się normalnie. Czy więc moje podejrzenia, że karta jest za wolna mogą w tym przypadku być słuszne? (choć było by to dziwne - pliki nie są aż tak duże)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1386
Lokalizacja: Mielec
Podobne zjawisko ktoś opisał na Githubie:
https://github.com/betaflight/betaflight/issues/3129

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 09:24 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Chym...

Tylko tu mamy do czynienia z Betą 3.2 u nas (o tym za chwilę) dzieje się to na 3.1.7.

Ok - u nas. Bo co do strzałów tak pojawiają się na tym modelu (to akurat kolegi F4 omnibuwa z Dshot600) i na moim (sp pro F3). Tylko że dopiero teraz można ewentualnie je zobaczyć na logach bo dopiero teraz włączyliśmy.

Procek nie jest mocno obciążony. F3 chodzi na ok 30% F4 na 6% więc mocy mu nie brakuje.

Co ciekawe też, w pewnym momencie "strzały" na moim F3 znikły i przestałem się tym przejmować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Karta nie wyrabia z zapisem. Może szybsza karta pomoże, moze nie pomoże

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 15:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
Cytuj:
Karta nie wyrabia z zapisem. Może szybsza karta pomoże, moze nie pomoże


Nie jestem przekonany, że to wina karty. Obserwuje podobne "dziury" także na loopie 1kHz na inav-ie, ale nie zawsze. Bitrate loga jest żaden jak na możliwości dowolnej karty. Rzecz jest pewnie do zrobienia po stronie SW kontrolera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 15:51 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Dokładnie ... nawet przy 8khz plik po 5 minutach ma 50MB. Jakieś 10MB na minutę to wychodzi jakieś 0,16MB na sekundę. Grubo poniżej możliwości nawet kart Class 2 (zapis na poziomie 2MB/s) a o taką kartę obecnie nawet już ciężko ;P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 18:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
Do maksymalnych możliwości karty się nie dojdzie, bo dla większych prędkości karty mają dedykowane specjalne tryby pracy. Na szybko patrząc w kod nie mam pewności w jakim trybie działają nasze kontrolery, ale podejrzewam, że w jakimś podstawowym. Tak czy inaczej ja mam dziury przy ~50kB/s. Kod blackboxa działa jako maszyna stanowa, opiera się na pollingu i ilość pamięci na bufory też jest mocno ograniczona. Tutaj podejrzewam jest źródło ograniczeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.