Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 13:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 08 sie 2017, 00:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 20:11
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
Witajcie,
Nadeszła wiekopomna chwila :lol: i robię przesiadkę z Tarantuli X6 na bezszczotkowca. Wybór padł na Bugsa 3.
Już leci z Tajlandii.
I teraz mam pytanko do obytych w temacie fpv . Co kupić by ten sprzęt polatał fpv.
Nie mam żadnych komponentów a chciałbym spróbować.
Proszę pisać jak do dziecka - kup to i tamto.
Ma być tanio, bo jak wyrżnę dronem w jakiś słup albo mur to nie chcę zbyt długo zbierać na następny komplet.
btw
Tarantula jest nieźle pokiereszowana ale to IMHO idealny sprzęt do nauki. Zamówiłem w Chinach trochę części zapasowych bo chyba moja córka załapała smykałkę i może kiedyś razem polatamy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 sie 2017, 01:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8653
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tanio, drogo.

Podaj konkretny budżet, to może ktoś pomoże. Bo to pojęcie względne.

Zadaj sobie Najważniejsze pytanie, czy mają być gogle czy monitor i czy to ma być zestaw przyszłościowy, czy na chwilę.

Możesz kupić drogi na ziemi, a budżetowy w powietrzu.

Pierwszy z brzegu, tanio i lekko
kombo eachine tx03 / Drożej, ale znacznie lepiej, kamera runcam hd2, upieczesz dwie pieczenie, podgląd bardzo dobrej jakości fpv i kamera HD Wyciągasz baterię i wazy tylko 35g + nadajnik 5.8ghhz
odbiornik boscam / eachine RC832 lub rc305, gogle 0d 150zł-4-5tyś zł (z odbiornikiem lub bez), lub monitor np 7" od 120zł-1,5 tys? (z wbudowanym odbiornikiem lub bez)
Do tego antena RHCP koniczyna.
Oczywiście jakoś to trzeba zasilić, jeśli nie będzie wbudowanej baterii.

To tak na szybko, resztę wygooglasz ;-)

viewforum.php?f=3
viewforum.php?f=6
viewforum.php?f=41

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 sie 2017, 22:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 20:11
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
Thx za odpowiedź.
Nie mam określonego budżetu.
To nie jest docelowy kopter.
Ma być tanim sprzętem do obeznania się z bezszczotkowcami , FPV i pewnie nagrywaniem na jakąś prostą podwieszoną kamerę. Jak się rozbiję to nie będzie wielkiej straty. Stąd budżet jak najniższy bo nie chcę pakować kasy w coś co jest tylko przystankiem w drodze do np Phantoma.
Nie oczekuję cudów tylko wyrobienia odpowiednich nawyków w lataniu.
Stąd wynika odpowiedź, że zestaw ma być na chwilę.
Pouczę się i o ile coś z koptera zostanie to zostawię dzieciom.
pzdr
zbigor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 18:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 17 kwie 2017, 12:14
Posty: 10
Lokalizacja: Złota
Adrián pisze:
Tanio, drogo.

Podaj konkretny budżet, to może ktoś pomoże. Bo to pojęcie względne.

Zadaj sobie Najważniejsze pytanie, czy mają być gogle czy monitor i czy to ma być zestaw przyszłościowy, czy na chwilę.

Możesz kupić drogi na ziemi, a budżetowy w powietrzu.

Pierwszy z brzegu, tanio i lekko
kombo eachine tx03 / Drożej, ale znacznie lepiej, kamera runcam hd2, upieczesz dwie pieczenie, podgląd bardzo dobrej jakości fpv i kamera HD Wyciągasz baterię i wazy tylko 35g + nadajnik 5.8ghhz
odbiornik boscam / eachine RC832 lub rc305, gogle 0d 150zł-4-5tyś zł (z odbiornikiem lub bez), lub monitor np 7" od 120zł-1,5 tys? (z wbudowanym odbiornikiem lub bez)
Do tego antena RHCP koniczyna.
Oczywiście jakoś to trzeba zasilić, jeśli nie będzie wbudowanej baterii.

To tak na szybko, resztę wygooglasz ;-)

viewforum.php?f=3
viewforum.php?f=6
viewforum.php?f=41



Czy kamerka Runcam hd2 podejdzie to tego uchwytu co jest w zestawie MJX Bugs 3?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8653
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie wiem.
Nie miałem tego koptera w ręce.

Jak się nie zmieści, to możesz zrobić nowy.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 sie 2017, 11:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 20:11
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
Adrián pisze:
eachine tx03
do tego gogle Eachine EV800 i taka bateria https://www.banggood.com/Eachine-Tiny-Q ... mds=search do zasilenia kamery i powinno działać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sie 2017, 23:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8653
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko po co dodatkowa bateria?
To proszenie się o kłopoty..
Pociągnij z zasilania koptera.
Mniej problemów.
tx03 jest dobrze odfiltrowana, nie powinno być problemów z obrazem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 wrz 2017, 10:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 maja 2016, 16:32
Posty: 58
Pod baterię Bugsa. Ma ktoś może pojęcie pod który port podłączyć TX03? Właśnie idzie mi paczka i szukam po internetach, niby jest tam podpisane na płycie FPV, ale nie mam pojecia jaki jest tam napięcie a nie mam czym zmierzyć, poza tym są tam 3 piny:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 wrz 2017, 10:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8653
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kombinujesz jak koń pod górę.
Jakie zasilanie na kopter? 3s?
Piszę na baterii.
Podepnij się pod zasilanie. Żadne fpv specjalne nie jest Ci potrzebne.
To jest kombo wszystko w jednym.
Poczytaj na stronie jakie napięcie obsługuje i podłącz pod baterie.

Bateria ma +i-, dwa podłączasz pod kombo.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 wrz 2017, 11:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 maja 2016, 16:32
Posty: 58
Bateria ma 2s a kamer od 3-5V i nie wiem ile jest na wejsciu FPV w dronie. Nie ważne, dzięki za taką pomoc, która właściwie nią nie jest :D.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 wrz 2017, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8653
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
No cóż..
Jak się nie czyta ze Zrozumieniem, to już nic nie poradzę.

Jak jest do 5v, to wystarczy bec na zasilaniu.
A jak nie masz czym zmierzyć, to Warto kupić multimetr.

Jeśli masz wyjście 5v to jak już chcesz, to się pod nie podepnij.
Nie wiesz czy masz?
Patrz wyżej.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 wrz 2017, 16:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Białystok
W bugs 3 jes 3-pinowy port o nazwie fpv. Jest tam 5v na 2 pinach liczac od lewej (o ile pamietam).
Zamontowalem Runcam Split, ale mam problem z liniami poziomymi na 2 transmiterach. Zamowilem BEC na 5V ponieważ podejrzewam, że jest niefiltrowane(?).
Ps. Bardzo fajny ten Split!
Zasieg apki trace ok 300m albo wcześniej (jak stoje tylem) , chyba ją rozbiore i przekrece antene albo wstawie inna antene jak na youtube.
Moje fpv tez trace ok 300m na 2 tx 200mW. Tutaj nie mam pojecia dlaczego - podpiety pod baterie. Moze tez pofiltrowac?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

_________________
iFlight 281mm 7inch, T-motor 2000kV, 3s | backup Bugs3+DysF4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 09:14 
Offline

Rejestracja: piątek 03 lut 2017, 20:23
Posty: 15
Witam
Mam pytanie za 100 pkt - co robi Bugs 3 utracie zasięgu ? Mój niestety uleciał .... i zastanawiam się w jakim promieniu go szukać.Kierunek mniej więcej znam.
Pozdr
Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 10:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Białystok
Hej,
Mój spada jak kamień od razu ;-)
Pozdrawiam

_________________
iFlight 281mm 7inch, T-motor 2000kV, 3s | backup Bugs3+DysF4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 10:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8653
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Bec nie służy do filtrowania, od tego jest filtr lc.
Jeśli przy 200mw nie masz sygnału po 300 m, to coś robisz źle.
Albo źle zmontowane anteny, słabej jakości, niedopasowane, zła częstotliwość lub źle zamontowane fpv.
Ewentualnie słaby nadajnik.
Przy 200 mw powinieneś zalecieć minimum 700m przy batach. Na dobrych antenach km powinien być.

Spr po za kopterem. Samo fpv i będziesz wiedział gdzie szukać rozwiązania.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.