Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 15 sie 2018, 17:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 mar 2018, 17:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 sty 2012, 23:11
Posty: 129
Lokalizacja: Warszawa
Witam!

Zrobiłem sobie małego drona i nawet lata :). Uruchomiłem go na Flip32+ z baseflight. Wstępne próby uruchomienia clean/beta nie powiodły się, ale teraz chyba już wiem z jakiego powodu, Ponieważ lata w miarę ok - na tyle ile na razie umiem, to mam pytanie czy clean/beta mają jakieś wyraźne zalety dla takiego amatora jak ja ? Jedno co mi się nie podoba, to wyraźne opadanie w dół, w momencie gdy da się ostro do przodu lub na bok. Czy to da się jakoś skompensować ? W baseflight nie znalazłem żadnej konfiguracji do tego.
W baseflight działa mi magnetometr - w clean/beta nie działa. Nie wiem na ile magnetometr mi się przyda ale zawsze trochę tego szkoda...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 lut 2012, 10:29
Posty: 264
Lokalizacja: Hamburg
Baseflight to to pierwsza inkarnacja tego firmware'u - potem zaczal on byc rozwijany przez kogos innego jako cleanflight, a nastepnie znowu sforkowany jako betaflight i inav.

Jezeli chcesz racera, to idz w betaflight - ale tam nie ma dobrej obslugi baro/gps.
Jezeli chcesz nawigacje to inav.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3854
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Flip32 jest to klon naze więc najnowsza działająca na tym wersja betaflight to 3.2
To, że ci ucieka to kwestia ustawienia pid'ów i paru innych rzeczy, BF jest bardziej zaawansowane pod tym względem więc zainstaluj. Jest na YT sporo tutoriali o ustawianiu BF ale generalnie powinien przyzwoicie latać na ustawieniach domyślnych.
O mag zapomnij, w tym miejscu gdzie jest zamontowany powoduje tylko problemy.
Jeszcze pytanie jakie masz Esc?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 22:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 sty 2012, 23:11
Posty: 129
Lokalizacja: Warszawa
ESC mam SkyRC Nano 20A BlHeli.
Dziś spróbowałem odpalić Betaflight, ale nie mogłem go uzbroić. Cały czas wywala: Arming disable flags: 0x820
O ile dobrze to rozkodowałem, to chodzi mu o RUNAWAY i CLI.
Przy poprzednich próbach Betaflight mi się uzbrajał, ale dron źle latał, bo miałem źle ustawione kierunki obrotu na dwóch silnikach, teraz to już poprawiłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.