Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 25 sie 2019, 21:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 17 lut 2019, 13:34 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1040
Lokalizacja: Toruń
Cześć,
Mamy w kopterze czujnik prądu tupu:
Obrazek
Kalibrowaliśmy go silnikami bez śmigieł dla 4A. Niestety nie bardzo się nam zgadzał pobór prądu, więc dzisiaj odwrócenie i przekładka śmigieł, miernik w szereg z zasilaniem i test ze śmigłami dla większego prądu.
Mission Panner i amperomierz pokazują praktycznie to samo, ale do 11,05A. To jest maksymalna wartość pokazywana przez MP, mimo, że amperomierz pokazuje więcej. Po zejściu niżej niż 11A znowu wskazania są zgodne, po przekroczeniu w górę 11A, wskazania w MP zamrażane są na 11,05A pomimo rzeczywistego większego poboru.
O co kaman? Uszkodzony czujnik prądu? Kalibracja była wg filmu instruktażowego na wiki.

W sekcji BATT pozycja Curr mamy równo jak linijką (co też jest dziwne) wartość 8,4.
Wg wiki: Curr - Current drawn from the battery in amps * 100, to nam 840A wychodzi z tego logu??? :shock:

EDIT: Zrobiliśmy test z odwróconymi i zamienionymi miejscami śmigłami i throttle 60%. Rzeczywisty prąd to około 27-25A a w Mission Plannerze najpierw 8,5A a później 11A.
Poniżej 10A działa poprawnie. Czy można jakoś dojść czy to czujnik padnięty czy Pixhawk, czy lepiej już kupować nowy czujnik? Jeśli tak, to jaki? Raczej wysyłka z PL, bo czas...

EDIT2: Pamiętam, że na forum ktoś pokazywał jakieś lepsze czujniki, ale "czarny ogonem przykrył" i znaleźć nie mogę...

EDIT3: Usunięto nieaktywny link.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Ostatnio zmieniony niedziela 03 mar 2019, 17:08 przez labo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lut 2019, 21:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 764
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Podaj linka do tego power module, może ten duży rezystor na którym mierzony jest spadek jest za mały i w praktyce miernik jest faktycznie wyskalowany tylko do 11A? W kopterze na 4S miałem power module mierzący do 60A albo 80A, juz nie pamiętam, musiałem dolutować drugi rezystor na kanapkę aby zwiększyć dwukrotnie zakres.

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/2060@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lut 2019, 21:38 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1040
Lokalizacja: Toruń
To był ten cały zestaw. Rezystor jaki tam siedzi to R003.

EDIT: Nie wykluczam, że mamy gdzieś może jakiś dziwny parametr ustawiony w konfiguracji, ale nic takiego nie widzę. Nic poza podstawowymi opcjami nie zmienialiśmy.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lip 2019, 18:47 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1040
Lokalizacja: Toruń
Z kronikarskiego obowiązku...
Jedyną metodą która zadziałała, była wymiana czujnika na inną sztukę. Po wymianie jest OK.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.