Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 sty 2018, 03:43

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 gru 2017, 10:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 14:38
Posty: 60
Kiedyś miałem taką sytuację jak na filmie: http://u.lkn.pl/mp4/awariaSilnika_fg5a.mp4
Problemem był obluzowany jeden kabel między regulatorem a silnikiem. Poprawiłem lut i problem wyeliminowałem. Jednak wczoraj była ładna pogoda i chciałem coś nagrać. Wystartowałem, ale zapomniałem włączyć kamerę. Wylądowałem, rozbroiłem silniki, włączyłem kamerę, uzbroiłem silniki. A tu znowu takie coś jak na filmie. Jeden silnik nie rusza, szarpie nim. Wróciłem do domu i sprawdziłem kable. Wszystko jest ok. Podłączyłem sprawny silnik pod ten 'wadliwy' regulator, a ten 'wadliwy' silnik pod inny sprawny regulator. Okazało się, że 'wadliwy' silnik nie jest wadliwy i działa na innym regulatorze normalnie. Ale sprawny silnik nie działa na 'wadliwym' regulatorze. Pomyślałem, że trzeba nowy regulator. Ale po kilku godzinach pomyślałem, że może obluzował się przewód od kontrolera lotu do regulatora. Sprawdziłem i nie było nic podejrzanego. Uruchomiłem jeszcze raz maszynę i o dziwo wszystko działało dobrze. Polatałem z 10 minut nisko nad ziemią i nie było awarii. Lądowałem, rozbrajałem, uzbrajałem i stratowałem kilka razy i za każdym razem było w porządku.
Co mogło być przyczyną tamtej awarii? Regulatory to emaxy 4in1 takie http://rc-planeta.pl/pl/simonk/1149-esc ... terow.html.
Mam w planie trochę upgrade maszyny i jakby winny był regulator, to chętnie wymienię na coś innego. Chciałbym coś w zakresie 3s - 6s i jakieś 35A (albo więcej). Co byście polecili? Kontroler mam apm 2.6 i jego chciałbym wymienić na końcu, więc regulatory powinny z nim współpracować. Od kiedy zbudowałem tego koptera, to nie śledziłem nowości i rozwoju sprzętu, więc nie wiem co i jak. Polećcie jakieś sprawdzone regulatory 3s - 6s 35A. Jeśli to ma znaczenie, to maszyna jest na ramie 650, więc dość duża i latam z kamerami gopropodobnymi. Docelowo upgrade ma powiększyć też ramę, ale to chyba nie ma znaczenia. Czy emax bullet 35A się nada to takiego sprzętu i zadziała z apm?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 20:06 
Offline

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 17:26
Posty: 48
Lokalizacja: londyn


Cześć u mnie był też ten problem. Też nie wiedziałem czemu.
I dalej nie wiem.

Zauważyłem, że jak silnik nie chce wystartować to muszę całym quadcopterem pokręcić na boki i jak ruszył to chodził w locie nigdy się nie zatrzymał.


Używam Naze 32. Jest tam opcja zmiany regulatorów np: oneSHOT multiSHOT i coś tam jeszcze.... zmieniłem ją na Zwykłe PWM i od tamtego momentu niema problemu.
Nie wiem czy to był powód ale od wtedy działa.
A jak jest z APM to nie wiem bo nigdy go nie używałem.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.