Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 26 cze 2017, 18:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 02 maja 2014, 20:55 
Offline

Rejestracja: piątek 02 maja 2014, 20:45
Posty: 20
Lokalizacja: Radom
Witam.
Jestem początkującym wiec mogę zadawać dziwne pytania. Bądzcie wyrozumiali a szybko się nauczę zagadnien z tego forum.

Mam problem. Czytałem wiele na forach i sprawdziło się to u mnie ale nie sprawdziło się rozwiązanie.

Mam aeorc multiwii i zbudowałem quadcoptera.
Jeden z silników nie działa tak jak powinien. Na sucho bez podpietych silników w multiwiigui tez widzę że silnik tylni lewy nie reaguje tak jak inne.
Wszystkie silniki pracują z wartościa około 1800 ten jeden ma wartość 1300-1400

Trymowanie na aparaturze nic nie dało sądzę ze jest to wina kodu multiwii
Aparature mam turnigy 9x z wgranym softem er9x (sam wgrywałem :-) )
Gdzie ustawia się w kodzie wartości dla tych silników ?
Proszę o szybką pomoc
W razie pytan jestem do dyspozycji.

Ponizej filmik poglądowy

[youtube]http://youtu.be/VSHD-D8SA24[/youtube]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 440
Lokalizacja: pomorskie
wyzeruj (calibrate) akcelerometr i powinno być ok


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 23:42 
Offline

Rejestracja: piątek 02 maja 2014, 20:45
Posty: 20
Lokalizacja: Radom
Zrobic to w multiwiigui ?
Jezeli tak to robilem to juz wielokrotnie :-) nic to nie dało
A może coś w aparaturze trzeba poustawiać ? Mam ER9X nowo wgrany ale kalibrowałem go hmm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 08:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 440
Lokalizacja: pomorskie
masz roll na 4 i pitch -2 cały czas to znaczy, że nie jest wyzerowany albo płasko nie leży.
zerowanie możesz zrobić z aparatury (wybierz zależnie od mode1 czy 2):
https://www.google.pl/search?q=multiwii ... 20&bih=868

z tymi programami do konfiguracji trzeba uważać bo czasem jest niekompatybilność (struktur) i wysyłając konfig czasem nie wszystko trafia tam gdzie trzeba. Na przykład konfigurator od 2.2 bez mrugnięcia wyśle dane do 2.3 a ten to przyjmie... IMHO najlepiej konfigurować programem dołączonym do źródeł multiwii i jak jest ok to ostrożnie eksperymentować z innymi (jeśli koniecznie musisz).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 maja 2014, 22:23 
Offline

Rejestracja: piątek 02 maja 2014, 20:45
Posty: 20
Lokalizacja: Radom
wyzerowałem zgodnie z ustawieniami z MOD2 bo taka mam aparature Nadal slinik lewy tył zaczyna się kręcić jak inne maja juz 1500-1700 on dopiero ma 1200.
Podlaczylem z silnikami (reglami) i bez silników i jest to samo. Hmm nie mam juz koncepcji :D
Widziałem kilka wersji er9x ja mam zwykle er9x moze nie to wgrałem co trzeba :-)

EDIT - scalenie

Sprawa chyba załatwiona wieczorkiem się pobawie nowymi ustawieniami.

A zrobiłem to tak.
Stworzyłem plik moto.h z zawartością

Kod:
// hex with two big rotors front&rear used for lift:
#define LIFT_MIX(X,Y,Z) rcCommand[THROTTLE] + axisPID[PITCH]*Y
// for 4 small center motors - used for stabilization - roll and for yaw (their 'throttle' signal comes via AUX2, so those run at differenthigher speed):
#define STAB_MIX(X,Y,Z)  rcData[AUX2] + axisPID[ROLL]*X + YAW_DIRECTION * axisPID[YAW]*Z
motor[0] = STAB_MIX(-1, 0, +1); //REAR_R    ccw top
motor[2] = STAB_MIX(+1, 0, +1); //REAR_L    ccw top
motor[1] = STAB_MIX(-1, 0, -1); //FRONT_R   cw 
motor[3] = STAB_MIX(+1, 0, -1); //FRONT_L   cw
//motor[4] = LIFT_MIX(0, -1/2, 0); //FRONT    cw
//motor[5] = LIFT_MIX(0, +1/2, 0); //REAR     ccw
// must enable LEAVE_HEADROOM_FOR_MOTORS to exclude front&rear motor


plik stworzony w folderze multiwii

Potem w config.h dodałem:

Kod:
#define MY_PRIVATE_MIXING "moto.h"
#define LEAVE_HEADROOM_FOR_MOTORS 4 // leave room for gyro corrrections only for first 4 motors


Wgrałem do kontrolera i odpaliłem na sucho bez silników równiuteńko pracowały
Potem podpiąłem silniki i odpaliłem równo wystartowały.
Nie latałem wiec nie wiem jak sie zachowaja silniki przetestuje to się pochwale :-)
Mam nadzieje że skończą się moje problemy z silnikami.

EDIT - scalenie

Ok testy
Jak podłączyłem wszystkie kabelki do odbiornika a w szczególności yaw to zaczely sie problemy ale troszeczke wytrymowalem i chyba sie ustabilizowało.
Teraz juz wiem ze cos z moja aparatura jest nie tak bo po podpieciu samego trot silniki pracuja równiuteńko jak podpinam yaw zaczynaja sie chocki :-) klocki.
Musze jeszcze poczytać o konfiguracji er9x
Bede miał za jakiś czas nowy pakiet li-pol to oblatam cacko i zobacze jak sie zachowuje w locie.
Silniki pracuja na pograniczu 1650-1800 mysle ze bedzie dobrze :-)

EDIT - scalenie

Zauważyłem że jak chce skręcić modelem w lewo i puszczę drązek to model nie reaguje na wyśrodkowanie drązka.

Może mi ktoś podpowiedzieć gdzie w er9x ustawia się tą opcję.

Jednak się pochwaliłem nadal jest lipa z tym jednym silnikiem.
Kurde co moze byc nie tak?

HELP

EDIT - scalenie

W chwili obecnej temat zamykam Quadcopter zaczął latac :-) jeszcze zostało dokładne trymowanie.

EDIT - scalenie

Dziekuje wszystkim za pomoc oto pierwszy lot w garazu :-) Było mało miejsca wiec troszke wyszło to jak zajączek ale lata :-)
Teraz tylko udoskonalenia.



EDIT - scalenie

Po wielu testach postanowiłem zmienić kontroler na Naze i oto efekty



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 26 maja 2014, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2161
Lokalizacja: Londyn
no i brawo podjales prawidlowa decyzje
Naza Gora


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 lis 2016, 09:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 lis 2016, 20:27
Posty: 2
Tu trafiłem przeglądając forum z moim problemem.

Dron 250 z aparaturą turnigy 9x , odbiornik 9x8cv2 i kontroler naze 32 rev6

Cała konfiguracja przy użyciu cleanflight firmware v1.11.0 przeszła pomyślnie do momentu sprawdzenia silników na reakcję drążka w nadajniku.
podczas testu przez aplikację silniki wchodzą na obroty i reagują poprawnie na polecenia "suwaka" natomiast podczas ruchów drążkiem silnik nr3
kompletnie nie reaguje. Przy ustawieniu modu arm z wstępnymi obrotami obraca się z zadaną wartością, ale nie wchodzi na obroty jak pozostałe trzy.
Wykluczyłem usterkę eec zamieniając podłączenie silników, próbowałem wyższych wersji firmware i nic. Przy próbie lotu "w ręce" czuć i widać, że silnik 3 nie wchodzi na obroty.

Jakaś podpowiedź dla początkującego ;)

EDIT - scalenie

No to sam sobie odpiszę ;)

Pomógł reset pamięci kontrolera i wgranie softu z aplikacji Betaflight.

dron lata! :lol: , a raczej dopiero się uczy ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.