Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 08:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 03 lis 2016, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
Witam
Posiadam kontroler SP Racing F3 EVO Brush i podczas wgrywania nowego firmware prawdopodobnie usunęły mi się wszystkie ustawienia i teraz po podłączeniu do USB zadig pokazuje znalazł stm ale PC nie przydziela żadnego com portu. Jeżeli zepnę piny boot, i podłącze do USB to już nie odnajduje FC.
Wnioskuję że prawdopodobnie został wyłączony port USB i dla tego w jakiś sposób nie przydziela portu.

Może ktoś doradzić jak to dziadostwo zrobić ?

Pozdrawiam

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 23:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Może to pomoże:
Obrazek

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
kamilborkowski pisze:
Może to pomoże:
Obrazek

Hej
Właśnie nie bardzo, gdyż jak podłączam FC do PC o nie przydziela " com port " .
Chyba jedyna dostępna opcja to wlutowanie się gdzieś i zaprogramowanie tego przez adapter, tylko gdzie co i jak , płytka nowa więc brak info w sieci :/ .

Dziękuję za próbę pomocy:)

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
A próbowałeś połączyć się ustawiając manualnie port com oraz baud?

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 00:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8653
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Omiń usb na fc i połącz się przez np ftdi.

Tylko zwierasz piny boot na płytce podczas podłączenia?
Jeśli tak i nie działa, to wlutuj się z dwoma pinami i załóż zworke podczas podłączania, wgrywania oprogramowania.
Zawsze tak działało.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 09:30 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Jeśli skasowałeś wszystko to wirtualny com z którego chyba korzysta SP3 Evo (przynajmniej mój) może się nie podnieść.
Tak jak radzą koledzy, podłączenie bezpośrednie pod UART'a powinno rozwiązać sprawę.

Jak osobiście - w EVO BRUSHED nie używam USB do wgrywania oprogramowania bo zabawa z zdiagiem mnie denerwuje. Prościej mi podpiąć się bezpośrednio i programować, przynajmniej niespodzianek nie ma.

Pokaż fotkę płytki albo gdzie i co kupowałeś to Uart powinien się znaleźć (mam nadzieję, bo chinczycy integrujący wszystko do kupy nie widzą potrzeby wystawiania uartów).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
Udało mi się ożywić zombiaka.
Jeżeli ktoś będzie miał ten sam problem co ja to należy:
Podłączyć zewnętrzny ftdi do UART ale TX do TX i RX do RX , następnie uruchomić na pc Flash_Loader_Demonstrator , użyć portu FTDI i zdjąć zabezpiecznie przed upgradem softu.
Odłączyć FTDI , podłączyć USB do FC i wgrać FW przez betaflght.
Następnie com port dalej będzie nie widoczny ale należy tylko usunać sterownik stm32 virtual usb host i poleci :) .

Dziękuję wszystkim za pomoc !!! :)

Pozdro

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 14:53 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
MarcinFPV pisze:
Udało mi się ożywić zombiaka.
Jeżeli ktoś będzie miał ten sam problem co ja to należy:
Podłączyć zewnętrzny ftdi do UART ale TX do TX i RX do RX , następnie uruchomić na pc Flash_Loader_Demonstrator , użyć portu FTDI i zdjąć zabezpiecznie przed upgradem softu.
Odłączyć FTDI , podłączyć USB do FC i wgrać FW przez betaflght.
Następnie com port dalej będzie nie widoczny ale należy tylko usunać sterownik stm32 virtual usb host i poleci :) .

Dziękuję wszystkim za pomoc !!! :)

Pozdro


Nie zgodzę się - powinno się podłączać na krzyż - widocznie Chińczyk gdzieś spartaczył opis. Transmit to transmit, recive to recive, a że jest źle opisane to już inny problem.

Tylko jak już miałeś podłączony UART to nie prościej odrazu było puścić soft przez UART'a?

Druga sprawa - dlaczego wszyscy używają FTDI jako synonim dla portów do szeregowej komunikacji za pomocą protokołu RS-232. FTDI jest owszem producentem tego typu portów, ale nie jedynym. Można równie dobrze użyć CP2102 (czy nawet coś innego) i też zadziała, a użycie wszędzie FTDI sugeruje konieczność kupna często droższego interfejsu (niewiele bo niewiele ale zawsze). W przypadku Minima FTDI jest lepszym rozwiązaniem (bo standardowo większość FTDI ma wypuszczone DTR) choć zapewne nie jedynym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 15:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
Siema Qemay
Właśnie całość tak lekko nie poszła jak opisałem, w sumie siedziałem nad tym od wczoraj od 20 xD .
Jak podłączy się do UART to nie wykrywa hardware/software w FC ale za to można tylko ściągnąć blokadę, przy próbie wykrycia hardware/soft przez " Flash_Loader_Demonstrator " pokazuje same czyste pola czyli nic nie wykrywa, więc tylko można usunąć locka gdyż jest to opcja która nie wymaga pełnego zczytania soft/hardware ( tak wiem czarna magia, ale tylko chińczyk mógł to wymyślić ).

CO do TX<>TX & RX<>RX to też zabawna historia, jeżeli zrobie tak jak to napisano w biblii TX<>RX to pokazuje w " Flash_Loader_Demonstrator " STM32 F3 ( czyli widzi FC ) ale dalej się zacina i zrywa połączenie na tyle że nawet locka nie można ściągnąć o wgraniu czego kol wiek nie mówiąc.

Mówiąc w prost :
Jeżeli ktoś będzie miał dokładnie ten FC na 4 silniki http://abc-rc.pl/kontroler-brush-6dof-fpv#axzz4Oz6rdHc9 z wgranym cleanflight od nowości to niech lepiej zostawi jak jest inaczej będzie często zaglądał do tego tematu, gdyż zwykłe połączenie pinów boot nie pomoże. Ale jeżeli ktoś szuka wrażeń i chce się czego nauczyć to polecam próbować wgrać betaflight.

Jeżeli ten na 6 silników http://abc-rc.pl/kontroler-lotu-sp-raci ... z4Oz6rdHc9 to działa zwykłe połączenie pinów boot .

Obie płytki działają z odświeżaniem 8/4khz na Betaflight 3 WoW !
Pozdro

ps.
Odnośnie FTDI, miałem na myśli to ustrojstwo https://buyhere22.com/components/usb-tt ... pinout.png

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 19:53 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
MarcinFPV pisze:
Jeżeli ktoś będzie miał dokładnie ten FC na 4 silniki http://abc-rc.pl/kontroler-brush-6dof-fpv#axzz4Oz6rdHc9 z wgranym cleanflight od nowości to niech lepiej zostawi jak jest inaczej będzie często zaglądał do tego tematu, gdyż zwykłe połączenie pinów boot nie pomoże. Ale jeżeli ktoś szuka wrażeń i chce się czego nauczyć to polecam próbować wgrać betaflight


Hym... jeśli to rzeczywiście ten kontroler to ... nie ma się co dziwić ze po wgraniu SP3 Racing F3 Evo wszystko przestało działać... bo na naze32 ten wsad działać raczej prawa nie ma :) (I jeśli rzeczywiście taka opcja zaszła to usb przestało by działać nawet gdyby kody były w dużej mierze zbliżone to w tych płytkach obsługa USB realizowana jest inaczej).

ps.
No właśnie, konwerter TTL jak każdy inny ;) To tak jakby na każdy samochód mówić Volkswagen,Ford, ... wstaw dowolna inna marka... FTDI jest konkretnym urządzeniem konkretnej firmy, a w naszym przypadku potrzebna jest nam komunikacja na porcie szeregowym, fizyczny bezpośrednio czy w postaci przejściówki inna sprawa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
Jestem totalnie nie wtajemniczony w FTDI etc, wczoraj dopiero się dowiedziałem że można użyć FTDI do UART, i oczywiście że w ogóle da się coś wgrać przy takim połączeniu xD. Tak że jeżeli bym coś źle napisał / wypowiedział się to przepraszam ale uczyłem się tego na gorąco i to po kawałkach gdyż totalnie brak grubszego info w sieci o płytach evo pod silniki szczotkowe.
A oczywiście mój magiczny FC to też inna histEria ... :) .

Pozdro

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 20:24 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Bo chyba właśnie w tym cały problem, w sieci też panuje zamieszanie które później się powtarza, to FTDI (to konkretna firma produkująca konkretne układy), to UART (to też nie jest trafne bo w sumie to układ konwertujący komunikację szeregową do równoległej szeregowe bity na bajty), to TTL, to RS-232, to port szeregowy. I choć większość z nich krąży wokół tematu to nie są tożsame.

Nie mam pretensji do ciebie oczywiście bo po części rozumiem jest to strasznie zamieszane każdy pisze to co zobaczył i są problemy. Generalnie mamy chyba do czynienia z urządzeniami komunikującymi się zgodnie z standardem transmisji RS-242.

Ale mam pytanie co do samego FC... Czy jest to dokładnie to co pokazałeś i jeśli tak jaki wsad wgrałeś do niego przed rozpoczęciem problemów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 10:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
płytka weszła w boot mode na cleanflight bez połączonych pinów boot ale zacinała się na kasowaniu pamięci, jak zrobiłem to samo na betaflight to już wiemy jak się skończyło :) .

Chyba trochę ogarnę trochę tą elektronikę i zobaczę jak działa programowanie, wydaje się to przydatne i przyda się do projektu :) .

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 17:20 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Odpowiedz proszę na pytanie.
W linku mamy do czynienia z naze (choć w sumie to nie wiadomo, bo pojawia się też w opisie SP3), a tematem sugerujesz SP Racing F3 - to w pewien sposób dwa różne kontrolery z niekompatybilnymi wsadami.

Dlatego pytam - czy to ten kontroler (z linka z abc-rc) i jaki wsad próbowałeś wgrać podczas aktualizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 17:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Najlepiej to pokaż dokładne zdjęcie procesora i zaraz będziemy wiedzieć czy to F3 czy F1

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.