Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 paź 2017, 10:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 23 paź 2016, 22:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
Witam. Pytanie jak w tytule, czy da się coś takiego zrobić na Naze32 10dof rev6. Rozbiega się o to, że chciałbym mieć bluetootha na pokładzie swojego quada, lecz wejścia sterowania z odbiornika mam przez pwm i przez to, nie mam jak skorzystać z soft serial, bo zabraknie mi aux do sterowania. Cy da się jakoś tak to wykombinować żeby był podłączony gps osd i bluetooth jednoczenie do quada? Bo nie pale się jakoś bardzo bardzo, na szybko do kupowania zestawu z ppm i jestem ciekaw czy może da się to jakoś obejść. W ostateczności myślałem o zrobienie sobie takiego przełącznika na ziemi, żeby po wylądowaniu przełączyć uart1 z osd na bluetooth, skonfigurować tak chce i na czas lotu właczyć powrotem osd, ale może jest jakiś magiczny sposób na podłączenie tych dwóch rzeczy na raz :P

(Jestem świadom że był zakładany bardzo podobny temat, nawet z prawie identycznym tytułem, ale zastanawiam się nad rozwiązaniem bez softserial)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 10:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Odpowiedz na szybko... Nie da sie. Jesli chcesz podlaczyc wszystko to trzecia rzecz tylko pod ppm. A co do podlaczenia 2 rzeczy na raz tez nie mozliwe. Bluetooth podlaczasz jako MSP a osd jako wyjscie RX a gps jako gps. Kazde urzadzenie ma inny baudrate i musialbys za kazdym razem laczyc sie z FC i zmieniac w ustawieniach co jest podlaczone w danym momencie do danego portu. Wiec albo zrezygnujesz z jednego urzadzenia albo PPM....

Z drugiej strony jesli masz odbiornik 8 kanalowy mozesz ograniczyc liczbe kanalow do 6 i zostana ci 2 wyjscia w FC na ssoftserial....

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 10:28 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
A mi wydaje się, że się da (przynajmniej częściowo).

UART 1 i tak jest współdzielony pomiędzy OSD a konfigurację więc czy będzie tam port USB, zwykły RS232 na kablu czy na Bluetooth nie powinno mu robić różnicy - byle w danym momencie aktywny był tylko 1 (tak jak ma to miejsce z USB i OSD)

Gorzej będzie z GPS. Do tego potrzebny nam jest uart 2 - który "pojawia" w momencie przełączenia się na PPM/SBUS/s-sat. I teraz nie ma znaczenia czy włączymy SS czy nie bo albo jest PWM i tylko Uart1 albo coś innego niż PWM i 2 UART + Softserial.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 13:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
Nie wiem czy do końca rozumiem, ale uart2 mam akuratnie na pinie 3 i 4 i mam tam podpiętego gpsa, wiec kwestia czy mogę do uart1 podłączyć naraz bluetooth i osd o jakimś przełącznikiem przełączać to w miarę sprawnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5450
Lokalizacja: Polska
filip6464 pisze:
Nie wiem czy do końca rozumiem, ale uart2 mam akuratnie na pinie 3 i 4 i mam tam podpiętego gpsa, wiec kwestia czy mogę do uart1 podłączyć naraz bluetooth i osd o jakimś przełącznikiem przełączać to w miarę sprawnie

Tak jak quemay napisal wczesniej lesli uzywasz odbiornika PWM nie mozesz uzywac jednoczesnie UART2 na Naze32, czyli nie podlaczysz tam GPSa. Musialbys przejsc na PPM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 13:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
pawelsky pisze:
Tak jak quemay napisal wczesniej lesli uzywasz odbiornika PWM nie mozesz uzywac jednoczesnie UART2 na Naze32, czyli nie podlaczysz tam GPSa. Musialbys przejsc na PPM.


Aktualnie na uart2 na pin 3 i 4 mam podpięty gps i działa, hmm? Używam pwm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 14:04 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
To albo nie masz NAZE32 rev6 albo nie korzystasz z PWM

Piny UART 2 są zamiennie stosowane z wejściem 3 i 4 kanału PWM - nie da się podłączyć jednego i drugiego

http://blog.seidel-philipp.de/wp-content/uploads/2015/11/naze32_rev6_pinlayout.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5450
Lokalizacja: Polska
filip6464 pisze:
Aktualnie na uart2 na pin 3 i 4 mam podpięty gps i działa, hmm? Używam pwm

Jaki masz firmware na tym swoim Naze32?

I pokaz no zdjecie tego swojego FC...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 16:22 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
qemay pisze:
To albo nie masz NAZE32 rev6 albo nie korzystasz z PWM

Piny UART 2 są zamiennie stosowane z wejściem 3 i 4 kanału PWM - nie da się podłączyć jednego i drugiego

http://blog.seidel-philipp.de/wp-content/uploads/2015/11/naze32_rev6_pinlayout.jpg


To nie wiem, dokonałem czegoś "nie możliwego"? :P

INAV 1.2.1

Oto mój Naze 10dof

Zdjęcie płytki, pomarańczowy i niebieski to gps.
Obrazek

PWM ustawienie odbiornika
Obrazek

GPS na uart2
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5450
Lokalizacja: Polska
filip6464 pisze:
To nie wiem, dokonałem czegoś "nie możliwego"? :P

Nie, po prostu nie podales wczesniej jakiego firmware uzywasz, stad pewne zalozenia i watpliwosci.

Jesli GPS faktycznie Ci w takiej konfiguracji dziala (podobnie jak bylo w baseflight) to Bluetooth i OSD maga byc podlaczone jednoczesnie do tego samego UARTA musisz tylko dodac rezystor 1k na linii TX z OSD (bylo to juz kilkukrotnie opisywane tu na forum). Wypadaloby tez dac wylacznik zasinania BT zeby nie sial w czasie lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 16:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
pawelsky pisze:
filip6464 pisze:
To nie wiem, dokonałem czegoś "nie możliwego"? :P

Nie, po prostu nie podales wczesniej jakiego firmware uzywasz, stad pewne zalozenia i watpliwosci.

Jesli GPS faktycznie Ci w takiej konfiguracji dziala (podobnie jak bylo w baseflight) to Bluetooth i OSD maga byc podlaczone jednoczesnie do tego samego UARTA musisz tylko dodac rezystor 1k na linii TX z OSD (bylo to juz kilkukrotnie opisywane tu na forum). Wypadaloby tez dac wylacznik zasinania BT zeby nie sial w czasie lotu.


O o o, właśnie słyszałem coś o takim rozwiązaniu, też się natknąłem na forum, ale nie mogłem go ponownie odszukać :P A mógłby mi ktoś tak krótko objaśnić, z jakiego powodu jest potrzebne podłączenie opornika i co on sprawi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 635
Lokalizacja: Kraków
filip6464 pisze:
z jakiego powodu jest potrzebne podłączenie opornika i co on sprawi?

że gdyby osd dało na wyjściu logiczną 1 a BT 0, i oba wyjścia (OSD i BT) będą wydajne prądowo, to upalisz je.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 16:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
volender pisze:
filip6464 pisze:
z jakiego powodu jest potrzebne podłączenie opornika i co on sprawi?

że gdyby osd dało na wyjściu logiczną 1 a BT 0, i oba wyjścia (OSD i BT) będą wydajne prądowo, to upalisz je.


Niestety, potrzebuje bardziej łopatologicznego wytłumaczenia. No ale nic, to tylko moja ciekawość z czasem na pewno zrozumiem jak nie teraz to potem :P Na razie mogę przyjąć, że żeby działało potrzebuje opornika 1k na kabelku TX od BT :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5450
Lokalizacja: Polska
filip6464 pisze:
Na razie mogę przyjąć, że żeby działało potrzebuje opornika 1k na kabelku TX od BT :)

Nie z BT tylko z OSD. Zalozenie tez jest takie ze nie uzywasz jednoczesnie BT i podlaczenia przez USB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 17:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
Czyli koniecznie TX bluetootha/osd odłączyć przed użyciem, bo też się spali?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.