Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 lis 2018, 08:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 25 lis 2015, 22:17 
Offline

Rejestracja: środa 16 wrz 2015, 20:05
Posty: 17
Witam
Mam ten kontroler.I zdziwiłem się gdy podczas pierwszego lotu w trybie GPS wyłączył mi silniki, gdy manetką throttle zszedłem poniżej 10% ( podczas lądowania - Cut Off type ustawione na intelligent) . W instrukcji jest napisane iż w trybie Ati i GPS nie wyłącza silników podczas lotu - mi spadł z wysokości ok 15m. Rama FY690s mocno ucierpiała. Musiałem wymienić na nową. :( . Poza tym jest OK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lis 2015, 00:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Trzeba się chyba do tego przyzwyczaić ewentualnie można przed startem ustawić trymer aby było powyżej tych nieszczęsnych 10%

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lis 2015, 07:43 
Offline

Rejestracja: środa 16 wrz 2015, 20:05
Posty: 17
A czy ktoś kto ma naze mógłby się wypowiedzieć jak jest w nazie ? Producent w opisie twierdzi co innego. Może gdzieś błąd w ustawieniach mamy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lis 2015, 10:10 
Offline

Rejestracja: środa 13 maja 2015, 22:22
Posty: 28
Lokalizacja: Białystok
Ze strony producenta odzewu nie ma. Nawet dystrybutor na USA miał kłopoty z kontaktem Tarotem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 20:54 
Offline

Rejestracja: piątek 28 sie 2015, 21:10
Posty: 32
Lokalizacja: Lubliniec
Wie ktoś jak odczytać dane z black box'a OSD TL300C?
Dane zapisywane w *.bin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lut 2016, 13:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 wrz 2014, 20:05
Posty: 7
Lokalizacja: Szczecin
Witam Szanownych Kolegów,
Poprzedni post się nie ukazał na forum dlatego piszę ponownie o moich doświadczeniach z FC ZYX-M i OSD od tarota. Chciałem przez zimę złożyć tanio jakieś okto pod lustrzankę ale miałem problem który kontroler zastosować. Najchętniej zastosowałbym A2 bo mam o nim pozytywną opinię ale cena poraża. Inne też możliwe ale zobaczyłem iż Tarot wypuścił nowy FC o zbliżonych parametrach w cenie kilkukrotnie niższej ! Zaryzykowałem i kupiłem, asystent - prawie to samo jak DJI tylko drobne różnice. Zewnętrznie jakość wykonania dobra, ciekawe jak z parametrami ?
Ustawienia w asystencie raczej bezproblemowe, tylko w nadajniku /Futaba/ przed kalibracją regulatorów musiałem włączyć na THRO - REV. Odcięcie ustawiłem na immediateli - koniecznie trzeba pamiętać , zejście z gazem poniżej 10-20% jak poprzednio opisywali koledzy powoduje natychmiastowe wyłączenie silników nawet w locie, tryb inteligent działa podobnie tylko z opóźnieniem kilku sekund. GAIN wstawić jak w instrukcji kontrolera. Przy próbach bez śmigieł na stole THRO działa trochę niepokojąco - nieliniowo; do 50% obroty min, powyżej wzrastają bardzo gwałtownie, byłem tym zaniepokojony i chciałem zmieniać krzywe gazu ale w praktyce okazało się to niepotrzebne. Z moich uwag do asystenta, dla GEAR jest zamienione ON na OFF. OSD też kilkukrotnie tańsze od DJI, zobrazowanie kontrastowe w 2 wariantach, możliwość przełączania 2 kamer , ciekawostka karta SD do nagrania lotu, mankament nagrywa w .BIN , przed startem koniecznie poczekać aż HOME pokaże ''0'' , wskazania odległości, wysokości , kursu działają poprawnie ale nie mierzyłem dokładnie. Kalibracja kompasu wykazuje faktycznie, że trzeba przejechać jedną ćwiartkę dalej aby zatwierdził. Później okazało się , że nie wpływa to na zmiany kierunku podczas startu, GPS fiksuje pozycję w 2-3 min.
Wczoraj oblatałem ptaszka, pierwszy start z adrenaliną jak się będzie zachowywał, tu moje zaskoczenie start bezproblemowy, zawis przy 7 satelitach praktycznie w miejscu/ bezwietrznie/, reaktywność w 3 osiach znakomita, mimo tych samych GAIN PITCH =50 bardziej czuła od ROLL=50, dziwiło mnie 100 dla YAW ale okazało się właściwe.
Próbowałem telefonem nakręcić krótki film ale wyszła kaszanka, trudno filmować i sterować tylko na 2 ręce, będzie coś lepszego to opublikuję.
Może koledzy macie jakieś ciekawe spostrzeżenia do tego FC, chętnie poczytam.

pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 14:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 wrz 2014, 11:09
Posty: 10
Lokalizacja: Malbork
Jak w temacie : Tarot X6 + zyx-m+ 10kanałów sbus z radiolinka rd9 i oto co wyszło : kalibracja kompasu bez problemowa pod warunkiem a. jazda do o koła ca 450 do 600 stopni i ważne- nos do ziemi przy drugiej osi kalibracji inaczej nie łapie kalibracji.... . ALE UWAGI: nie wiem jak u kolegów ale mój kontroler w trybie GPS nie pozwala przemieszczać hexy na boki tylko pozycja , orót i góra dół..... , za to stoi przy wietrze do 15-25km/h jak zamórowany... Duże brawa posiadam DJI naza V1 , V2 oraz testowałem WOOkonga to tarot zdecydowanie lepiej i stabilniej trzyma i blokuje pozycję.
W trybie ATTI - wysokość trzyma terz dobrze i płynnie lata na orginalnych GAIN , .... Powiedzcie czy ktoś ma podłaczone radio na sbus..i zachowanie w GPS bo nie wiem czy kontroler jest sprawny.. Może jakaś wada????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 14:52 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
Odrobine mnie uspokoiliście pisząc, że trzeba kręcic w celu kalibracji więcej jak 360 stopni. Mam jeszcze jedno pytanie, może ktos mógłby mi to sprawdzić lub odpowiedzieć jak jest to u niego. Pisałem wcześniej o tym już ale zapytam ponownie a chodzi czysto o sam start maszyny.
Idę na pole, podpinam zasilanie i czekam za uruchomienie się kontrolera. Czekam spokojnie i daje mu czas na złapanie satelit a następnie przeprowadzam kalibracje. Po ukończeniu kalibracji kompasu uzbrojenie silników i start. Istnieje też druga droga przed startem czyli podpinam zasilanie, czekam na rozruch kontrolera i bez oczekiwania na satelity zabieram się za kręcenie kompasem. Po ukończeniu procesu odkładam kopter i po ułamku sekundy pokazuje, że przypisał dom.
Bawiąc się Fantomasami różnicy nie widziałem, czy czekam na satelity czy nie i dalej kalibruje go. Start zawsze odbywał się płynnie i bez komplikacji. W tarocie zaobserwowałem dziwne zachowanie.
Gdy kalibruje kompas bez czekania za fixem i fixa złapie po kalibracji kompasu kiedy stoi nieruchomo na ziemi jest wszystko oki.
Problem sie robi kiedy to najpierw czekam za satelitami a później kręcę nim i kompasem. Po uzbrojeniu silników stojąc na ziemi kopter daje znać silnikami, ze jest coś nie tak. Po oderwaniu sie od ziemi obraca się niekontrolowanie i ustawia się tak jak zapisał sobie pozycje domu. Jest to o tyle niebezpieczne, bo kopter wyraźnie chce się obracać stojąc jeszcze na ziemi.
Tak jak pisałem, jest to dla mnie dziwne, bo z kopterami na kontrolerach DJI nie było mowy o takich akcjach... Dodam, że funkcja IOC jest nieaktywna. Kombinowałem też z opcjami jej wyłączania zaraz po starcie lecz objaw ten sam...Czasem nawet kalibrując go bez satelit satelity złapie w trakcie kalibracji i znowu jest klops... Dodam jeszcze tylko, ze zawsze startowałem na GPS i nie sprawdzałem czy tak samo jest na atti.
Powiedzcie, jak to u Was wygląda?

I mam jeszcze czysto teoretyczne i bardzo laicie pytanie odnosnie lotu i GPS. Oczywiście przypisany poprawnie dom, odpowiednia ilość satelit i start. Wszystko pieknie. Co się stanie kiedy kopter w trakcie lotu zgubi satelity? O tym, że przejdzie w Atti to wiem, ale co jeśli dodamy w tym czasie urwanie linku RC? Kopter poleci tak długo na barometrze aż chwyci satelity i co dalej? Wróci do domu czyli do miejsca z którego fizycznie startował czy po ponownym złapaniu fixa na nowo przypisze dom i będzie wracał do nowego domu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 20:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 wrz 2014, 11:09
Posty: 10
Lokalizacja: Malbork
tego co wiem ::)) ZAWSZE>>> Najpierw jeżeli włączysz kopter do zasil , to ustawisz tryb kalibracji kompasu jeżeli potrzeba a potem czekasz na GPS a nie odwrotnie ... Ponieważ po włączeniu kopter jeśli nie kalibrujesz nic musi stać chwilę nieruchomo by złapać: a. Północ-kompas ,b.Barometry ciśnienie ,a GPS satelity i pozycję - jak go ruszysz nim to zrobi....to może Ci wariować....... :(( i kret gotowy.., Czy w trybie gps normalnie możesz Latać ..?? W POZIOMIE?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2222
Lokalizacja: Londyn
JJJack pisze:
Ponieważ po włączeniu kopter jeśli nie kalibrujesz nic musi stać chwilę nieruchomo by złapać: a. Północ-kompas ,b.Barometry ciśnienie ,a GPS satelity

raczej by zrobic kalibracje zyroskopow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 21:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 wrz 2014, 11:09
Posty: 10
Lokalizacja: Malbork
AAA jeszcze jedno - startuję w trbie GPS lub atti , ale lądowanie tylkow ATTI , bo jak lądowałem w gps to silniki póżniej się wyłączają i ma tendencję do wywracania maszyny - raz straciłem 2 śmigła bo go już stojącego na ziemi dobrch 5 s pchneły śmigła na nos.... No i nie mogę go przemieszczać na boki w trybie gps bo się dziwnie zachowuje .... a w ATTI jest ok.. Czy Latacie w zyx-m na gps tak jak w nazie dji? ...Jak u was z długością lotu bo mój 5200gram kpl. z Baterią 5000mah 6s , silniki GARTT 414 /300k , rama X6 , śmigła 18cali lub 15cali ,regle 40A ABC RC ,ster naza v2, a teraz tarot zyx-m, lata średnio do 12min ,z gopro 3+ bl i gimbal 2d,.... jak na waszym sprzęcie wchodzi czas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 21:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 wrz 2014, 11:09
Posty: 10
Lokalizacja: Malbork
Do póki nie siądzie zasilanie....>>> to powinien w pamięci trzmać DOM start... jak złapie satelity to powinien wrócić :::::)))) ale jeszcze tego nie testowałem..spróbuję na wiosnę na phantomie .....z naza V2..zobaczymy jak teoria z praktryką się miesza...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 21:37 
Offline

Rejestracja: środa 16 wrz 2015, 20:05
Posty: 17
Hej
Mam podpięte radio Taranisa X9D przez s-bus i nie ma problemów. Lata góra, dół, lewo, prawo, przód i tył w trybie GPS
Startuję i ląduję na GPS i nie ma najmniejszych problemów. Staram się sam go sadzać na ziemi .
Przy go-home trochę bardziej nerwowo przysiada na ziemi

teraz dokupiłem gimbal tarota i będę testował :)
waga 3200g z kamerą GoPro i akum.4S 8000mAh - czas ok 16-17min aktywnego lotu

Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony czwartek 10 mar 2016, 20:16 przez jery112, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 21:48 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 19:21
Posty: 168
Lokalizacja: Chojnice
JJJack pisze:
Czy w trybie gps normalnie możesz Latać ..?? W POZIOMIE?


Tak, lata mi bez problemów, bez problemu działa też IOC choć ostatnio dwa razy mnie zdziwił, bo podczas lotu na wprost samoczynnie skręcił diabeł w lewo jak bym to ja to zrobił albo jak by przez chwilę kompas inaczej wytyczył kierunki i nie wrócił do poprzednich wartości... Mozliwe, że to kwestia aparatury i jakiegoś impulsu TG9XR FrSky no albo kończący się którys regulator ale regulator pewnie inaczej by zareagował. Objawy te przy kalibracji kompasu przed satelitami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 10:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 wrz 2014, 20:05
Posty: 7
Lokalizacja: Szczecin
W sprawie odczytu plików .BIN z OSD TL300C musimy poczekać na oprogramowanie ponieważ jeszcze go nie ma , potwierdzają to zagraniczne fora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.