Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 04:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 10 wrz 2017, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
kabturek pisze:


Dziala ;-) ;-) ;-)
Jakby ktos mial problem z PPM to prosze:
viewtopic.php?f=4&t=5202&p=529042#p529030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 09:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 mar 2013, 23:33
Posty: 106
Lokalizacja: Wrocław
Ja wlutowałem te złącza JST (J10) i lutuje bezpośrednio do padów pod złączem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 wrz 2017, 00:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
No i mój niecny plan użycia omnibusa trochę nie wypalił:

- ten filterek zasilania wizji jednak przepuszcza trochę zakłóceń od ESC/silników

- a w dodatku runcam2 podpięty do zasilania też wypluwa na video out trochę zakłóceń,
ten sam runcam2 w innym quadzie z osobnym filtrem wizji i kfc32ftb, wypluwa bardzo ładny obraz :roll:

Bez podanego zasilania (na własnym aku) jest ładnie, mobius i Foxeer XAT600M też dają ładny obraz

Będę musiał na pokładzie upchnąć jeszcze osobny filterek.


---EDIT---

Po podaniu napięcia przed tą diodę szklaną poprawiło się filtrowanie. W testach na stole tylko delikatnie to widać na szarym tle, przy obrazie z kamery nie zauważalne. Zobaczymy jak będzie w lotach na polu.

A runcam zasilony bezpośrednio z 5V (z tych kondensatorków w BECu) też ładnie pracuje i nie sieje.
Za to gdy zasilałem go z pinów 5V to nie wstawał, bo tam jest około 4.6 V.


Ostatnio zmieniony sobota 07 paź 2017, 21:53 przez volender, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 wrz 2017, 17:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
U mnie OSD lekko mrygalo po podpięciu runcam2.
Miałem obejście z motor out do tego pinu.
W sumie śmieszna sprawa bo po pierwszym nieudanym wyrzucie zasilanie tam dziwnym trafem zdechlo i chyba będę musiał jakoś puścić 5v z Lini serw (gdzie mam mod z podaniem zasilania z bec esc)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 wrz 2017, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
Ech :roll: , jeszcze zrobiłem krótkie spięcie, coś "pykło" i upaliłem tę diodę 5VREG :oops: - dochodzi do niej ładne 5V z wbudowanego BECa, ale ona nie podaje już nic dalej i FC nie wstaje.

Po zwarciu jej pensetą wszystko ożywa na powrót. Gdy zasilę FC z USB też wszystko śmiga.

Obrazek

Zastanawiam się, czy zastąpienie jej zworą jest dobrym pomysłem,
czy może wlutować tam inną, chociaż nie mam żadnej smd pod ręką :roll: .


---edit---

ok, udało mi się przeszczepić diodę z arduino nano które miałem w domu, FC żyje :). Szkoda tylko, że nowa dioda też ma max prąd 350mA. Próbowałem zapodać taką z 3A, ale się już fizycznie nie mieściła na PCB :-P Może jeszcze hotairem by poszło, ale zwykłą nie miałem jak podejść do padów ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
Hejo, taki troche ulomny problem:
Potrzebuje zmienic konfig w FC
Podczas klejenia strat po ostatnim krecie najwyrazniej do gniazda usb skapnelo mi troche soudalu 66 o czym przekonalem sie dopiero wczoraj jak chcialem go uzyc :)
Pomyslalem ze zaden problem i chcialem wpiac sie do ktoregos z UART.
Pod UART1 mam podpiaty GPS.

podpialem sie wiec pod te gniazdo UART3/6
SNAG-1224.png
SNAG-1224.png [ 104.43 KiB | Przeglądany 1833 razy ]


FC wstaje po podpieciu 5V/GND ale Tx/Rx milcza, probowalem pod U3 i U6 ale ani pod jednym ani pod drugim konfigurator nie chce sie podlaczyc.
Musze sie przyznac ze jest duza szansa ze podczas walki z SBUS chyba "zdisablowalem" ktorys z nich (jesli nie oba)... :cry:

Czy macie pomysl jak sie podlaczyc? Moze daloby rade jakos z poziomu OSD zrobic "reset do default" :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
Te porty domyślnie nie mają chyba włączonego msp.
Ale przelutowanie socketa usb jest akurat w miarę proste ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
volender pisze:
Te porty domyślnie nie mają chyba włączonego msp.
Ale przelutowanie socketa usb jest akurat w miarę proste ;).


Ech no to znowu trzeba bedzie rozbebeszyc model :-?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 mar 2013, 23:33
Posty: 106
Lokalizacja: Wrocław
Ktoś z używających tego FC skalibrował pomiar prądu bo walczę z tym od dłuższego czasu próbowałem metoda :

https://www.youtube.com/watch?v=AWjblvHgjjI

https://www.youtube.com/watch?v=pj_CaMZ98g4

jakiej bym wartości nie wpisał w output scale przy ofsecie na 0 to wyniki mi wychodzą w okolicy 4000mAh a baterie mam 1500mAh ? i przy ładowaniu baterii wchodzi w okolicy tych 1500 mAh.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
Hmm u mnie z defaultu dość dobrze mierzyło.
Ale vcc do kamery i fpv miałem z moto pociągniete


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 mar 2013, 23:33
Posty: 106
Lokalizacja: Wrocław
Dzisiaj podłączyłem rezystor jako odbiór, który przy 3s pobiera około 12A, dopiero przy ustawieniu scali na 900 wynik zrównał mi się z pomiarem wykonanym miernikiem cęgowym. Jeszcze muszę test w zawisie zrobić, może coś chińczyki zmienili wartość rezystora pomiarowego albo wzmocnienie wzmacniacza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 22:29 
Offline

Rejestracja: środa 24 lut 2016, 22:07
Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Może się z tym spotkaliście, albo coś robię nie tak.

Podpiąłem xm+ pod SBUS i zbinodwałem z taranisem (FC - Omnibus F4 PRO). Nie udaje mi się jednak złapać kontaktu w BetaFlight, tzn jak podłącze FC do Betaflight i włączę Taranisa, to Dioda na XM+ zmienia kolor z czerwonego na zielone, więc wygląda na to że bindowanie się powidło, ale w BetaFlight już nie działa to za bardzo.

Parametry w BEtaFlight:
Ports: UART1
Receiver: Serial Based receiver ....
Serial Reciver Provider: SBUS

Próbowałem zmieniać na UART 3 i UART 6 i bez efektu.
Może coś ominałem, może warto raz jeszcze zbindować, może źle sflashowałem xm+. Mój drugi, a w sumie pierwszy samodzielny build.

Dzięki z góry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 23:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
IMO nie obędzie się bez usunięcia opornika (praktycznie to zworki, bo opornik ma wartość 0 ohm)

viewtopic.php?f=4&t=5202&p=529042#p529030
tu MorF opisuje który usunąć aby działało PPM.
Dla SBUS trzeba usunąć ten drugi obok - poniżej.
A potem ustaw sobie SBUS na UART1.


Ewentualnie tutaj wrzuciłem przekompilowany BF ze zwiększonym czasem dla ramki SBUS.
Tego wymaga chyba tylko SBUS z eleresa, ale jak pierwszy punkt nie pomoże, to możesz spróbować i tego.
Zmieniałem tylko ten jeden timing, BF zdaje się działać full poprawnie i lata, ale odpowiedzialności nie biorę :-P
https://1drv.ms/f/s!AuNbY6TAdLQ2ivlUWx8GznSPbG0z5A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 06:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 mar 2013, 23:33
Posty: 106
Lokalizacja: Wrocław
U mnie SBUS podpięty pod UART1 działa bez żadnych kombinacji z XSR, z telemetria było trochę gorzej ale pomogło przerobienie XSR z ta instrukcja, https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2755716-F4-Omnibus-where-to-connect-XSR-via-SBUS-No-VFAS-on-Taranis oraz wgranie najnowszego softu do XSR ze strony producenta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Miał już ktoś nowszą wersję v3?
https://www.banggood.com/30_5x30_5mm-Be ... mds=search

Miałem brać v2 pro, ale chyba zaryzykuję i wezmę v3.
Też ma bebole z v2?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.