Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 17 sie 2018, 23:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 04 mar 2018, 07:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
pawelsky pisze:
Wydaje mi sie ze tu mamy problem
Rafcio504 pisze:
resource PPM 1 NONE

sprobuj w CLI wydac komende
Kod:
resource PPM 1 E13

a nastepnie
Kod:
save

i zobacz czy to pomoze



Parametr zmieniony zapisany.

Niestety to nie pomogło dalej suwaki nawet nie drgną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Rafcio504 pisze:
Parametr zmieniony zapisany.

Niestety to nie pomogło dalej suwaki nawet nie drgną.


A wylaczyles ten Serial RX na porcie 2 tak jak pisalem wcesniej, bo z tego co widze wciaz masz zalaczony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
pawelsky pisze:
Rafcio504 pisze:
Parametr zmieniony zapisany.

Niestety to nie pomogło dalej suwaki nawet nie drgną.


A wylaczyles ten Serial RX na porcie 2 tak jak pisalem wcesniej, bo z tego co widze wciaz masz zalaczony.


3.png
3.png [ 136.04 KiB | Przeglądany 348 razy ]


Tu wyłączone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Rafcio504 pisze:
Tu wyłączone

Dziwne, bo w dumpie byl wlaczony (bylo 64 a powinno byc 0)
Kod:
serial 1 64 115200 57600 0 115200


Ostatnia rzecz do sprobowania, w CLI wpisz nastepujace komendy
Kod:
resource SERIAL_RX 2 NONE

Kod:
resource PPM 1 A03

Kod:
save


nastepnie wklej co Ci sie wyswietli po wpisaniu komendy
Kod:
resource


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 11:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
Coś takiego wyszło


RESOURCE
resource BEEPER 1 D15
resource MOTOR 1 B00
resource MOTOR 2 B01
resource MOTOR 3 E09
resource MOTOR 4 E11
resource PPM 1 A03
resource LED_STRIP 1 D12
resource SERIAL_TX 1 A09
resource SERIAL_TX 3 B10
resource SERIAL_TX 6 C06
resource SERIAL_RX 1 A10
resource SERIAL_RX 3 B11
resource SERIAL_RX 6 C07
resource LED 1 E00
resource SPI_SCK 1 A05
resource SPI_SCK 2 B13
resource SPI_SCK 3 C10
resource SPI_SCK 4 E02
resource SPI_MISO 1 A06
resource SPI_MISO 2 B14
resource SPI_MISO 3 C11
resource SPI_MISO 4 E05
resource SPI_MOSI 1 A07
resource SPI_MOSI 2 B15
resource SPI_MOSI 3 C12
resource SPI_MOSI 4 E06
resource ESCSERIAL 1 A02
resource ADC_BATT 1 C03
resource ADC_RSSI 1 C05
resource ADC_CURR 1 C02
resource BARO_CS 1 A01
resource SDCARD_CS 1 E04
resource SDCARD_DETECT 1 E03

#


Rozumiem że teraz sygnał PPM muszę podłączyć na pin A03. Tylko który to :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Rafcio504 pisze:
Rozumiem że teraz sygnał PPM muszę podłączyć na pin A03. Tylko który to :oops:

Nie, teoretycznie w omnibusie F7 pin PPM powinien byc podlaczony do A03, aczkolwiek w klonach (a Twoj wyglada na takiego) ponoc jest do E13.

Wez lupe i miernik w lape i przesledz do ktorych nog procesora podlaczony jest pin PPM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 12:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
pawelsky pisze:
Rafcio504 pisze:
Rozumiem że teraz sygnał PPM muszę podłączyć na pin A03. Tylko który to :oops:

Nie, teoretycznie w omnibusie F7 pin PPM powinien byc podlaczony do A03, aczkolwiek w klonach (a Twoj wyglada na takiego) ponoc jest do E13.

Wez lupe i miernik w lape i przesledz do ktorych nog procesora podlaczony jest pin PPM.


Zaznaczony na biało, 8 noga od góry po prawej

Inked20180304_124217_LI.jpg
Inked20180304_124217_LI.jpg [ 156.5 KiB | Przeglądany 324 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Rafcio504 pisze:
Zaznaczony na biało, 8 noga od góry po prawej

Czyli E13. A sprobuj przesledzic dokad idzie pin ktory oznaczylem na zielono (A03), teoretycznie podlaczajac sie do niego powinienes uzyskac PPM.

a3.jpg
a3.jpg [ 149.99 KiB | Przeglądany 319 razy ]


Mozesz rowniez podpytac na forum betaflighta czy supportuja E13


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
Zielona nóżka nie ma przejścia z żadnym pinem. Próbowałem nawet odwracając kabelki miernika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Rafcio504 pisze:
Zielona nóżka nie ma przejścia z żadnym pinem. Próbowałem nawet odwracając kabelki miernika.

Przejscie nie musi byc bezposrednie, moze byc przez jakis komponent po drodze. Tak czy siak jesli czujesz sie na silach mozesz podlaczyc wyjscie z odbiornika pod A03 i zobaczyc czy to rozwiaze problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
Wlutować bezpośrednio pod nóżkę A03 sygnał z odbiornika


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Rafcio504 pisze:
Wlutować bezpośrednio pod nóżkę A03 sygnał z odbiornika

Tak, tylko ostroznie zeby zwarc nie porobic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 14:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
Niestety nic to nie dało. wlutowałem się podłączyłem i bez zmian - nic nie drgnie

A gdzie znalazłeś rozkład nóżek. Wszystkie diagramy które wyszukałem mają inaczej nóżki

5.png
5.png [ 10.25 KiB | Przeglądany 273 razy ]


A jeszcze tego bym spróbował


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Rafcio504 pisze:
Niestety nic to nie dało. wlutowałem się podłączyłem i bez zmian - nic nie drgnie

Powoli koncza mi sie pomysly. Pokaz jeszcze co mowi w CLI
Kod:
resource list


Rafcio504 pisze:
A gdzie znalazłeś rozkład nóżek.

W datasheecie od procesora

Rafcio504 pisze:
A jeszcze tego bym spróbował

Juz tego probowales, zarowno A03 jak i E13.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 15:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 20:41
Posty: 28
Lokalizacja: Siechnice okolice Wrocławia
Coś takiego- dziwne bo A3 jest wolne

# resource list
Currently active IO resource assignments:
(reboot to update)
--------------------
A00: FREE
A01: BARO_CS
A02: FREE
A03: FREE
A04: SPI_PREINIT
A05: SPI_SCK 1
A06: SPI_MISO 1
A07: SPI_MOSI 1
A08: FREE
A09: FREE
A10: FREE
A11: USB
A12: USB
A13: FREE
A14: FREE
A15: MPU_CS
B00: MOTOR 1
B01: MOTOR 2
B02: FREE
B03: FREE
B04: FREE
B05: FREE
B06: FREE
B07: FREE
B08: FREE
B09: FREE
B10: FREE
B11: FREE
B12: OSD_CS
B13: SPI_SCK 2
B14: SPI_MISO 2
B15: SPI_MOSI 2
C00: FREE
C01: FREE
C02: ADC_CURR
C03: ADC_BATT
C04: FREE
C05: FREE
C06: FREE
C07: FREE
C08: FREE
C09: FREE
C10: SPI_SCK 3
C11: SPI_MISO 3
C12: SPI_MOSI 3
C13: FREE
C14: FREE
C15: FREE
D00: FREE
D01: FREE
D02: FREE
D03: FREE
D04: FREE
D05: FREE
D06: FREE
D07: FREE
D08: FREE
D09: FREE
D10: FREE
D11: FREE
D12: FREE
D13: FREE
D14: FREE
D15: BEEPER
E00: LED 1
E01: FREE
E02: SPI_SCK 4
E03: FREE
E04: SDCARD_CS
E05: SPI_MISO 4
E06: SPI_MOSI 4
E07: FREE
E08: FREE
E09: MOTOR 3
E10: FREE
E11: MOTOR 4
E12: FREE
E13: FREE
E14: FREE
E15: FREE

Use: 'resource' to see how to change resources.

A tu jest przypisane

# resource
resource BEEPER 1 D15
resource MOTOR 1 B00
resource MOTOR 2 B01
resource MOTOR 3 E09
resource MOTOR 4 E11
resource PPM 1 A03
resource LED_STRIP 1 D12
resource SERIAL_TX 1 A09
resource SERIAL_TX 3 B10
resource SERIAL_TX 6 C06
resource SERIAL_RX 1 A10
resource SERIAL_RX 3 B11
resource SERIAL_RX 6 C07
resource LED 1 E00
resource SPI_SCK 1 A05
resource SPI_SCK 2 B13
resource SPI_SCK 3 C10
resource SPI_SCK 4 E02
resource SPI_MISO 1 A06
resource SPI_MISO 2 B14
resource SPI_MISO 3 C11
resource SPI_MISO 4 E05
resource SPI_MOSI 1 A07
resource SPI_MOSI 2 B15
resource SPI_MOSI 3 C12
resource SPI_MOSI 4 E06
resource ESCSERIAL 1 A02
resource ADC_BATT 1 C03
resource ADC_RSSI 1 C05
resource ADC_CURR 1 C02
resource BARO_CS 1 A01
resource SDCARD_CS 1 E04
resource SDCARD_DETECT 1 E03

#


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.