Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 sty 2018, 10:51

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 06 maja 2017, 10:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 183
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Witam. Chciałem odpalić najnowszy INAV na moim SPF3 deluxe ale mam problem. Do wersji INAV 1.5 ikonki Baro i Mag w konfiguratorze INAV są niebieskie. W wersjach INAV powyżej 1.5 są już czerwone i konfigurator zlicza mnóstwo błędów I2C. Co jest przyczyną ? Czy Ktoś z Was miał podobny problem. W Cleanflight jest wszystko ok. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 22:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
Cleanflight nie bada działania czujników, więc nie wykrywa problemu zapewne.
Używam takiego kontrolera i mogę powiedzieć że na 1.6.1 i 1.7 takie objawy u mnie nie występują.
Upewnij się że wgrałeś nowy soft z "full chip erase" i następnie że czujniki się wykryły.
I2C errorów może być kilka na początku, ale później nie powinno ich przybywać wcale.
Masz coś podłączone do gniazdka I2C? Jeśli tak to na próbę odłącz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 23:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 183
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Dzięki za odpowiedź. W clenflight uaktywniłem czujniki w CLI i działa zarówno BARO i MAG. W INAV kombinowałem na wszystkie sposoby i nic. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 maja 2017, 14:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
A tak z ciekawości - CF nie pokazuje żadnych I2C errorów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 maja 2017, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 183
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Dzisiaj powalczyłem jeszcze troszkę z tym kontrolerem i otworzyłem spór ze sprzedawcą. Cleanflight też pokazuje errory. Mam NAZE32 w wersji DELUXE i tam nie ma żadnych problemów. Wszystko lata, śmiga, pozycje i wysokość trzyma. Myślę, że kontroler ma jakąś wadę. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 20:42 
Offline

Rejestracja: piątek 08 wrz 2017, 16:09
Posty: 5
Lokalizacja: Lublin
Czy to FC było kupione na Ali u Readytosky? Jeżeli tak to jak zakończył się spór? Pytam bo dostałem dziś to FC i magnetometr sypie błędami I2C tak 2-3 razy na sekundę, co ciekawe w cf na wykresie nie widzę żadnych "pików" ani innych anomalii, ale to są tylko testy na biurku. Po wyłączeniu magnetometru błędów zero.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 183
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Tak. Kupiłem od tego sprzedawcy. Znalazłem w sieci zmodyfikowany soft pod te płytki. Z tego co wyczytałem ograniczyli prędkość I2C. Podmienili driver I2C ze starszej wersji inav do najnowszej. Rzeczywiście na stole działa mi to ok ale w kopterze jesZcze nie testowałem.
https://github.com/iNavFlight/inav/issues/724

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 22:07 
Offline

Rejestracja: piątek 08 wrz 2017, 16:09
Posty: 5
Lokalizacja: Lublin
Dzięki. Ja spróbuje założyć spór, bo pobawiłem się dłużej i wychodzi na to że nie do końca ten magnetometr działa jak powinien, namierzyłem dwie sytuacje: a) macham fc a magnetometr nie wskazuje nic b) fc leży an biurku a magnetometr wariuje.


snipaste_20170911_214445.png
snipaste_20170911_214445.png [ 137.42 KiB | Przeglądany 635 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 183
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Ja też miałem spór założony. Wynegocjowałem drugie fc za free ale sytuacja taka sama. Chyba wszystkie Spf3 odtego sprZedawcy jakieś trafione.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 22:32 
Offline

Rejestracja: piątek 08 wrz 2017, 16:09
Posty: 5
Lokalizacja: Lublin
Są trafione "by design". Własnie doczytałem że są (minimum) dwa rodzaje chipu magnetometru - L883 i M883 (https://github.com/iNavFlight/inav/issu ... -320139385). Wynika z tego że M883 użyty w tym FC to klon który ma problem z pracą przy 400Mhz. Naze32 (to które Ci działa) ma L883 - widać to na fotce z gb: Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 05:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 183
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Głowy uciąć nie dam ale włączenie już samego baro powoduje wysyp błędów na I2C. Sprawdze u siebie dzisiaj po pracy. Naze32 w wersji deluxe działa bardzo ładnie. Mam to w ramie Robocat i Inava wgranego. Działają bez problemu wszystkie tryby nawet po waypointach lata :)

Edytuj posty!

Wywaliłem kompas z płytki i samo baro działa zrobiłem testy z kompasem od Phantom 3, podłączyłem pod zewnętrzny port i2c i brak błędów na najnowszym INAV. Wszystko działa bardzo dobrze. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 00:38 
Offline

Rejestracja: piątek 08 wrz 2017, 16:09
Posty: 5
Lokalizacja: Lublin
Do mnie leci nowy kompas (HMC5883L), przetestuje i może płytka będzie pełnosprawna. Zamówiłem też na próbę sp f3 z bg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 06:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 183
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
To już przetestowałem, w dwa moje SPF3 wlutowałem orginalne HMC5883L i płytki śmigają. Właśnie składam Robocata na jednym z tych kontrolerów i popatrze jak to się bedzie zachowywać.

Robocat poleciał w piątek. Przetestowane ATH, RTH, PH, wszystko działa. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.