Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 cze 2018, 08:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: sobota 05 lis 2016, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
http://www.banggood.com/Micro-32bits-Br ... 70068.html to jest ten,poza tym ten polski sklep tez ma ciekawy opis bo w tytule " naze32 " później w opise wielkimi literami " Kontroler lotu SP Racing F3 EVO Brush V2.0 " i później znów naze32.
Z tego co wiem tylko micro sticky jest na starej nazie , wszytskie nowsze sa na f3 tak jak moja.

Dziś łatałem małym szerszeniem i powiem wam że ta płytka wymiata, dobra moc i super płynnie się lata na beta 3.0.1 z odświeżaniem 8/4khz.

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
No to wsad od SPr F3, a nie od naze32

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 19:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 22:09
Posty: 48
Witam !
podczepię się pod temat ponieważ mam podobny problem.
Sytuacja wygląda tak że naza32 rev 6 nie chciała mi się uruchomić (diody się nie zapalały i komputer nie wykrywał, chociaż nie wiem czemu) Po podłączeniu zasilania z esc lub innego źródła naza się uruchamiała i mogłem działać na niej.
Teraz wyłączyłem w UART1 znacznik MSP i nie mogę się połączyć do niej przez USB ani wgrać nowego softu przez zwieranie pinów boot bo nie otwiera mi portu :/

Oprogramowanie jakie tam miałęm i ustawienia działają ale nie mogę wejść do środka nazy.
Jak temu zaradzić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Musisz założyć zworkę i za pomocą FTDI oraz STM FlashLoadera wgrać oprogramowanie na nowo.

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 20:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 22:09
Posty: 48
Mam założoną zworkę na boot ale jak za pomocą STM wgrać skoro pokazuje mi że nie może otworzyć portu ? :/
problem mój polega że pomimo wejścia w stan flashowania nie mogę wrzucić nowego firmware bo odmawia mi FC lub portu nie mogę tam otworzyć :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2013, 11:41
Posty: 234
Lokalizacja: Łdz
MacPiston pisze:
No to wsad od SPr F3, a nie od naze32

Przecież napisałem na początku że wgrałem od sp f3 evo ...

EDIT - scalenie

Pabllo pisze:
Mam założoną zworkę na boot ale jak za pomocą STM wgrać skoro pokazuje mi że nie może otworzyć portu ? :/
problem mój polega że pomimo wejścia w stan flashowania nie mogę wrzucić nowego firmware bo odmawia mi FC lub portu nie mogę tam otworzyć :/

Masz to samo co ja mialem , musisz odblokowac upgrade a pozniej po podlaczeniu usb i wlaczeniu betaflight pojawi sie dti dzieki czemu wgrasz nowy software.
Looknij pierwsza strone :) , płytka żyje i ma się dobrze tylko chwilowo jest w trybie zombie :)

_________________
01000100011101010111000001100001


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 22:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 22:09
Posty: 48
Zrobiłem jak napisałeś ale niestestety coś nie pyka...
No i pokazuje mi w cleanflight STM32 timed out, programing failed

hmmm.... teraz to zupełnie zgłupiałem !

Pomimo błędu i nie przesłania flasha, naza 32 wstałą i uart1 który był u mnie wyłączony już się komunikuje przez USB :/
Zna ktoś może powód dlaczego wpięcie samego usb do nazy nie starczy do zasilania jej ? możliwe że miałem tyle urządzeń do nazy że nie wytrzymało coś ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 lis 2016, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Masz naze 32 rev 6. Poczytaj w sieci dlaczego tak się dzieje, piszę jaka jest różnica pomiędzy rev 6, a, b i dlaczego rev5 była najmniej skaszananiona ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 lis 2016, 13:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 22:09
Posty: 48
Dzięki za szybkie odpowiedzi ... faktycznie mój naze 32 coś szaleje ;D
powie mi ktoś czy jest ogólno dostępny schemat z naze 32 rev 6 ?
właśnie wyrwałem pada od "boot" no i zostaje tylko chyba wbić się prosto do procka ;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 05:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 20
Lokalizacja: lubuskie
Ja chyba też uwaliłem swoją płytkę od FB90 gdyż po podłączeniu zasilania nie świeci się niebieska diod led. Natomiast czerwona i zielona informująca o bindowanu świecą normalnie). Mam nadzieję, że da się ja odratować i z waszą pomocą wgram oprogramowanie i płytka ożyje. Oczywiście nie dział gniazdo microusb (wykrywa je jako nieznane urządzenie USB, a wcześniej właściwie był wykrywany i tworzył port com). Moja płytka wygląda jak na zdjęciu.
Obrazek
Teraz proszę o waszą pomoc oto moje wątpliwości:
1. Czy konwerter TTL powinienem podłączyć pod wejścia u góry tam gdzie są przylutowane 3 przewody (niebieski czarny i czerwony) od diód RGB? Jeżeli tak to pod czarny daje masę pod czerwony +5V pod niebieski rx, a pod wolne miejsce opisane jako rx1 podłączam tx tak?
2. Kiedy i jak długo mam zwierać piny boot?. Znalazłem je na płytce (oznaczyłem czerwonym kółkiem na zdjęciu) i teraz pytanie czy piny te mam zewrzeć przed podłączeniem zasilania? Jak długo mają być zwarte? Cały czas czy tylko przy podłączeniu zasilania i można rozewrzeć?
3. Czy przy wgrywaniu oprogramowania "pszczoła" FB90 ma być cały czas zbindowana z aparatura czy nie?
4. Zgodnie z informacją z książeczki kontroler lotu to: SP RACING F3_EVO_Brush czyli rozumiem że łącząc się przez Betaflight - Configurator mogę wgrać najnowsze oprogramowanie betaflight_3.1.7_SPRACINGF3EVO tak?

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki i pomoc

Ps. pod dolnym gniazdem wyjście 3,3V i BEEP - są wolne natomiast pod GND i BEEP+ podłączona jest kamera FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3152
Lokalizacja: Olsztyn
kiu86, ale to niewłaściwy temat, płytka którą tu wrzuciłeś to nie SP Racing F3 EVO Brush...
Twoja ni jak się ma do SP Racing F3 Brush której zdjęcie masz poniżej.
Obrazek

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 17:32 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 20
Lokalizacja: lubuskie
to jest opis produktu ze stronki gdzie kupiłem:

Brand Name: Eachine
Item NO.: FB90
Wheelbase: 90mm
Size: 118*118*70mm
Weight: 42g (without battery) 63g (included battery)
Flight controller: SP RACING F3_EVO_Brush
Motor: 8520 2S Brush Motor (3 – 8.4V)
Prop Size: 40mm
Camera: 520TVL HD CMOS 1/4 inch Camera
Video Output format: PAL / NTSC
AV Wireless Transmitter: 5.8g 25mw 48CH
Batterry: 7.4V 2S 400mah 25C Lipo battery
With LED_Strip function

po za tym jest na necie mnóstwo filmików jak ludzie wgrywają oprogramowanie do FB90 po przez Betaflight - Configurator i wybierają właśnie SPRACINGF3EVO. Po za tym zasada wgrywania jest chyba podobna we wszystkich tego typu kontrolerach czy nie? Liczyłem, że ktoś potwierdzi czy dobrze myślę z miejscem lutowania przewodów czy ewentualnie powie, że nie ma możliwości i płyta np. do wyrzucenia. Przy próbie flash firmware mam taki komunikat: no response from the bootloader programming failed. ponadto nie rozumiem tego zwierania pinów boot nie wiem czy tylko przy podłączaniu zasilania trzeba zwierać czy ciągle aż do ukończenia flash firmware. W ogóle jest szansa odratować ten kontroler?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 21:36 
Offline

Rejestracja: środa 26 lut 2014, 16:41
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice
Też miałem taki problem, ale po obejrzeniu któregoś tam z rzędu filmiku zadziałało. Ogólnie chyba był problem ze sterownikami żeby włączył się tryb DFU w clean czy tam beta flight.
To pomogło: https://www.youtube.com/watch?v=Ur_mU7Eu69E

Ale jak już to ogarnąłem pojawił mi się inny problem. Po wgraniu nowego softu w ogóle nie reaguje na aparaturę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 cze 2017, 19:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 20
Lokalizacja: lubuskie
Siara też masz fb90? Jeżeli tak to sprawdź czy na płycie świeci się się niebieska dioda (informuje o uzbrojeni silników). Po za tym kwestia jak świeci zielona dioda? Może po prostu wystarczy ponownie zbindować model z aparaturą? Jakiego oprogramowania użyłeś? Pamiętaj, że ja usunąłem oprogramowanie więc u mnie nie chodzi o dfu bo u mnie gniazdo microusb na płytce nie działa gdyż brak oprogramowania na płytce (wykonał się reset i nie wygrało nowe oprogramowanie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 lip 2017, 04:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 20
Lokalizacja: lubuskie
Przyszła do mnie nowa płytka do FB 90 ta nowsza (Flysky AFHDS 2A) podłączyłem wszystko silniki działają wszystkie diody świecą jednak model przy starcie dostaje wibracji (kołysze się) i po odjęciu gazu przewraca się na plecy lub robi fikołka o locie nie ma mowy buja nim lewo prawo. Ustawienia w aparaturze bez zmian jedyna zmiana to AFHDS na AFHDS 2A. W załączeniu filmik obrazujący mój problem. Co dziwne czasem uda się unieść model stabilie ale wystarczy lekki ruch w bok i zaczyna się trząść próbuje korygować lewo prawo i efekt jak na filmiku.
proszę o pomoc bo chciałbym znowu mieć radość z latania pszczółką


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.