Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=37&t=46812
Strona 1 z 1

Autor:  Ojciec [ środa 04 gru 2019, 22:15 ]
Tytuł:  Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d

Czesc,

Potrzebuje pomocy, otóż chciałem zamontować Tbs crossfire na swoim taranis x9d+. W ustawieniach wyłączyłem moduł wewnętrzny, zewnętrzny ustawiłem na crsf i nic. Moduł nie rusza...sprawdziłem go na innym radiu qx7 i tam jest ok. Sprawdziłem zasilenie na 3 pinie i jest takie samo jak w qx7 (około 7,5V) Mam wgrany OpenTX 2.2.4

Jakieś pomysły o co chodzi?

Autor:  pawelsky [ czwartek 05 gru 2019, 01:14 ]
Tytuł:  Re: Brak zasilania na module zewnętrznym x9d+

Tytul posta mylacy bo jak sam napisales zasilanie jednak masz, proponuje poprawic.

Ojciec pisze:
Moduł nie rusza

Co konkretnie przez to rozumiesz?

Uzywales skryptu LUA do skonfigurowania modulu? Zasilales modul z zewnetrznej baterii?

Tak przy okazji. Ktora wersje FW masz w CRSF?

Autor:  Ojciec [ czwartek 05 gru 2019, 06:37 ]
Tytuł:  Re: Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d

Moduł nie rusza tzn nie włącza się, nie włącza się światełko led na przycisku.
Był on konfigurowany skryptem lua na moim drugim radiu qx7 i tam jest wszystko ok.
W module jest wersja 3. Coś tam dokładnie nie pamietam. Chyba najnowsza dostepna

Edytuj posty!

Tak zasilalem moduł ale nie z bateri a przez USB z komputera. Wtedy moduł się włącza ale mimo to nie komunikuje się z radiem

Autor:  PiotrSz [ czwartek 05 gru 2019, 07:12 ]
Tytuł:  Re: Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d

Jesteś pewny że masz proste piny w radiu i że jak wkładasz moduł to trafiają w odpowiednie miejsce ? Miałem tak kiedyś w starym radiu, też moduł zewnętrzny nie startował i okazało się że piny nie trafiają w gniazdo a wchodziły między obudowę i gniazdo, podprostowałem i zaczęło działać.
To jest pierwsza rzecz która przychodzi mi do głowy.

Autor:  Ojciec [ czwartek 05 gru 2019, 08:51 ]
Tytuł:  Re: Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d

PiotrSz,

Tak sprawdziłem to na samym początku. Ping trafiają prawidlowo

Autor:  pawelsky [ czwartek 05 gru 2019, 09:54 ]
Tytuł:  Re: Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d

No to jesli masz napiecie w gniezdzie Taranisa i piny nie sa wygiete, to musi byc gdzies problem ze stykiem badz kabelkami - albo miedzy radiem a adapterem JR, albo miedzy adapterem and samym CRSF. Pomierz miernikiem napiecie na wtyczkach z adaptera.

Autor:  Ojciec [ czwartek 05 gru 2019, 11:58 ]
Tytuł:  Re: Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d

PiotrSz,

Piotrze, Twój przypadek dał mi do myślenia.
Podłączyłem wiec „na krótko” kablami piny z gnd i zasilania do modułu. Wystartował, wiec pomyślałem, ze jednak może być coś nie tak przy wkładaniu modułu. Rozkrecilem wiec moduł Tbs i sprawdzałem czy piny trafiają na swoje miejsce. Okazało się, ze gnd przechodzi obok i trafia właśnie w ta szczelinę. Temat uznaje za zamknięty. Bardzo dziękuje każdemu z Was za odzew i pomoc :)

Autor:  PiotrSz [ piątek 06 gru 2019, 08:04 ]
Tytuł:  Re: Moduł crossfire nie rusza w taranis x9d

Ojciec, jak napisałeś że w innym radiu moduł działa i że w radiu w którym masz prawidłowe napięcia na gold pinach moduł nie działa, jedynym sensownym wytłumaczeniem Twojego przypadku to nie trafiające w gniazdo modułu gold piny. Mój przypadek nie był jedyny, ta sama przypadłość spotkała moduły dwóch moich znajomych.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/