Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 lis 2019, 07:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 lip 2018, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 652
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Po ustawieniu rate i expo lata tak samo bo to zmienia tylko prędkość z jaką kopter się kręci.
Lepiej jak najszybciej zacznij latać w acro, nawet w symulatorze (np. velocidrone).
Najlepiej byłoby ogarnąć pidy na nowo bo jednak doszła masa, ale żeby zrobić to dobrze trzeba umieć bo inaczej można tylko popsuć. Poza tym walkera to trochę słaby sprzęt. A poza tym rozmiar 110 + jakakolwiek dodatkowa masa to trochę słabo.

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lip 2018, 13:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Przypinam ją też do f210, mam taki gimbal, co kiedyś kupiłem do symy, działa super, nie ma jello, a dron nie odczuwa w ogóle kamerki. Nie mogę tylko latać fpv, bo zasięgu mam 30m, idzie mi płytka z chin, zobaczymy, czy to ona uwalona.

Co do pidów, to nie będę ekstra ustawiał, tylko polatam spokojnie i potestuję.
Majk99 pisze:
Po ustawieniu rate i expo lata tak samo bo to zmienia tylko prędkość z jaką kopter się kręci.
No po zmianie tych rate'ów, zmiany latając w angle nie odczułem na prawym drążku w ogóle, tylko yaw się ustawił nieliniowo dokładnie jak w betaflight ustawiłem, wychodzi mi, że ustawia się to wspólnie dla wszystkich trybów lotu. Czułość pitch i roll dla angle zmieniłem tylko ustawieniem Angle Limit i strength zmieniłem na 30.

Obrazek

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 maja 2019, 21:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 15:21
Posty: 35
Lokalizacja: Opole
Witam kolegów.
Może temat nie pod koptery, ale tyczy się PID`ów. Nigdzie nie mogę znaleźć pomocy.
Posiadam łódkę zanętową APM 2.8, GPS M8N. HDOP 0,6 - 18 satelit.
Kompas skalibrowany idealnie, 6000 punktów.
Łódka wężykuje po wodzie podczas płynięcia do punktu.
Została mi jedynie zabawa z PID`ami. Zmieniłem P z lewego górnego rogu, zauważyłem że łódka idealnie zrobiła zwrot, po chwili znów zaczęła wężykować podczas płynięcia do punktu.
Mam nową wersję, w starej było mniej opcji. Może doradzi ktoś na który punkt dokładnie zwrócić uwagę?
Łódka posiada 2 silniki.

Obrazek

Jeśli nie w temat, proszę o usunięcie.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 maja 2019, 04:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Gdynia
Damian12347, biorąc pod uwagę jak PIDy działają w dronach, to "wężykowanie" porównał bym do powolnych wibracji podczas lotu drona, a więc ja szukał bym problemu w za dużej wartości "P".

Jeśli jest za duże - przestrzeliwuje pozycję, nastepnie chce ją skorygować, ale znow za mocno i kółko sie zamyka.
Nie znam.się na łódkach ale od tego bym zaczął

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 maja 2019, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
kuczy pisze:
Damian12347, biorąc pod uwagę jak PIDy działają w dronach, to "wężykowanie" porównał bym do powolnych wibracji podczas lotu drona, a więc ja szukał bym problemu w za dużej wartości "P".

Jeśli jest za duże - przestrzeliwuje pozycję, nastepnie chce ją skorygować, ale znow za mocno i kółko sie zamyka.
Nie znam.się na łódkach ale od tego bym zaczął


Dokładnie tak się dzieje gdy są złe PIDy - oscylacje. Różnica między quadem a łódką jest jest w medium jakim jest woda. Powoduje ona że oscylacje są one bardzo spowolnione.
Zmniejsz P - będzie mniej proporcjonalnej dużej reakcji. Albo zwiększ D - dodasz tłumienia.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 maja 2019, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Gdynia
Ale z kolei przegniesz z D, to mogą się pojawic się szybkie wibracje :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 maja 2019, 20:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 15:21
Posty: 35
Lokalizacja: Opole
Dzięki wielkie za odpowiedź koledzy :)
Szczerze mówiąc nie miałem wcześniej styczności z APM, jakoś to ogarnąłem z pomocą maxiii - temat o APM 2.8 do łodzi. Wszystko i nic w temacie po przewertowaniu 15 stron.
Jak praktycznie ma się parametr P do D?
Jak pisałem zmniejszyłem ostatnio z 1.8 do 1.4 i zaraz było widać poprawę. Mogę zmniejszyć jeszcze do mniejszej wartości. Jeśli nie pomoże to jak mogę ratować się jeszcze parametrem D?
W teorii wszystko opisane na pierwszej stronie postu, w praktyce - jak radzić sobie z tym nad wodą?
Na pewno metoda prób i błędow + jakaś wiedza praktyczna użytkowników.
Podpowiecie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.