Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 sie 2018, 18:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: syma x5
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 23:08 
Offline

Rejestracja: środa 12 lip 2017, 17:10
Posty: 6
Lokalizacja: Sosnowiec
A faktycznie, dzięki

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 17 lip 2018, 13:11 
Offline

Rejestracja: środa 12 lip 2017, 17:10
Posty: 6
Lokalizacja: Sosnowiec
Pinio46 pisze:
Zabrałem się za zamianę śmigieł, ale na łopatkach mam dziwne oznaczenia. C7 C8 C1 i C2 i jak je założyć?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Edit
Ogólnie to jest tak, że po zamianie śmigieł podczas startu ciągnie go albo do tyłu mocno albo na bok. Czy może być to również wina uszkodzonego silnika? Jeden prawy przód po krecie był unieruchomiony przez jakiś syf co dostał się do zębatek. Co prawda czyściłem ale nadal wydaje dziwny dźwięk.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Edit 2
Opanowałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 11:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2018, 14:29
Posty: 7
Lokalizacja: Skarzysko Kamienna
Witajcie. Jestem jak widać pierwszy raz na tym forum i chciałbym się podzielić swoimi przeróbkami , klona Symy X5SW. Nabyłem u nas w Polsce za 170 zł.

20180731_112959 (Kopiowanie).jpg
20180731_112959 (Kopiowanie).jpg [ 74.36 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Oprócz tego, że lata mi się tym super fajnie :), to postanowiłem trochę go poprawić .Mam jeszcze Overmaxa X-Bee 7.2 , ale nie polecam.Natomiast do mojej "Symy" wykorzystaŁem parę rzeczy od overmaxa. X-Bee latam z kamerą Forever SC400 i podgląd mam na telefonie, więc stwierdziłem, że do Symki dam FPV od owego Overmaxa.

20180731_112950 (Kopiowanie).jpg
20180731_112950 (Kopiowanie).jpg [ 72.32 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Kolejna przeróbka to kamera. Ta od Symy, wiadomo. Od overmax lepsza.Nie najlepsza , ale o niebo lepiej. Oczywiście, po odklejeniu obiektywu kamerki ustawiłem ostrość, co poprawiło o wiele obraz z niej.

20180731_115142 (Kopiowanie).jpg
20180731_115142 (Kopiowanie).jpg [ 78.79 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Przeróbka polegała na tym, że z oryginalnej kamery od over, wyjąłem bebechy i umiesciłem je, w obudowie kamery od Symy. Dołożyłem mikrostyk , którym uruchamiam nagrywanie bezpośrednio na kartę pamięci. Jest to bardzo proste bo żółty kabelek odpowiada za uruchomienie nagrywania z aparatury, a działa to tak, ze po wysłaniu komendy z aparatury, dron podaje na około 1,5 sekundy impuls "-" zasilania, czyli tak jakby zwiera żółty z minusem czyli czarnym. Zwarcie żółtego z czarnym na zasadzie kliknięcia, robi zdjęcie, a przytrzymanie na 1,5 sekundy uruchamia nagrywanie. Sprawdza się to super, bo FPV w Overmaxie jest na 5,8 GHz , więc nic się nie zakłóca a zasięg FPV u mnie to około 300 metrów, bo odbiornik też mam przerobiony, ale to już inna bajka. Jeżeli nie zależy Wam na FPV, to do ujęć można zakupić Quelima S12 , która zapewnia jakość zbliżoną do FHD i waży zaledwie 16 gram , przy własnym zasilaniu pozwalającym na nagrywanie przez godzinę.

https://www.youtube.com/watch?v=soOqR_L34R0

20180731_113049 (Kopiowanie).jpg
20180731_113049 (Kopiowanie).jpg [ 30.29 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Co dalej.
Aparatura Symy również została przerobiona. Pierwszy ogień to zasilanie. Obecnie są to dwie baterie od nokii typu BL-4J 1200 mA , połączone ze sobą, aby dawały napięcie max 8,4 min 7,4 V. Po tej modyfikacji, jako że zajmuję się nadajnikami wszelkiej maści, zmierzyłem moc aparatury przy zakładanych przez producenta 6,5 V z baterii AA. Moc nadajnika to około 7 mW. Po podniesieniu zasilania na 7,2 V aparatura daje już 10 mW. Przy 8,4 V jest to 12 mW. Aha i antena o zysku 5 dBI jest zamontowana, ale wewnątrz aparatury, bo inaczej uchwyt do FPV nie wejdzie.

Do symki zakupiłem ogniwa, takie jak na zdjęciu po 14,99 zł za sztukę.

0b17429d4aa5bbd52385684da3ad.jpg
0b17429d4aa5bbd52385684da3ad.jpg [ 154.19 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Do ładowania na wypadzie używam Powerbanka własnej produkcji, który wystarcza mi na ładowanie okolo 10 razy do pełna pakietu 800 mA.

20180731_113027 (Kopiowanie).jpg
20180731_113027 (Kopiowanie).jpg [ 174.06 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Druga rzecz to to czego brakowało mi wieczorem czyli podświetlanie aparatury... Zrobione :)
Sprawdza sie rewelacyjnie :)

20180731_112922 (Kopiowanie).jpg
20180731_112922 (Kopiowanie).jpg [ 72.54 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Na razie to tyle , aha i do drona tez wstawiłem gniazdko ładowania, wiec mogę go ładować ładowarką od Nokii z cienkim bolcem :)

20180731_122455 (Kopiowanie).jpg
20180731_122455 (Kopiowanie).jpg [ 44.17 KiB | Przeglądany 253 razy ]


Co o tym myślicie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 14:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 188
Lokalizacja: montreal.kan
Cichy pisze:
Co o tym myślicie?



Gratulacje jezeli Ciebie to zadawala.
Osobiscie odradzam tego typu mody ,ta zabawka ma posluzyc do nauki i jako etap przejsciowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 14:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2018, 14:29
Posty: 7
Lokalizacja: Skarzysko Kamienna
Z.W15 pisze:
Cichy pisze:
Co o tym myślicie?



Gratulacje jezeli Ciebie to zadawala.
Osobiscie odradzam tego typu mody ,ta zabawka ma posluzyc do nauki i jako etap przejsciowy.


Ok rozumiem i nie neguje , nie rozumiem tylko dlaczego nie mozna zrobic czegos lepiej jesli sie da?Zbieram na Phantom 3 w miedzyczasie bede robil uprawnienia...czy cos do etapu przejsciowego nie moze byc lepsze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 14:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 532
Lokalizacja: Kraków
No i właśnie do tego posłużyła, dzięki temu następny kopter pewnie zbudujesz bez obaw od zera :) Mnie się podoba, hobby to hobby ;)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 15:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2018, 14:29
Posty: 7
Lokalizacja: Skarzysko Kamienna
Tanner pisze:
No i właśnie do tego posłużyła, dzięki temu następny kopter pewnie zbudujesz bez obaw od zera :) Mnie się podoba, hobby to hobby ;)

Manualnie i sprzętowo jestem gotowy , jednak brakuje mi wiedzy jakie podzespoly są dobre.Najlepiej pasowaloby mi gdyby ktos stworzyl liste tak do 2000 tys zl i wypisal podzespoły. Wiem ,ze jest tu na tym forum temat o budowie samodzielnej ale jest on z 2015 roku gdzie przez ten czas juz pewnie wyszly lepsze graty.
Mam pytanie, czy do Symy X5SW są w sprzedazy silniki jakiegos markowego producenta?Chcialbym kupic jakies lepsze niz takie jak seryjne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 15:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 532
Lokalizacja: Kraków
Nie, raczej nie... tutaj już jednak warto przejść na bezszczotkowe silniki, ale jak one to i ESC oraz FC, odbiornik oraz inna aparatura. Powiedziałbym, że to jest kolejny krok dla Ciebie ale niestety próg wejścia jest sporo wyższy.
Nie wiem czy z symy x5 da się wyciągnąć coś więcej.

Listy nikt nie stworzy bo kombinacji jest tak dużo, że nie ma uniwersalnego przepisu na super kopter za 2000zl. Ale w tym budżecie, zakładając, że nie masz nic - pakietów, ładowarki, aparatury, odbiornika - to chyba wystarczy tylko na klasę F450 + F4 z iNavem lub pixhawka. Możesz pójść w jakieś ciekawsze ramy, sam np. składam teraz 380tkę na carbon-ramie z aliexpres i 10" smigłach.
A może jednak racera, 220-tkę na 5" z FPV, w tym rozmiarze 2000zł starczy na w miarę spoko sprzęt.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 15:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2018, 14:29
Posty: 7
Lokalizacja: Skarzysko Kamienna
Tanner pisze:

.... Ale w tym budżecie, zakładając, że nie masz nic - pakietów, ładowarki, aparatury, odbiornika - to chyba wystarczy tylko na klasę F450 + F4 z iNavem lub pixhawka. Możesz pójść w jakieś ciekawsze ramy, sam np. składam teraz 380tkę na carbon-ramie z aliexpres i 10" smigłach.
A może jednak racera, 220-tkę na 5" z FPV, w tym rozmiarze 2000zł starczy na w miarę spoko sprzęt.


Chcialbym zlozyc cos do filmowania o dluzszym czasie lotu , chociaz 25 minut, oczywiscie z GPS GLONASS, itd cos na wzor phantoma 3.Co do zasiegu poradze sobie bo zrobienie wzmacniacza do pasma 2,4 lub 5,8 GHz to niewielki problem. Moge zrobic wzmacniacz do 1 W a to bardzo duzo. Sportowych zapedow nie mam liczy sie dla mnie stabilnosc i dlugi czas dzialania pod filmowanie. Moze byc tez wyzsza kwota w koncu mam czas zeby pomalu skompletowac wszystko :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11720
Lokalizacja: Mikoszewo
Cichy pisze:
Co o tym myślicie?

A ja w przeciwieństwie do Z.W15 uważam że odwaliłeś kawał dobrej roboty, właśnie dlatego że Syma to zabawka przejściowa do zdobywania doświadczenia i tymi modami właśnie to doświadczenie zdobywasz nie idąc zbytnio w koszty. Z dwóch kopterów pozyskałeś co ci się wydawało najlepsze i złożyłeś coś co nie straszy i ciągle nadaje się do latania. Oczywiście dalsze gmeranie powoli traci sens bo jak koledzy wspomnieli, ładowanie większej kasy w modowanie Symu to wyrzucone pieniądze które można dołożyć do czegoś lepszego ale co się opatrzyłeś i zbudowałeś to twoje.

Edit - jak filmowanie a budżet niewielki to może Phantom 2? Ciągle można przy nim pogmerać a to ciągle mimo wieku całkiem przyzwoita maszyna.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 16:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2018, 14:29
Posty: 7
Lokalizacja: Skarzysko Kamienna
Verid pisze:
Cichy pisze:
Co o tym myślicie?

..... Z dwóch kopterów pozyskałeś co ci się wydawało najlepsze i złożyłeś coś co nie straszy i ciągle nadaje się do latania. Oczywiście dalsze gmeranie powoli traci sens bo jak koledzy wspomnieli, ładowanie większej kasy w modowanie Symu to wyrzucone pieniądze które można dołożyć do czegoś lepszego ale co się opatrzyłeś i zbudowałeś to twoje.

Edit - jak filmowanie a budżet niewielki to może Phantom 2? Ciągle można przy nim pogmerać a to ciągle mimo wieku całkiem przyzwoita maszyna.


W Symke juz nie inwestuje, bo co bylo mi potrzebne i uwazalem, ze tego brakuje, to juz zrobilem. Nie ma sensu ładowac GPS i tak dalej, bo trzeba miec swiadomosc, ze to tylko zabawka. Jednakze w tym momencie, lepsza wg mnie od seryjnej :)
Co do silnikow, to nie chodzilo mi o jakies bezszczotkowe itp, tylko o takie jak fabryczne, z tym, ze lepiej wykonane i nie psujące sie tak łatwo.

Phantom 2 myslalem o tym, nawet na 3-go skladam , ale fajnie by bylo samemu cos stworzyc. A że jestem troche detalistą, to pewnie dążyl bym do wykonania wygladu fabrycznego:)

Powiedzcie mi jeszcze , bo zauwazylem ciekawą rzecz.Otóż latajac Symką w domu kilkukrotnie zdarzylo mi sie jakies dziwne zachowanie kopterka, polegajace na tym, ze bez uzywania aparatury poszarpywala jakby ktoryms silnikiem, co powodowalo, ze za kazdym szarpnieciem obracala sie bardzo delikatnie skokowo w lewo, wokol wlasnej osi. Na zewnatrz ten problem nie wystepowal.Czy mozliwe, ze takie blędy powoduje spora ilosc sieci WiFi w bloku?


Chciałbym tez jeszcze podzielic sie z wami takim spostrzezeniem , dotyczacym oswietlenia LED w naszych quadach. Koledzy jak czytalem montują diody itd. Ja przeciwnie, odchudzam swoje latadła z tego co zbedne. Powód jest prosty , pobór prądu. Odłączenie 4 diód w mojej symce, spowodowało spadek poboru prądu ze 130 mA do 85.Biorąc pod uwagę pojemność aku wbrew pozorom to nie mało. Obecnie z kamerą na pakiecie 500 mAh wewnatrz mieszkania uzyskalem 10m 43 sek. latania po okregu i wznoszenia pionowego z opadaniem. Na pakiecie 850 mAh , mam przy tych samych manewrach , 13 m 29 sek. Mierzone od pierwszego uruchomienia silnikow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11720
Lokalizacja: Mikoszewo
Kopter w przeciwieństwie do samolotu nie ma przodu. Z większej odległości ciężko oszacować gdzie przód gdzie tył. Diody w tym pomagają.
Co do szarpania - może być WiFi, może być kończący się napęd albo odbicia strumienia zaśmigłowego od ścian szarpią maszyną a ta usiłuje kontrować.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: wtorek 31 lip 2018, 16:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2018, 14:29
Posty: 7
Lokalizacja: Skarzysko Kamienna
Verid pisze:
Kopter w przeciwieństwie do samolotu nie ma przodu. Z większej odległości ciężko oszacować gdzie przód gdzie tył. Diody w tym pomagają.
Co do szarpania - może być WiFi, może być kończący się napęd albo odbicia strumienia zaśmigłowego od ścian szarpią maszyną a ta usiłuje kontrować.

Tak masz rację, ja nie odłaczam calkowicie ledow. W symce są po dwie na kazde ramie. Odlaczylem po jednej z kazdej strony plus ta czerwona na plycie głównej.

Film z obecnej kamerki na Symie. Bez latania , nagrane z balkonu z reki. Chodzi o pokazanie jak to teraz wygląda.
https://youtu.be/QgXoum9FibE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: piątek 03 sie 2018, 10:07 
Offline

Rejestracja: środa 12 lip 2017, 17:10
Posty: 6
Lokalizacja: Sosnowiec
Panowie a jaka lepsza nie bardzo droga kamerka do x5 co by był również FPV?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: syma x5
Post: czwartek 09 sie 2018, 21:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2018, 14:29
Posty: 7
Lokalizacja: Skarzysko Kamienna
od overmaxa xbee 7.2 i przekladka bebechow do tej od symy.Do tego ekranik od 7.2 i masz fpv na 5 .8 Ghz nie kolidujacy z aparatura.Trza sie pobawic ale warto


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.