Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 sty 2018, 06:56

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 17 lip 2015, 09:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lut 2012, 19:04
Posty: 153
Lokalizacja: Ropczyce
Witam !

Ma może ktoś jakieś doświadczenia z kontrolerem TAROT ZYX-M ?
Cena dość atrakcyjna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 wrz 2015, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2220
Lokalizacja: Londyn
Podbije temat
Ma ktos juz te FC ? zBG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 wrz 2015, 09:49 
Offline

Rejestracja: środa 15 paź 2014, 07:34
Posty: 42
Lokalizacja: Leżajsk
Też jestem ciekaw co ta za cudo i czy da się tym latać po WP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 wrz 2015, 20:36 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Dzisiaj zamontowałem tarota w mojej f450, jutro pierwszy lot :-)

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 wrz 2015, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5553
Lokalizacja: Polska
Gdybys byl w stanie zalogowac co mowi sam GPS bylbym wdzieczny za logi. Jako ze FC mocno wzorowane jest na Nazie, ciekaw jestem czy przypadkiem nie uzyli takiego samego protokolu do komunikacji FC/GPS co w Nazie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 wrz 2015, 21:28 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
A jak to zrobic ?

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5553
Lokalizacja: Polska
baroslaw pisze:
A jak to zrobic ?

Przy pomocy adaptera USB-TTL SERIAL. Z tego co widze na zdjeciach tego GPSa (patrzac od spodu) piny to RX, -, +, TX, ale musialbys to najpierw pomierzyc. Baudrate zakladam ze jest 115200.
Obrazek

Jesli nigdy tego nie robiles, lub nie czujesz sie komfortowo, to nie rob tego, bo mozesz sobie uszkodzic GPS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 11:28 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Nie wiem czy mam odpowiedni adapter bo mam jedynie USBASP v2.0

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5553
Lokalizacja: Polska
baroslaw pisze:
Nie wiem czy mam odpowiedni adapter bo mam jedynie USBASP v2.0

Nie, potrzebowalbys zwykly adapter (jakis FTDI, SiLabs, Prolific czy CH340). Ale dzieki za checi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 20:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Pierwszy lot na tarocie zakonczony kretem :(
Kurcze silniki mi zgasły na około 20m bo dałem drążek gazu na sam dòł. Efekt złamane ramię plus wszystkie śmigła, poza tym reszta sprawna. Trochę kleju epoksydowego i opaski i quad dalej gotòw do lotu. Można to jakoś wyłączyć żeby nie wyłączały sie silniki po każdym zjechaniem drążkiem w dòł ?

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 03:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5553
Lokalizacja: Polska
baroslaw pisze:
Można to jakoś wyłączyć żeby nie wyłączały sie silniki po każdym zjechaniem drążkiem w dòł ?

Zmien "Cut Off type" w zakladce "Basic->Receiver" na "Intelligent" (ale poczytaj sobie najpierw jakie sa roznice w stosunku do "Immediately", zeby nie bylo niespodzianek)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 11:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Własnie sprawdziłem i okazuje sie że mam ustawione "Inteligent". Normalnie strach latać.
Studiuję manual i znalazłem "If you want these two cut off types work properly, please correctly calibrate the Tx" co to dokładnie oznacza? Może mi ktoś wytłumaczyć jak w takim razie skalibrować Tx ? Mam FS-TH9X ze zmienionym softem V1.2432-Mike .

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5553
Lokalizacja: Polska
baroslaw pisze:
Własnie sprawdziłem i okazuje sie że mam ustawione "Inteligent". Normalnie strach latać.

Pamietaj ze to dziala dopiero po starcie w powietrzu, nie na ziemi zaraz po uruchomieniu silnikow.

baroslaw pisze:
Studiuję manual i znalazłem "If you want these two cut off types work properly, please correctly calibrate the Tx" co to dokładnie oznacza?

Basic->CH mapping->Calibration


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 15:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Teraz jest gorszy problem bo po wczorajszym krecie nie moge odpalic quada tzn po podpieciu zasilania miga ciagle zielony led. Silników nie mozna uzbroic. Podobny efekt wczesniej był gdy odpalałem go w pomieszczeniu bez dostepu do GPS. Zastanawiam się czy przypadkiem odbiornik GPS od upadku sie nie uszkodził. Przydało by sie aby mozna jakieś logi pracy FC zobaczyć ale z poziomu softu nic takiego nie ma.
Temat częściowo ogarnięty, ponowna kalibracja FC z aparaturą i quad odpala.
Pozostaje jednak problem odcinania silników gdy throttle damy w dół na kilka sekund tzn. Cut of Type w trybie "inteligent" odcina silniki w "GPS Vel" i "Att" , troche to do bani bo ponowne uzbrojenie trwa chwilę a przez ten czas dron bedzie juz na glebie.W "Manual" nie odcina wcale . Jak dam tryb "immediately" odcina tez jednak jak daje throttle UP silniki startuja odrazu. Generalnie mogli by zrobić opcje bez wyłączania silników.

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 wrz 2015, 11:43 
Offline

Rejestracja: środa 13 maja 2015, 22:22
Posty: 27
Lokalizacja: Białystok
Swój FC dopiero testuje w warunkach domowych bez śmigieł.
Dużo bezpieczniejszy wydaje się tryb "Immediately". Nie wiem jak szybko zauważyłeś wyłączenie silników ale u mnie quadro na ponowne otwarcie przepustnicy zareagował natychmiast. Nawet ponowne uzbrojenie silników to kwestia ok 2 sek. Wiadomo nie ma warunków "stresu". Po utracie sygnału z aparatury momentalnie zaskakuje tryb FailSafe.
Może jutro podepnę OSD i zestaw FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.