Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 gru 2018, 17:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 19 cze 2015, 21:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 kwie 2015, 20:26
Posty: 6
Witam,
Na wstępie zaznaczę, iż jestem samoukiem, który nie zna nikogo trudniącego się tą piękną dziedziną sztuki jaką jest modelarstwo i proszę wybaczyć pytania o rzeczy oczywiste :). Pojęcie „jakieś” mam, ponieważ zaczynałem od modeli jeżdżących, przez motoszybowiec typu bixler, po obecnego teraz quadrocoptera, którego ten problem się tyczy. Decyzję o budowie jak i wyborze części zawdzięczam w dużej mierze waszemu blogowi. Przechodząc do sedna sprawy, problem dotyczy niestabilnego lotu, dokładnej kalibracji i głównie utrzymania wysokości i delikatnej jej zmiany. Specyfikację przedstawiam poniżej:
• Rama Tarot FY-450 V2
• Silniki Emax MT2216 810KV - 228W
• Kontroler lotu KK2.1.5
• Śmigła zwykłe, wyważone 10x4,5
• Regulator Emax 4in1 25A
• Pakiet Turnigy 2200mAh 3S 25-35C
• Nadajnik Spektrum DX6i
Dron unosi się i lata w trybie „Self-level ON”, ponieważ stawiam swoje pierwsze, ostrożne kroki i nie chcę od razu czegoś uszkodzić. Wykonałem nim kilka lotów i nie mam porównania bo nigdy nie latałem i nie widziałem żadnego, wyregulowanego modelu na żywo. Całość złożyłem i ustawiałem na podstawie różnych forów i filmów na yt. Problem polega na tym, że nie mogę wykonać zawisu bo dron zawsze ucieka w którąś stronę i raz musze zwiększać korektę w jedną stronę, a raz w przeciwną. Nie wiem czy to normalne ale nawet minimalna zmiana drążkiem gazu powoduje dużą zmianę wysokości, odczuwam jakby zbyt dużą czułość, co utrudnia latanie. Model również nabiera lub traci wysokość bez zmiany pozycji drążka gazu. Nie wiem czy ustawienia w kontrolerze są poprawne, ponieważ co osoba to inne wartości ale starałem je ustawiać jak najbardziej dla początkującego (jeżeli są potrzebne mogę je podać w każdej chwili). Nie mam pojęcia od czego to może zależeć, a jedyną podejrzaną jest bateria, która może mieć za małą wydajność lub duże spadki? Co do izolacji wibracji kontroler-rama użyłem takich gumek http://abc-rc.pl/Podkladka-TGM-17 . Nie wiem czy ma to jakiś wpływ ale w aparaturze użyłem trybu samolotowego, a nie trybu dla helikopterów. Czy zmiana tej opcji oraz ustawienie jakiejś krzywej gazu może rozwiązać ten problem (Nie znam się już na tak dokładnych i dogłębnych ustawieniach)? Dla ciekawskich „podstawki” są po to aby model nie lądował na regulatorze, który jest zamontowany pod spodem i jednocześnie pełnią funkcję drobnej amortyzacji. Myślę, że w miarę dokładnie opisałem problem, a jeżeli nie załączyłem tu jakiejś ważnej informacji to przepraszam i czekam na pytania jak również i pomysły jak zwalczyć te usterki. Jeżeli jest ktoś z Warmińsko-Mazurskiego posiadający doświadczenie i chęć pomocy to proszę o kontakt na priv :).
Pozdrawiam
Ps. Nie wiem czy to normalne ale muszę mocno korygować obrót drona wokół własnej osi (Yaw). Widoczne to jest na zdjęciu numer 3.
1.https://drive.google.com/file/d/0ByqqBMBIBsZ-cWxDcElnWWh6OEk/view?usp=sharing
2.https://drive.google.com/file/d/0ByqqBMBIBsZ-NGhkNHZydUNIVkk/view?usp=sharing
3.https://drive.google.com/file/d/0ByqqBMBIBsZ-eDJBSGw0NjFFOFk/view?usp=sharing


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 cze 2015, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1279
Lokalizacja: Amsterdam
Nie wiem czym sugerowałeś się kupując kk 2.1.5 ale na pewno nie tematami z tego forum. Mało kto lata takim dinozaury jakim jest kk.
Wysokość będzie oscylować bo nie masz ani gpsa ani baro. Quad będzie odpływać bo nawet wibracje napędu będą miały wpływ na taki stan rzeczy.

Jak chcesz sobie oszczędzić wiele czasu i nerwów kup naze lite, bez gpsa kosztuje to tyle co dobra wódka ale latać będzie idealnie i w przyszłości masz możliwość rozbudowy o GPSa.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 cze 2015, 22:38 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1822
Lokalizacja: Malbork
Niech kolega kupi cc3d, ustawienie tego fc jest mega proste.

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 cze 2015, 23:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 kwie 2015, 20:26
Posty: 6
Chciałem na początek coś taniego i sprawdzonego i wybór padł na kk2.1 ale widzę, że jest już spisany na straty a szkoda bo widziałem sporo filmików gdzie lata naprawdę dobrze, no trudno. Jeżeli chodzi o nowy kontroler to naza nawet w wersji lite to dla mnie zbyt duży koszt co widać po modelu. Zastanawiałem się na początku nad apm 2.6 z gps i pomysł teraz powrócił. Za 54 funty można kupić zestaw i tu pytanie czy byłby to dobry wybór pod względem ceny jak i samego produktu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 cze 2015, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1417
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
APM idealnie trzyma wysokość (bez pompowania) ale możesz mieć z tym problemy podczas wiatru. A podczas lotu postępowego do przodu (wiatr lub nie) kopter może obniżać swój lot. Jak lecisz na dużej wysokości to może te kilka metrów nie robi ci różnicy, co innego bliżej ziemi.
W Pixhawku już nie widzę tego typu zachowań.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: RobertoR76 i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.