Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 lip 2018, 23:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 maja 2016, 21:48 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
Dzięki za podpowiedzi ;)
Generalnie to miałem softa 1.2 i obraz znikł ;) Nie aktualizowałem go. Dopiero po "awarii" zrobiłem aktulizacje no i nie wstało nic :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 cze 2016, 18:19 
Offline

Rejestracja: środa 13 maja 2015, 22:22
Posty: 28
Lokalizacja: Białystok
I jak udało Ci się coś ruszyć?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 cze 2016, 18:34 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
Niestety obrazu nie chce przyjąć za nic w świecie :(
Zobaczę jakieś inne Osd podpięte pod ZYM-m może odpali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 cze 2016, 21:08 
Offline

Rejestracja: środa 13 maja 2015, 22:22
Posty: 28
Lokalizacja: Białystok
Dziś pojawiła się informacja o zakończeniu produkcji - sprzedaży kontrolera zyx-m mini.
Podobno jest z nim jakis problem i jego używanie juz jakis czas temu bylo niewskazane. Próby naorawienia bledu sie nje powiodly.
Jesli ktos kupił ten kontroler w Polsce powinien się skontaktowac ze sprzedawcą. Z tego co wiem to w Niemczech oferowany jest zwrot pieniędzy lub wymiana na zyx-m.
Pod koniec czerwca szykuje sie mala niespodzianka. Z tego co wiem jest juz jakas aplikacja w jezyku chińskim ktora jest testowana przez male grono osob z chinskiego forum zyx (30000 tys uzytkownikow tego kontrolera) i tlumaczona na angielski. Ile w tym prawdy czas pokaże. Aplikacji do odczytu plikow bin z OSD nadal nie ma ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 cze 2016, 22:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 cze 2011, 08:25
Posty: 17
Lokalizacja: Kraków
Pojawiła się nowa aktualizacja softu 1,5 . fc 1,4 oraz gps 1.2 http://english.tarot-forum.eu/index.php ... -firmware/

Hexa oblatana po aktualizacji i jest ok :)

Ponoć ma się pojawić na jesieni groundstation do zyx-m.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 cze 2016, 22:45 
Offline

Rejestracja: środa 13 maja 2015, 22:22
Posty: 28
Lokalizacja: Białystok
A po lecie ma pojawić się groundstation dla ZYXa. Program hest podobno w trakcie tłumaczenia z jez chińskiego gdyz dla społeczności chinakiej zostal udostepniony juz jakis czas temu. Tyle udalo mi sie dowiedzieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 cze 2016, 09:31 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
Ja też po aktualizacji FC i GPS ;) Trochę mnie zdziwiły zaś niższe gainy ale ustawione pod X6 i wszystko śmiga aż miło. Testowałem w ogrodzie więc nie sprawdziłem dokładnie a jestem ciekaw jak nowe kolory i komunikaty wypadają w praktyce przy większych odległościach ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 cze 2016, 09:32 
Offline

Rejestracja: środa 13 maja 2015, 22:22
Posty: 28
Lokalizacja: Białystok
Dokładnie bo zielony i żółty moga się zlewac na tle nieba


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 08:26 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
Latałem sobie kilka razy i mam pytanie do osób aktualizujących
Czy spotkał sie ktoś w ostatnich dniach (ja miałem tak wczoraj) że w trakcie lotu urwało mu fixa gps?
Trochę się przestraszyłem, bo jestem na 100m i nagle samoczynne odpływy to w lewo, to w prawo. Obracam się a dioda miga, koloru nie rozpoznałem czy to zielony czy żółty. Przełączyłem go na atti i swobodnie wróciłem na ziemię. Po chwili ponowny start, ponowna kalibracja kompasu i start, scenariusz ten sam czyli do pewnego momentu leciał pięknie a później zaczął odpływać. Niestety do GPSu nie chciał wrócić mimo kilkukrotnych prób z atti na gps... Aktywność słońca powiadacie? Hmm wg. UAV Forecast kp w miejscu gdzie odbywał się lot wynosiło 2-3. W poprzednim sofcie latałem w kp5 i 6 i nigdy nie miałem takich akcji. Dodam jeszcze, że dom przypisany, w trakcie zrywki tryb FS nawet się nie uaktywnił, wszystkie trzy pozycje to Atti.
Czy ktoś też miał taką zrywkę na nowym sofcie czy to po prostu pogoda?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 lip 2016, 13:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 wrz 2014, 20:05
Posty: 7
Lokalizacja: Szczecin
Sprawdź czy masz antenę GPS włożoną w gniazdo prawidłowo - strzałka na antenie wskazuje przód, prawdopodobnie masz obróconą o 180 stopni, twój opis odpowiada temu przypadkowi.
W przypadku OSD to u mnie działa prawidłowo, spróbuj wykorzystać najprostszą kamerkę płytkową do testu oraz monitor z we AV. Podłącz do AV-IN OSD na wejście AV1 lub AV2 kabelek żółty /wizja/ i GND czarny /masa/ power out+ 12V do kamerki. Do monitora podłącz tylko AV-OUT /żółty/ i GND /masę/ , będziesz miał odpowiedź czy OSD jest sprawne. Kabel do FC powinien być podłączony a FC mieć zasilanie. Gdy nie ma obrazu zmień z AV1 na AV2. Powinna być wizja z kamerki z nałożonym obrazem z OSD.

pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 lip 2016, 17:09 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
Zaznaczę, że wszystko było jak wcześniej, nie dotykałem anteny, nie zamieniałem jej miejscami- dosłownie nic nie robiłem...

Na niemieckim zaś forum Tarota wyczytałem o podobnych problemach użytkowników tego kontrolera. Leci i ucina ilość satelit. Wchodzi w tryb ATTI i po zawodach. Satelity wracają po restarcie kontrolera i tak w kółko. Piszą tam o różnych seriach GPS, w sumie są ich dwie. Może ten soft z jednym gra z drugim nie bardzo...
Zrobiłem więc downgrade FC, wszystko ustawione lecz gps z najnowszą wersją nie działa ze starym wsadem FC. Poprzedniej wersji gps nie ma więc ręka w nocniku.


Najbardziej denerwujące jest to, że w moim przypadku lecę i mam urwanie gps. Kopter wchodzi w atti po czym już nie chce się przełączyć na gps. Nawet nie ma komunikatu, że nie ma satelit tylko jest cały czas w atti. FS też kompletnie bez reakcji na nic...

Przypominam sobie dobre czasu APMa gdzie o gps nawet nie myślałem a Tarot chyba ląduje w szuflandii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sie 2016, 08:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 sie 2016, 05:53
Posty: 1
Lokalizacja: Słupsk
Witam
trochę z duszą na ramieniu wymieniłem moją naze na tarota, jeszcze przed instalacją na ramie zaktualizowałem do najnowszej wersji. Wczoraj siedziałem i wszystko wieszałem na ramie, i tak kontroler chyba ogarnąłem już całkiem gps łapie fixa w mieszkaniu po jakichś 15 sekundach, osd tez działa bardzo ładnie. Co prawda nie ulotniłem jeszcze całości ale raz brak czasu a dwa to pogoda nie sprzyja może w niedziele będzie bezdeszczowo. Generalnie jak na razie odczucia mam dosyć pozytywne zobaczymy po ulotnieniu co będzie dalej.
Mój setup: rama Tarot FY690S, silniki Tarot 4006/620KV, regle 30A Simonk, śmigła 13/5,5, podwozie elektryczne Tarota, gimbal 3D z kontrolerem Storm32NT do tego aparaturka FlySky FS-i10


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sie 2016, 17:21 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
A ja pochwalę się swoim szczęśliwym zakończeniem historii

Tarot zmartwychwstał. Niestety nie pomogły kombinacje z neo8m od nazy mimo zmiany przewodów. Rozebrałem swój fabryczny i co się okazało?
Okazało się, że ekran który izoluje kompas od środowiska zakłóceń jest wgięty?! i odczepiony w dwóch miejscach z lutów.
Puszczone "spawy" jak sie okazało, robiły takie zamieszanie, że nie było możliwe poprawne korzystanie z niego a na kontrolerze i samej aktualizacji GPS psy wieszałem na polskim, niemieckim i angielskim forum...
Polutowałem na nowo i problem zniknął- Tarot dalej trzyma jak wbetonowany czy to kp jest 1 czy 5, czy lecę 5kmh czy 40km/h i nawet w głowie mu nie o błędach...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 20:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 cze 2011, 08:25
Posty: 17
Lokalizacja: Kraków
Witajcie,zauważyłem taki problem u siebie- za każdym razem gdy łapie gps dystans od miejsca startu na ekranie fpv pokazuje ok. 10m co równe jest lądowaniem na drutach czy drzewie w razie wu. Miał ktoś z Was taki problem??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 15:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 maja 2016, 14:27
Posty: 9
panowie - przymierzam sie do Tarot ZYX-M ( nowa wersja 25 ) z GPS, dlatego pozwoliłem sie dołączyć do wątku:
- czy moje OSD jakie miałem w naza light będzie działać ?
- jak ominąć tę opcję o której piszecie na początku = ze jak zjade gazem poniżej 10% to sie silniki automatycznie wyłączają?
- ktoś napisał: Zmien "Cut Off type" w zakladce "Basic->Receiver" na "Intelligent" (ale poczytaj sobie najpierw jakie sa roznice w stosunku do "Immediately", zeby nie bylo niespodzianek)
- kalibrację jak piszecie robimy ZANIM sie GPS ustawi - tak?
- kalibracja kompasu = wiecej niż 360 stopni trzeba zrobić tak?

- jakies inne sugestie? ogólnie polecacie czy lepiej zostać przy nazie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.