Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 01:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 13 maja 2017, 23:58 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Niespodzianka. w końcu w cleanflight "prosto z pudełka" działa telemetria w standardzie flysky (IBUS) !

Tak że biorąc aparaturę np FS-i6S oraz odbiornik FS-iA6B lub FS-iA10B (bez sensu, skoro i tak używamy IBUS, w którym są wszystkie 10 kanałów dostępne niezależnie od odbiornika...) wystarczy wpiąć z kontrolera lotu FC pin TX z jakiegoś wolnego uart-u do pinu sygnałowego w odbiorniku RC (złączka sens), i mamy podstawowe parametry na ekranie aparatury:
- EXT.V napięcie akumulatora zmierzone przez FC (bez zbędnych zewnętrznych czujników od flysky!)
- MOT obroty silnika (będące realnie - ustawioną przepustnicą, czyli np od 1050 do 2000rpm)
- temp1 będące wysokością z barometru lub obliczoną z akcelerometru
- (oraz standardowo - zasilanie nadajnika flysky, odbiornika - oba w okolicy 5v, oraz RSSI z odbiornika)


IMG_20170514_011118.jpg
IMG_20170514_011118.jpg [ 127.43 KiB | Przeglądany 1952 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: niedziela 14 maja 2017, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6491
Lokalizacja: Polska
Docent pisze:
Działa wam telemetria na Cleanflight 2.0.2 (Naze32 ver.6), odbiornik x4rsb połączony sbus i telemetria s.port.

A do ktorego seriala masz podpietego S.Porta?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: niedziela 14 maja 2017, 12:00 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 196
Lokalizacja: Bytom
Problem rozwiązany. Telemetria działa tylko na SoftSerial1 na SoftSerial2 nie działa. Kiedyś gdzieś widziałem jak ludzie podłączają telemetrie i widziałem, że do SoftSerial2 również można (a może mi się tylko wydawało :-) ).

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: niedziela 14 maja 2017, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6491
Lokalizacja: Polska
Docent pisze:
Problem rozwiązany. Telemetria działa tylko na SoftSerial1 na SoftSerial2 nie działa.

Powinno dzialac na obu, moze masz jakas niedozwolona kombinacje portow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 09:01 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 196
Lokalizacja: Bytom
Wiem, że powinno działać na obu. Kombinacji nie mam żadnych. Na Rx1/Tx1 mam komunikacje po USB, na Rx2/Tx2 mam podłączony odbiornik na SBUS. Więc zostały tylko dwa SoftSerial'e i telemetria działa tylko na SoftSerial1. Może taki urok starszych FC na nowszym oprogramowaniu.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6491
Lokalizacja: Polska
Docent pisze:
Wiem, że powinno działać na obu. Kombinacji nie mam żadnych. Na Rx1/Tx1 mam komunikacje po USB, na Rx2/Tx2 mam podłączony odbiornik na SBUS. Więc zostały tylko dwa SoftSerial'e i telemetria działa tylko na SoftSerial1. Może taki urok starszych FC na nowszym oprogramowaniu.

A MSP przypadkiem nie masz wlaczone na tym SS2?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 11:52 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 196
Lokalizacja: Bytom
Wszystko ustawione zgodnie ze sztuką. Co niepotrzebne jest wyłączone. MSP jest ustawione na Rx1/Tx1 na tym samym co USB.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: niedziela 21 maja 2017, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 30 paź 2016, 09:19
Posty: 34
Lokalizacja: Łódź
Możecie wkleić screen ze wszystkimi ustawieniami do telemetrii fsia6b?

_________________
>>> [Qav-r 220 + emax rs2205 + Omnibus F3 AIO OSD FPV] [Qav-r 220 + emax rs2205s + sp racing f3 VLOS] [RR210 + emax 2306 + Omnibus F3 AIO VLOS] <<<
https://www.youtube.com/user/arielcpu/videos


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: piątek 26 maja 2017, 20:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 17 kwie 2017, 09:14
Posty: 17
Lokalizacja: Mazowieckie
Witam, Panowie jak ustawić failsafe w cleanflight (jakie parametry i jak się to ustawia). Quad jaki buduje to 250-tka na Sp Racing F3. Generalnie chodzi mi o to że po ewentualnej utracie sygnału bezpiecznie sam wyląduje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: piątek 26 maja 2017, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E




Więcej min. na yt.

Zajrzyj również do instrukcji odbiornika rc.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 01:34 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Jakby ktoś zmagał się z flashowaniem F3/F4 w Cleanflight/Betaflight - i nijak nie chcialo wejść w "bootloader" czyli nie chciało się pojawić (zamiast portu COM) DFU - pomimo wykonania wszystkich egzorcyzmów typu ZADIG, drivery z STM, itd...
... to wystarczy przepiąć się z kablem usb do USB na płycie głównej, typu usb2.0

DFU STM nie działa (a przynajmniej na niektórych) USB 3.0 oraz przez (niektóre) huby USB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: środa 16 sie 2017, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 256
Lokalizacja: Tychy
Panowie, działa wam SBUS na nowym CF 2.1.0 ? Zrobiłem update i ni huhu. Włączony serial rx na uart3, czyli ten co zawsze, właczony sbus jako rodzaj odbiornika i nic. Downgrade do 2.0.1 pomaga, ale z tym softem mam problem, po jednym dniu leżakowania, spracing włącza się i pipczy 4x beep i sekwencja się powtarza, pomaga full reflash ;)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: czwartek 17 sie 2017, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3200
Lokalizacja: Olsztyn
wrzech, odpuść sobie CF który dużo wolniej się rozwija... przejdź na BF a skończy się większość problemów które znasz z CF. ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 19 sie 2017, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 256
Lokalizacja: Tychy
PiotrSz pisze:
wrzech, odpuść sobie CF który dużo wolniej się rozwija... przejdź na BF a skończy się większość problemów które znasz z CF. ;-)



Wiesz co, człowiek pryzwyczaił się do KFC32 i takie 'nowości' jak PixHawk czy cleanflight w końcu uruchomiły resztki szarych komórek i udało się rozwiązać te kłopoty :) Dla tych którym też takie historie z sbusem się przytrafiły, rozwiązanie jest dość proste:
Update softu pozmieniał wszystkie zakresy w 'valid pulse range settings' jak i zakres pracy drążków, co z kolei uruchamiało beeper :)
Jeden wieczór zmarnowany ale mikrus na wczasach i aż żal było go wozic tyle km na daremno :)

Co do Betaflight to pewnie też będzie, jak znowu wena przyjdzie do rozwiązywania kolejnych zagwozdek 'jak to zrobić' ;)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: środa 06 wrz 2017, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
hrumque@gmail.com pisze:
Jakby ktoś zmagał się z flashowaniem F3/F4 w Cleanflight/Betaflight - i nijak nie chcialo wejść w "bootloader" czyli nie chciało się pojawić (zamiast portu COM) DFU - pomimo wykonania wszystkich egzorcyzmów typu ZADIG, drivery z STM, itd...
... to wystarczy przepiąć się z kablem usb do USB na płycie głównej, typu usb2.0


Potwierdzam - właśnie zmarnowałem na to 2 godziny.
Nie działa na usb3.0, sprawdzone na 2 komputerach z różnych epok.
Na usb2.0 poszło bez problemu (po zainstalowaniu driverów WinUSB dla STM Bootloader'a za pomocą Zadig'a). Na hubie usb2.0 podłączonym do portu usb3.0 też działa.

Przy okazji zadig'iem sobie popsułem przez nieuwagę drivery do różnych urządzeń, typu kamerka onboard itp w lapku ;-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.