Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 lip 2018, 09:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 28 lis 2017, 21:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lut 2016, 17:52
Posty: 13
Lokalizacja: Dobra
Witam was ponownie :)

Ostatnio postanowiłem zabrać się za pewien ciekawy projekt. Przyznam tutaj, że to mój 2 dron i latam w zasadzie już od 2 lat. Potrzebuje teraz jednak mieć możliwość modyfikacji kodu. Nie chciałbym pisać całego oprogramowania Quadrocoptera od zera. Jedynie dopisać obsługę kilku modułów.
Dron na którym chciałbym sprawdzić kilka moich pomysłów wyposażony jest w naze32 rev6 i najlepiej przy tej płytce chciałbym zostać ponieważ wymiary idealnie pasują do zabudowy drona (rama RX130), względnie zmienić na DOF10.

Chciałem zapytać, a zarazem poprosić o pomoc/wytłumaczenie skąd pobrać kod do naze32 i jak go później wgrać na płytkę. Jaką ewentualnie inną płytkę wybrać?
Wiem, że oprogramowanie MultiWii można pobrać z strony projektu, a następnie wgrać na arduino. Czy naze32 również bazuje na MultiWii?

Pozdrawiam
Patryk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lis 2017, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3836
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jeśli zadajesz takie pytania to chyba nie masz pojęcia o czym piszesz.
Tu masz baseflight https://github.com/multiwii/baseflight
ale jeśli chcesz to zmnieniać to proponuję zacząć od cleanflight

toolchain jest opisany

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 22:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lut 2016, 17:52
Posty: 13
Lokalizacja: Dobra
Zatem rozumiem że Naze32, Flip32 i SP Racing F3 działa na oprogramowaniu Cleanflight względnie Betaflight.
Płytki arduino można zaprogramować za pomocą MultiWii
Kontrolery lotu CC3D działają na oprogramowaniu OpenPilot
Wszystkie są Open-source i można dowolnie modyfikować kod?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8464
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
IceMAN92q pisze:
Cleanflight względnie Betaflight

Oraz baseflight, inav
Tylko z racji tego, że jest to już tylko F1, to jest ograniczona o kilka ficzerów, które mogą mieć f3,f4,f7

Ale do podstawowych projektów, jeszcze jest użyteczna.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3836
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
IceMAN92q pisze:
Wszystkie są Open-source i można dowolnie modyfikować kod?

otwarłeś choć repo na github?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 22:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lut 2016, 17:52
Posty: 13
Lokalizacja: Dobra
Myślę że dopisanie/modyfikacja kodu sobie odpuszczę jako że do końca nie rozszyfrowałem kodu :/

Do mojego projektu potrzebuje wysłać wskazania z żyroskopu i akcelerometru do płytki Arduino. Znalazłem kilka kodów (https://github.com/hayden-t/multiwiiDataLogger) gdzie taka komunikacja została zrealizowana jednak żadna nie działa. Nie mam pojęcia jak skonfigurować Cleanflight. Arduino mam podłączone do UART2, TX->RX, RX->TX. W Ports mam UART2 włączone i za bardzo nie wiem co dalej. W monitorze portu szeregowego Arduino widzę jak Arduino wysyła ciąg znaków "jj$M<ll$M<<ii$M<". Domyślam się ze jest to żądanie o wysłanie danych.

Pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3836
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Data logger po uart

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 13:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lut 2016, 17:52
Posty: 13
Lokalizacja: Dobra
Zgadza się, umieściłem nawet linka Data logger z MW. Jak ustawić Cleanflight, w sieci szukałem i w Ports trzeba ustawić Blackbox? Nie mam takiej możliwości.

Obrazek

Jedyne co mogę zrobić to w zakładce Blackbox ustawić Serial Port, ale mimo to bez efektu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3836
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
słabo szukasz https://oscarliang.com/setup-blackbox-c ... up-openlog

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.