Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 gru 2017, 19:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 06 gru 2017, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Witajcie,
mam dziwny problem, już dawno nie ustawiałem koptera w inav, dlatego gdzieś musiałem popełnić błąd, a niestety już nie wiem gdzie szukać..

Odbiornik jest zbindowany, teoretycznie działa, telemetria działa prawidłowo na aparaturze, ale nie ma reakcji w zakładce "Receiver" w inav.
Zapewne problem leży w konfiguracji inav, , ale nie wiem co zmienić.

Tak wygląda moje podłączenie. Zworka na sbus w fc też jest.


sbus.jpg
sbus.jpg [ 264.38 KiB | Przeglądany 268 razy ]

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony środa 06 gru 2017, 11:59 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 10:32 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 394
Lokalizacja: Wrocław
A ustawiłeś protokół na SBUS ? Nie wiem jak w INAV, ale w Cleanflight/Betaflight musisz to zrobić osobno :)

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 11:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 402
Lokalizacja: Warszawa
W ports serialrx na uart1 (chyba to jest uart1 ale z pamięci pisze)
Save & reboot
Potem w configuration serial receiver i Sbus.
Pewnie to zrobiłeś ale na wszelki wypadek pisze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, "niestety" ustawiłem..

Jeszcze nie sprawdzałem tego odbiornika z sbus, dlatego nie wiem, czy nie jest walnięty, lub fc.. Gdybym nie zrobił zworki na fc, to pewnie było by to, ale jak jest, to już nie wiem.

Nie mam innego odbiornika z sbus, żeby spr i wykluczyć fc.

Editt
Może ktoś ma i podrzuci instrukcję do v3 pro? Tej z BG, bo strasznie mało o nim jest na stronie, mruga mi niebieska dioda i nie wiem co oznacza. Żółta/zielona świeci jednostajnie.

Być może to przez to, że nie jest uzbrojone, ale to tylko przypuszczenia.

Matt miał ten sam problem, ale u niego zworka na fc załatwiła sprawę
https://www.bing.com/videos/search?q=ma ... ORM=VRDGAR

To co jeszcze mogę sprawdzić, to wgrac inną wersję inav.
Dam znać, czy coś pomogło.


Editt
Niestety, zmiana na najnowszy firmware w inav nic nie wniosła.


s.jpg
s.jpg [ 61.56 KiB | Przeglądany 232 razy ]

_________________
Mój kanał na YT
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1384
Lokalizacja: Mielec
To jest jedna zakładka. Jeszcze w Configuration czy masz dobrze ustawione.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Cała zakładka


1.jpg
1.jpg [ 200.88 KiB | Przeglądany 191 razy ]

_________________
Mój kanał na YT
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 85
Lokalizacja: częstochowa
Mam trochę inną konfigurację omnibus f3 pro + d4r-II i za cholerę nie chciało mi w nowym INAV działać PPM, ustawiałem wszystko dopiero ruszyło
jak ustawiłem (uart 3 Serial RX w portach ) a w zakładce konfiguracja PWM RX (one wire per channel).
Może w SBUS jest podobnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dzięki, z portami próbowałem.
Ale sprawdzę z drugiej zakładki wszystkie możliwe opcje.
Może coś to da.
Gps z magneto już podpiąłem i działa.
Zostało to nieszczęsne rc i ruszam dalej z budową.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1384
Lokalizacja: Mielec
Adrián pisze:
Cała zakładka

Sorry, chodziło mi o zakładkę PORTS. Tam trzeba zaznaczyć SERIAL RX dla dobrego uarta.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 10:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jest w pierwszym poście. Zaznaczone było pod uart 1

Ale zrobię dzisiaj tak, jak podpowiedział tom_monik , może coś pomoże.

Editt
Na pewno nie może być pod uart 3, bo magn świeci mi się na czerwono

Pokombinuje na uart 1 na wszystkie możliwe sposoby w zakładce konfiguracja

Editt
Niestety, nic..
Myślę, jeszcze czy w aparaturze jest ok, ale z drugiej strony, za dużej filozofii to tam nie ma.

Mam ustawione D16
CH1-16

Sama komunikacja pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem jest, sprawdzane w pwm.

Brak mi już pomysłów..

Editt
Wrzuciłem beatflight i bez zmian. Soft, raczej można wykluczyć.

No nic, chyba poszukam kogoś z okolicy, kto posiada jakiś odbiornik frsky z sbus i się sprawdzi.

Najnowsze ustawienia:


new.jpg
new.jpg [ 126.29 KiB | Przeglądany 101 razy ]

_________________
Mój kanał na YT
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 85
Lokalizacja: częstochowa
Patrzyłeś tutajhttps://github.com/iNavFlight/inav/blob/master/docs/Board%20-%20Omnibus%20F4.md

Omnibus F4 v3

Switching voltage regulator - solves problem of overheating BEC
SD Card slot instead of flash memory
SBUS inverter connected to UART6
PPM and UART6 can be used together when S.BUS jumper is removed (close to PPM/SBUS connector)
Uses target OMNIBUSF4V3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
O!
Sprawdzę to, dzięki. Nie wpadłem na to.

Editt
Niestety, nic to nie dało..
Próbowałem bez zworki i ze zworką z uart 6

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.