Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/camera
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=38&t=40986
Strona 1 z 4

Autor:  hrumque@gmail.com [ sobota 20 maja 2017, 13:19 ]
Tytuł:  Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/camera

Jakby komuś przyszło używać FC typu Flip32 Omnibus F4 PRO (osd, czujnik prądu itp)
Obrazek Obrazek

Obrazek


w wersji V2, to posiada on parę drobnych mankamentów:
Wejście i wyjście zasilania dla kamery i nadajnika nazywa się RAM, i zworką wybiera się, czy będzie podpięte do Vcc, czy do +5v, i tu się problemy zaczynają:
- ustawienie zworką do Vcc (pełne napięcie baterii) powoduje "fałszywy" pomiar prądu przez FC (jakieś absurdalne wartości ~24A w spoczynku), błąd znany jako "club 24A"
- ustawienie zworką do +5v z sBEC na płytce... daje tam ledwo 3.8v przy 100mA poboru przez kamerę (o vtx nie mówiąc)

Problem wynika z 2 spraw:
- wbudowany sBEC daje ładne 5v (dla procesora i okolicy), ale do wszystkich zewnętrznych portów dochodzi tylko 4.5-4.6v (a przynajmniej w 10sztukach jakie mam w ręce tak jest, co w zasadzie w niczym nie przeszkadza) dlaczego tak jest - ponieważ 5v jest dystrybuowane przez diodę (żółta na poniższym obrazku, jest po drugiej stronie płytki), co prawda shottky o teoretycznym spadku 0.2v, ale zbyt małej wydajności prądowej dla wszystkich akcesoriów (zupełnie nieadekwatne do podanego sBEC 3A ! na szczęście w wersji V3 zmienili je na jakieś inne/większe)
- zasilanie do pinu RAM idzie przez bardzo ładny filtr LC (dławik filtrujący masę i zasilanie, dlatego aGND =/= GND) oraz kolejną diodę ... w dodatku zwykłą 1n4148 (czerwona na obrazku, spadek napięcia 0.7v a wydajność prądowa żadna)
schemat poniżej.

Rozwiązania problemu są różne:
- jak zaleca producent - nie używać wersji V2 (oryginału lub klonów) tylko oryginał V3 (bo klonów v3 jeszcze nie ma), która to ponoć ma poprawione (albo i nie...)
- nie zasilać ani kamery, ani VTX z tych pinów, tylko z innego punktu (choćby pełne napięcie dostępne Vmot wyjście do zasilania ESC, lub jakiś własny BEC/sBEC zewnętrzny), ale tracimy taki ładny filtr LC...
- (dla kamery zasilanej 5v) nie lutować zworki 5v/ram/vcc a podać za diodę (wprost na filtr) inne 5v, choćby z pinu obok SBUS, to jest wyjście 5v z sBEC, w przeciwieństwie do 5v tuż poniżej, które są ewentualnym wejściem 5v z ESCów)
- (dla kamery zasilanej pełnym napięciem baterii) j.w. ale podać za diodę pełne napięcie baterii, choćby z Vbat/Vmot
- wymienić tą nieszczęsną szklaną 1n4148 na jakąś shotky lub wręcz po prostu zewrzeć (zasilanie kamery wzrośnie do 4.6v)
- zrobić zworkę kabelkiem, z kondensatorów sBEC (gdzie jest ładne 5v) za diodę szklaną (zielona przerywana linia na schemacie poniżej)

Na wersjach "czarnych" płytki słabo widać jak idą obwody, na niebieskiej lepiej - narysowałem jak to idzie z zworki do pinów RAM
ram.jpg
ram.jpg [ 105.59 KiB | Przeglądany 4323 razy ]
ram2.jpg
ram2.jpg [ 70.42 KiB | Przeglądany 4281 razy ]

Ponadto - warto wylutować/zewrzec bezsensowne diody, które mają tylko 1A maks prądu i nic nie dają, a powodują zbędne spadki napięcia... W wersji v3 to już poprawili

Autor:  Ekstrapolator [ wtorek 01 sie 2017, 19:05 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Witam,

Mam własnie ta płytkę, w versji V2 jestem na etapie składania, chinczyki juz podciagniecie ram do VCC zlikwidowali jest markerem zamazane i zrobiona zworka do 5V. Niestety moja kamera i VTX potrzebują min 7V.

Jeśli zrobię osobny filtr LC na 3S i zasilę z niego kamerę i VTX to do płytki zostaje mi podłączyć tylko s.video ? i będzie działać czy masę gdzieś trzeba jeszcze mu dać ?

Załączniki:
IMG_20170801_200103424.jpg
IMG_20170801_200103424.jpg [ 628.07 KiB | Przeglądany 4021 razy ]

Autor:  Adrián [ środa 02 sie 2017, 17:29 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Trzeba dać.

Autor:  Ekstrapolator [ środa 02 sie 2017, 19:37 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Czyli masę z filtra LC na AGND podłączyć ?

Autor:  hrumque@gmail.com [ środa 02 sie 2017, 20:23 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Ekstrapolator pisze:
chinczyki juz podciagniecie ram do VCC zlikwidowali
zrobiona zworka do 5V.
Niestety moja kamera i VTX potrzebują min 7V.

To rozlutuj tą zworę, i zamiast zwierać do +5v (które jak pisałem 5v nie jest, chyba że poprawisz chińskie diody), to daj kabelek z środkowego padu "zworki" opisanego RAM, do padu MOT (wtedy pobór prądu przez kamerę i vtx będzie rejestrowany na OSD) albo BAT (wtedy pomiaru tego prądu nie będzie), i gotowe. Podłączasz i kamerę, i VTX (masa, sygnał, zasilanie) do złączek/pinów na FC - masz kamerę i vtx zasilane z pełnego napięcia baterii, ale i zasilanie i masa idą przez ładny zintegrowany filtr na Omnibusie, i nie ma problemów z masami, ze znikającymi OSD itp.

Jeśli problematyczne byłoby dla ciebie lutowanie się do tak malutkiego punktu "zworki" - to równie dobrze możesz się przylutować do górnej końcówki szklanej czerwonej diodki obok (do tej końcówki która jest bliżej padu-zworki).
Tylko nie zapomnij dobrze rozlutować tej zworki, i 3x sprawdzić - byś Vbat nie podał na linię 5v ;)

Autor:  Ekstrapolator [ czwartek 03 sie 2017, 09:16 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Tylko jeszcze jeden taki problem 1N4148 ma Forward continuous current 300mA, ledwo wystarcza na VTX 200mW i kamerę.

Autor:  hrumque@gmail.com [ wtorek 08 sie 2017, 20:53 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Ekstrapolator pisze:
Tylko jeszcze jeden taki problem 1N4148 ma Forward continuous current 300mA, ledwo wystarcza na VTX 200mW i kamerę.

nie jestem pewny czy tam jest 1n4148 (choć tak wygląda), ale nie problem ją a) zastąpić b) pominąć również ;)

Autor:  Ekstrapolator [ wtorek 08 sie 2017, 23:05 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Zrobiłem tak jak napisałeś, zlikwidowałem zworkę do 5V w to miejsce 12V z MOT i wszystko działa.

Załączniki:
IMG_20170804_225235025_HDR.jpg
IMG_20170804_225235025_HDR.jpg [ 585.68 KiB | Przeglądany 3835 razy ]
IMG_20170804_225327913.jpg
IMG_20170804_225327913.jpg [ 205.56 KiB | Przeglądany 3835 razy ]
IMG_20170804_225355575.jpg
IMG_20170804_225355575.jpg [ 223.15 KiB | Przeglądany 3835 razy ]

Autor:  azi82pl [ wtorek 29 sie 2017, 10:01 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Trochę z tym Omnibusem F4 pro v2 walczę. Z powodów problemów z zasilaniem podzespołów z FC zamierzam trochę przerobić zasilanie, zapewne już tak jak ma być?
Może mi ktoś zweryfikować schemat?
Obrazek
Obrazek

Do tej pory miałęm vtx zasilanego bezpośrednio z 5V PDB i tylko sygnał do FC i kamera tak samo sam sygnał do FC i napięcie 12V z PDB.
Niby wszystko działało, ale masy w sygnale brakowało, obraz niby dobry, ale wskazania OSD na temat napięcia aku się nie zgadzały.

Autor:  hrumque@gmail.com [ środa 30 sie 2017, 10:33 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

azi82pl pisze:
Niby wszystko działało, ale masy w sygnale brakowało, obraz niby dobry, ale wskazania OSD na temat napięcia aku się nie zgadzały.

Twoje schemato-rysunki są prawidłowe (i dają ładne zasilanie dla kamery i nadajnika z zintegrowanego w FC stabilizatora 5v),
Ale nadal borykasz się z problemami z 5v dla RC, dla LED (o ile z FC zasilasz) itd, bo masz 2 źródła 5v - z PDB oraz z stabilizatora zintegrowanego na FC, a z obu źródeł prąd jest przepuszczany przez te malutkie wujowe diodki, które są przyczyną spadków napięcia. Ja bym jeszcze zwarł tą diodkę, którą na moich rysunkach na żółto zaznaczałem, i 5v z PDB już nie używał (ew zostawił tylko do zasilania paska LED itp. zewnętrznych bajerów)

z podłączaniem VTX/kamery (zasilania + sygnału) jest trochę zabawy, głównie właśnie z prowadzeniem masy, by zakłócenia nie przenikały.
W Omnibusie jest o tyle fajnie zrobione to, że +zasilania ORAZ masa zasilania kamery i VTX przechodzi przez filtr, który odsiewa składową wspólną, znacznie zmniejszając zakłócenia na zasilaniu i obrazie. Ale to działa tylko i wyłącznie wtedy, gdy zasilanie, sygnał i masa tak kamery, jak i nadajnika - są podpięte do tych dedykowanych pinów na omnibusie. A tam z zasilaniem bida, bo te diodki itd (patrz wyżej) - stąd trzeba przeróbki robić

Z pomiarem napięcia i prądu - jest o tyle kiepsko, że nie ma standardu za bardzo, i różne FC różnych producentów mają rózne dzielniki sygnału analogowego do pomiaru. Po prostu trzeba sobie wyliczyć lub poeksperymentować i zmienić (zależnie od firmware - albo w konfiguratorze, albo przez CLI) współczynniki dla pomiaru napięcia i prądu przez FC. Np dla omnibusa jest chyba domyślnie skala 220 a ma być 400 (lub odwrotnie?) oraz ofsett na jakieś 30-40 - wtedy pomiar się zgadza.

Autor:  volender [ czwartek 07 wrz 2017, 11:41 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

odgrzebałem sobie w szufladzie omnibusa f4 v2.

Ktoś wie może, co to za rozmiar złącz jest w nim zastosowany (te małe białe złącza)?

To chyba jest jakiś JST, ale żadne wtyczki jakie mam nie pasują - wszystkie są za duże i fizycznie nie pasują.
Nawet złącze do satelitki DSM jest mniejsze niż standardowe, chociaż większe od pozostałych na płytce ;).

Autor:  acc [ czwartek 07 wrz 2017, 20:24 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Zmierz suwmiarką rozstaw pinów, ale zapewne jest to jst 1.0mm.

Autor:  FlyHigh [ czwartek 07 wrz 2017, 21:18 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Tak, to są micro JST 1.0mm 6pin i 4pin:

http://www.banggood.com/20Pcs-Mini-Micro-JST-1_0mm-SH-6-Pin-Connector-Plug-With-Wires-Cables-150mm-p-1170259.html?rmmds=search

http://www.banggood.com/20Pcs-Mini-Micro-JST-1_0mm-SH-4-Pin-Connector-Plug-With-Wires-Cables-150mm-p-1170261.html?rmmds=search

Autor:  FlyHigh [ czwartek 07 wrz 2017, 21:21 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Czy ktoś wie co trzeba rozłączyć aby nie podawać 5V z wewnętrznego BECa na linię serw?
(PWM1-PWM4)

Którąś diodę pewnie trzeba rozlutować ale nie mogę wygooglać którą :(

Któraś z tych zaznaczonych?
Obstawiam 5VREG...

Obrazek

EDIT: Metodą prób doszedłem, że to dioda z napisem ESC 5V :)

Autor:  kabturek [ niedziela 10 wrz 2017, 12:20 ]
Tytuł:  Re: Omnibus F4 Pro OSD - problem z wyjściem zasilania VTX/ca

Zostawie dla potomności:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... -Isolation

Strona 1 z 4 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/