Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 lip 2018, 04:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 979 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: wtorek 14 mar 2017, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 08 lut 2017, 20:59
Posty: 38
Lokalizacja: Kruszwica
Jeśli ktoś ma problemy z flashowaniem/połączeniem/ustawieniem portów polecam progam z tej strony. Wszystko śmiga po jednym kliknięciu. Gdybym trafił na to od razu to bym się dziś wyspał, więc mam nadzieję, że komuś oszczędzę nieprzespanej nocy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 18 mar 2017, 10:39 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Betaflight configurator 3.1.1 , firmware Betaflight 3.1.6 target airbotF4 / flip32 F4

Jak tam wygląda teraz sprawa telemetrii iBUS Flysky w Betaflight?
Niby w release notes jest już parę wersji do tyłu "dodano ibus telemetrię" ("Added IBUS Telemetry @mikeller" od 3.1.1), w wiki jest wpis o niej (ale bez konkretów jak włączyć)

W DOCs nie ma nic o ibusie, tak samo w konfiguratorze > Ports > Telemetry Output mam tylko
1. Disabled
2. Frsky
3. HOTT
4. Smartport (S.port FrSky)
5. LTM
6. MAVLink

Dokopałem sie, że da się włączyć z CLI (ale tylko dla płytek opartych o F4, a taką mam), wpisując do danego portu szeregowego (np port1 = serial 0) wpis serial 0 4096 115200 57600 0 115200 (gdzie 4096 to jest włączenie ibus telemetry), ale wtedy wyłącza mi to serial-RX na tym samym porcie. Dlaczego? Przeciez serial-rx używa tylko pinu odbiorczego RxD danego usartu, a telemetry - tylko pinu TxD, i w obie strony chodzi to z tą samą prędkością kbps, więc konfiguracja usartu jest zgodna w obu kierunkach, to po co używać dwóch portów?. No dobra, niech stracę - używam usart 6 (serial 5).

No i druga sprawa... że to nadal nie działa ;) Nie tylko że na odbiorniku flysky nie raportuje nic z telemetrii poza standardową (napięcie odbiornika i siła sygnału), to po prostu na wybranym porcie nie lecą żadne dane (patrząc oscyloskopem).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: czwartek 30 mar 2017, 12:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1227
Lokalizacja: Kraków
Hej,

Co mam pokopane gdy odpuszczam trochę gazu i quad opadając się częsie?

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: czwartek 30 mar 2017, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
kiepuri pisze:
Hej,

Co mam pokopane gdy odpuszczam trochę gazu i quad opadając się częsie?

Twoje haslo na dzis- P.I.D

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: czwartek 30 mar 2017, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8469
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
viewtopic.php?f=37&t=5118

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 15 kwie 2017, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 247
Lokalizacja: Tychy
Panowie potrzebuję pomocy na święta :) Zrobiłem swojego racera na ramce uav X na f310dof z najnowszym Cleanflight 2.0 i mam dwa problemy, z którymi od kilku dni walcze, przekopałem tony kilobajtów informacji i niestety nic nie mogę zaradzić. Lata cudownie ale przydałyby się odpowiedzi na dwa poniższe problemy :)

Otóż mam brak możliwości zmiany skali dla czujnika prądu i napięcia dla Cleanflight 2.0. Wgrałem ten soft wczoraj i nie mogę skalibrować tych czujek. Pomiar działa, wartości są przekazywane z płytki dystrybucji PDB-XPW do FC zarówna napięcie jak i amperarz. W zakładce "power and battery" mam zaznaczone dla obu czujników, czyli voltage oraz current meter source, opcję "onboard adc" gdzie current polutowane z płytki dystrybucji do padu FC F3 10DOF a napięcie do dedykowane gniazda. Wskazania są, ale brak możliwości korekty... I jak tu poradzić? Akurat napięcie działa poprawnie, ale prąd już jest dwukrotnie zaniżony.

A druga sprawa to problem z RSSI
Odbiornik Frsky XM+ Micro D16 SBUS. Podpięty pod uart3, wszystkie kanały działają. Ten malutki wynalazek ma na 16 kanale rssi. Taranis zbindowany w tryb D16, zakres kanałow również ustawiony na 1-16. W Cleanflight configurator (włączyłem set_aux_channels = 12) w zakładce receiver ładnie widać jak na aux12 pływa sobie RSSI, kanał ustawiony na 16, wszystko zapisane, a przechodząc do zakładki "setup" rssi wisi na 0% i przez to nie przesyła danych do micro minim osd :) Próbowałem już opcji invert rssi ale nie zmienia głownej wartości rssi. I jak tu temu zaradzić? :)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 15 kwie 2017, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6189
Lokalizacja: Polska
wrzech pisze:
A druga sprawa to problem z RSSI
Odbiornik Frsky XM+ Micro D16 SBUS. Podpięty pod uart3, wszystkie kanały działają. Ten malutki wynalazek ma na 16 kanale rssi. Taranis zbindowany w tryb D16, zakres kanałow również ustawiony na 1-16. W Cleanflight configurator (włączyłem set_aux_channels = 12) w zakładce receiver ładnie widać jak na aux12 pływa sobie RSSI, kanał ustawiony na 16, wszystko zapisane, a przechodząc do zakładki "setup" rssi wisi na 0% i przez to nie przesyła danych do micro minim osd :) Próbowałem już opcji invert rssi ale nie zmienia głownej wartości rssi. I jak tu temu zaradzić? :)

Pokaz screenshot z zakladki receiver.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 15 kwie 2017, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 247
Lokalizacja: Tychy
Się robi. Chyba poprawnie w końcu udało się wkleic fotkę na forum :)

Obrazek

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 15 kwie 2017, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6189
Lokalizacja: Polska
wrzech pisze:
Chyba poprawnie w końcu udało się wkleic fotkę na forum :)

Daj no cos bardziej czytelnego (najlepiej skorzystaj z hostingu na forum zamiast z jakichs fotosikow)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 15 kwie 2017, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 247
Lokalizacja: Tychy
Już dodane


receiv.png
receiv.png [ 482.29 KiB | Przeglądany 1737 razy ]

_________________
Marek
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: niedziela 16 kwie 2017, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6189
Lokalizacja: Polska
wrzech pisze:
Już dodane

O ile nie masz wlaczone RSSI ADC to wyglada OK. Jak znajde chwile to wrzuce sobie nowszego konfiguratora/firmware i sprawdze, moze cos ostatnio popsuli.

EDIT: Po aktualizacji do 2.0.x nie dziala, na wersji 1.14.2 dziala, zapewne jest jakis bug w firmware CLFL (https://github.com/cleanflight/cleanflight/issues/2724)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: niedziela 16 kwie 2017, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 247
Lokalizacja: Tychy
I wszystko jasne. Chyba trzeba wrócić do wcześniejszego softu.


EDIT

Ze swoim podpunktem 1 poradziłem sobie. Jeśli ktoś ma wyblakłe pola do kalibracji napięcia oraz natężenia prądu to poradzić można sobie w CLI wpisując set ibata_scale = xxx gdzie xxx to wartość.
Rssi nie działa, ale nikomu nie działa więc pewnie poprawią na dniach.

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: piątek 21 kwie 2017, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6189
Lokalizacja: Polska
wrzech pisze:
I wszystko jasne.

Problem namierzony
https://github.com/cleanflight/cleanfli ... -295918936

EDIT - scalenie

pawelsky pisze:

I naprawiony w firmware w 2.0.2
https://github.com/cleanflight/cleanfli ... LFL_v2.0.2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: piątek 05 maja 2017, 11:16 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 185
Lokalizacja: Bytom
Działa wam telemetria na Cleanflight 2.0.2 (Naze32 ver.6), odbiornik x4rsb połączony sbus i telemetria s.port. Mogę na aparaturze obserwować tylko to co wysyła sam odbiornik (RSSI, RxBat, A2) inne rzeczy nie są wykrywane. Tu opisy ludzi z podobnym problemem

https://github.com/cleanflight/cleanflight/issues/2726

Aktualizacja 8.05.2017
Telemetria i wszystkie kanały działają na FC SP Racing EVO3 (Cleanflight 2.0.2). Muszę jeszcze dokładnie sprawdzić na Naze32 ver.6. Podejrzewam, że na nowym sofcie Cleanflight 2.0.2 i starszych kontrolerach takich jak Naze32 i CC3D problem będzie nadal występował. Oznacza to jedno, że chyba trzeba wymienić FC na coś nowszego.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Cleanflight
Post: sobota 13 maja 2017, 23:21 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Cleanflight 2.0.2 (na SPracing F3evo z GPS) (najnowszy)
Cleanflight Configurator 2.0.3 z google-chrome-store (najnowszy)

Zakładka GPS w konfiguratorze, po prawej ma okienko Current GPS location.
- gdy nie ma gps-fixa - to miga tam "znaczek oczekiwania-postępu" (logiczne)
- gdy jest już gps-fix, to powinna tam się pojawić mapka z google-maps z zaznaczoną aktualną pozycją. Tak było we wcześniejszych _flightach i to działało. Niestety nie działa teraz - jak na obrazku w załączeniu - puste białe miejsce w tym oknie się robi.
Sprawdziłem, nie jestem akurat na biegunie północnym pod śniegiem ;)

Co może być źle? (zapewne w samym cleanfligh-configuratorze.


Komentarz: widok okienka bez mapki
gps-fix.png
gps-fix.png [ 128.63 KiB | Przeglądany 1120 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 979 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.