Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 lip 2017, 13:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 22 lis 2016, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
Witam.
Mam pytanie dotyczące właśnie tej funkcji.
Ustawiłem wszystko sobie, z zaawansowaną kalibracją, magnetometrem itd. Wypoziomowalem quada przez board alignment. W trybie angle i horizon wszystko jest ok, dopóki nie załącze nav althold. Wtedy silniki poprostu z ciągu 2-4sec mniej więcej zwalniają do 0 i quad opada z ostatnimi położeniami drążków.
Próbowałem już różnych ustawień i cały czas to samo.
Wersja inav to 1.2 z wyłączoną telemetria a włączonym protokołem Nmea (z uwagi na mój stary gps)

Wysłane z S7


Ostatnio zmieniony wtorek 22 lis 2016, 22:19 przez bodziobsz, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 paź 2014, 21:21
Posty: 247
Lokalizacja: śląsk
Ja z nmea mialem ten sam problem. Zmiana na ubloxa rozwiązała wszystkie bolączki. Kupiłem beritana na banggood.

_________________
Syma 107G | Walkera Ladybird QR V1 | Align TREX 450L DOMINATOR | Align TREX 250 DFC | DJI SPARK | HELL QUAD 3D | Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
Ale przy althold nie ma chyba różnicy jaki i czy wogóle jest gps? Z tego co w dokumentacji piszą zbiera dane z sonaru lub baro w zależności co lepsze.
Mam w sumie sonar też podpięty ale jak go sprawdzam na sucho trzymając w ręce to wskazania w inav są właściwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 paź 2014, 21:21
Posty: 247
Lokalizacja: śląsk
Nie wiem jak algorytm alt holda wyglada, ale jak nie mialem fixa z gpsa to na baro latał ok. Jak złapał fixa z gpsa to dostawał full throttle i leciał hen w górę. Także podejrzewam, że się posiłkuje gpsem i baro równocześnie.

_________________
Syma 107G | Walkera Ladybird QR V1 | Align TREX 450L DOMINATOR | Align TREX 250 DFC | DJI SPARK | HELL QUAD 3D | Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 316
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
bodziobsz pisze:
Ale przy althold nie ma chyba różnicy jaki i czy wogóle jest gps? Z tego co w dokumentacji piszą zbiera dane z sonaru lub baro w zależności co lepsze.
Mam w sumie sonar też podpięty ale jak go sprawdzam na sucho trzymając w ręce to wskazania w inav są właściwe.


Wywal sonar. Serio mówię, w zasadzie powinniśmy go w sofcie wyłączyć bo więcej z nim kłopotów niż pożytku.
Poza tym, wersja 1.2 nie była zbyt udana, kłopoty właśnie z baro na i2c. Wgraj 1.3 lub 1.4RC1 które jest już dostępne. Ew poczekaj kilka dni, bo na dniach będzie 1.4 oficjalne. W zasadzie czekamy tylko na potwierdzenie naprawy jednego buga w samolotach i tyle.

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 12:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
Dzikuvx a przy 1.3 lub 1.4 będzie mi ten GPS na Nmea działał? W 1.2 mi telemetrie wylaczyles żeby ten kod zmieścić. I już doszedłem dlaczego mi opadal. Miałem chyba jakieś kanały zmiksowane. Jak radio zresetowalem i na nowo poustawialem wszystko nav alt hold już działa całkiem ok :)

Wysłane z S7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 316
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Mogę Ci zbudować co tam będziesz chciał :) Ale z sonarem serio mówię. Wyłącz, wywal, zapomnij

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 13:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 05:47
Posty: 25
Witam Panowie. Z sonarem potwierdzam nigdy mi nie dział tak jak oczekiwałem. Z baro u mnie jest tak że robię mu zawis powiedzmy na 2 metrach włączam althold'a i dron dostaje zryw o około 0.5 metra po czym opada o te pół metra i tak na zmianę wznosi się i opada o około metr. Czy w inav to szczyt dokładności ?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
To nie jest błąd inav tylko baro prawdopodobnie. Tak jak np naze jest 6dof gdzie typowe acro. 10dof gdzie już jest baro i kompas i jeszcze wersja full z duuuuzo lepszym baro gdzie już ten level w miarę trzyma :) Dziku meila ci puszczę za sec ;)

Wysłane z S7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 14:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 362
Lokalizacja: Tarnobrzeg
hardware.net pisze:
włączam althold'a i dron dostaje zryw o około 0.5 metra po czym opada o te pół metra i tak na zmianę wznosi się i opada o około metr. Czy w inav to szczyt dokładności ?

Tapatalka


A zakleiłeś gąbką baro? bo to podstawa. U mnie kiedy bawiłem się tym w 250 to dokładność była znacznie większa. Ale na poważnie nie zajmowałem się tym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
Ja mam zaklejone ale to u mnie nie pomoże za wiele. Muszę jakoś odklucic instalacje bo widzę jak baro i mag wariuje jak daje po gazie :/

Wysłane z S7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 14:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 316
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Na wariujący mag jest tylko jedno rozwiązanie: zewnętrzny magnetometr. Nie pomoże żadne odkłócanie , bo pola magnetycznego nie odizolujesz

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 15:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 05:47
Posty: 25
Na baro jest gabka i to dość gęsta. Co do mag to działa idealnie ale to może dlatego że FC jest około 3cm nad kablami.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 22:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
No to moje problemy się skończyły.
pierwsza rzecz to reset radia (turnigy 9x) miałem pewnie jakieś miksy porobione bo po wciśnięciu althold copter zaczynał opadać do i tak do zera. Jak to zrobiłem to już było lepiej ale poziomu to on nie trzymał.
Druga sprawa to dziś wrzuciłem wersję 1.4, wywaliłem sonar tak jak dzikuvx polecał i test robiłem tylko w pokoju 4x4 a biorąc pod uwagę wielkość mojego quada (500) i jaki on wiatr robi jestem pod wrażeniem że dał radę na samym baro :-D
Teraz jeszcze te nieszczęsne PIDy i będę w domu, przeleciałem już pół internetu i dalej coś tego nie łapie niestety :-/
Ale to już wątek na inny temat. Pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.