Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 20:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 24 sty 2013, 01:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Powtarza się często temat jak to zrobić.... ano tak:
Obrazek
.
.
.
Filmik instruktażowy jest tutaj:
http://www.rcmovie.de/flvideo/player/fl ... =10515.flv

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 12:57
Posty: 1021
Lokalizacja: Szczecin
a jakiej grubości kable dobierać? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 10:47 
StoQ pisze:
a jakiej grubości kable dobierać? :)

Zależnie od zapotrzebowania prądowego :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 10:49 
Offline

Rejestracja: piątek 05 paź 2012, 17:17
Posty: 371
Lokalizacja: Skawina
Tutaj jest fajna tabela
http://pl.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge

_________________
Kilka wirników i dwie łopaty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 lis 2012, 00:20
Posty: 308
Lokalizacja: Kraków
Przydatne linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge
http://www.elektromodellflug.de/oldpage ... tecker.htm

i chyba warto dla porządku dodać, że pajączek to jest rozwiązanie "100% DIY" i raczej nie Jedyne Słuszne, bo niby czemu? Zwłaszcza na początku, przy budowie coptera w wersji 1.0, a można inaczej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przypadku płytek, trzeba zainteresować się tym ile prądu maksymalnie obsłuży, ale to bardziej temat do rozważenia przy budowie octo. Zasadniczo, miedź nam ani nie wybuchnie, ani się nie stopi od nadmiaru amperów w copterze ;)

_________________
Syma S032G :)
KDS 450SV / PhoenixRC
QC w budowie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1707
Lokalizacja: Wwa
a potem kompasy swiruja :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
inzkulozik pisze:
raczej nie Jedyne Słuszne, bo niby czemu?
A gdzie to wyczytałeś że to jest Jedyne i o tego Słuszne?

inzkulozik pisze:
Zasadniczo, miedź nam ani nie wybuchnie, ani się nie stopi od nadmiaru amperów w copterze
Co najwyżej odklei się od laminatui....zastanów się co piszesz...bo jeszcze ktoś kto miał pałę z fizyki albo jest humanistą spowoduje jakieś nieszczęście (np kopter wisi sobie i nagle spada bo zdegradowała się ścieżka na źle policzonej płytce....)
Policzmy na szybko.....typowa ścieżka niech ma 10mm szerokości, grubość, no powiedzmy jest na wypasie i ma 70um....to jaki wychodzi przekrój? Resztę dokończ sam z kalkulatorem a potem zajrzyj w tabelki ile prądu można przez taki przekrój puścić...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 lis 2012, 00:20
Posty: 308
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
inzkulozik pisze:
Zasadniczo, miedź nam ani nie wybuchnie, ani się nie stopi od nadmiaru amperów w copterze
Co najwyżej odklei się od laminatui....zastanów się co piszesz...bo jeszcze ktoś kto miał pałę z fizyki albo jest humanistą spowoduje jakieś nieszczęście (np kopter wisi sobie i nagle spada bo zdegradowała się ścieżka na źle policzonej płytce....)
Policzmy na szybko.....typowa ścieżka niech ma 10mm szerokości, grubość, no powiedzmy jest na wypasie i ma 70um....to jaki wychodzi przekrój? Resztę dokończ sam z kalkulatorem a potem zajrzyj w tabelki ile prądu można przez taki przekrój puścić...


Nie odklei się. Na takiej samej zasadzie jak się nie odkleja przy lutowaniu, a temperatura znacznie większa i bez chłodzenia. Nie ma co siać paniki. Równie dobrze można by ostrzegać, że silikon na kablach powyżej 200 stopni zacznie się palić.

bluuu pisze:
a potem kompasy swiruja :/


Więc dla np. 20A z pakietu 3S na ile milimetrów trzeba odsunąć kable?...

_________________
Syma S032G :)
KDS 450SV / PhoenixRC
QC w budowie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 14:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2611
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
a potem kompasy swiruja :/

Bardziej świrują przy dystrybucji z płytką, czy "gwiazdą" z przewodów?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1707
Lokalizacja: Wwa
Moje wielorakie testy wykazaly ze plytka oraz kable prowadzone rownolegle (a nie skrecone) to "zlo" dla magnetometru. Pomimo wygody ... szkoda nerwow.
Chyba ze ktos nie ma zamiaru uzywac GPSu i magnetometru to wtedy smialo.

W tym wypadku najlepsze jest "klasyczne" lutowanie ze soba, skrecenie i obcinanie kazdego najmniejszego nadmiaru kabli.

Baaaa, nawet kable z 3 fazami do regulatora moga miec wplyw na sygnal PWM prowadzony do regulatorow (o ile sa dlugie).

EDIT:
Panie "inz" ... zaraz wydlubie po raz trzeci filmik ktory pieknie to ilustruje na przykladzie Mikrokoptera i zwyklego kompasu.

EDIT2:
Panie "inz" ... nigdy nie odeszla Ci sciezka od laminatu od przegrzania ? potestuj, odchodza :)
Na dodatek, masz przyrzady aby sprawdzic czy chinski laminat 70um ma faktycznie 70um


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 lis 2012, 00:20
Posty: 308
Lokalizacja: Kraków
bluuu pisze:
Panie "inz" ... nigdy nie odeszla Ci sciezka od laminatu od przegrzania ? potestuj, odchodza :)
Na dodatek, masz przyrzady aby sprawdzic czy chinski laminat 70um ma faktycznie 70um


Niestety, nie odeszła, ale i nie twierdzę, że odejść nie może. Jednak za czysto teoretyczne uznaję wystąpienie aż tak wysokiej temperatury na płytce 50x50 gdzie w dodatku cała powierzchnia robi za radiator z aktywnym chłodzeniem :-) Ot, i cała filozofia. Zresztą, podałem gotowe rozwiązania do kliknięcia, w tym jedno produkcji kolegi z forum. Bez sensu zakładać, że humaniści będą sami trawić z pierwszego lepszego laminatu.

_________________
Syma S032G :)
KDS 450SV / PhoenixRC
QC w budowie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2222
Lokalizacja: Londyn
to panowie jak sie tak znacie to dajcie schematy jak te kable ciagnac , zamiast gdybac o tym czy odejdzie miedz czy tez nie , niech to bedzie poradnik a nie sucha dyskusja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1707
Lokalizacja: Wwa
Przeciez juz jest chyba wszystko wyjasnione ? Rurek dal fotke, potem jeszcze dopowiedzialem ze "jak najkrocej", kabelki skrecic. I to tyle :)

Watek zreszta pojawia sie co jakis czas przy okazji "plywania" kompasu/magnetometru :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2222
Lokalizacja: Londyn
tak samo lacze u siebie tylko zamiast lutowania uzylem rurek z kostki elektrycznej polutowanych ze soaba , bez filmu , Myslalem ze mozna jakos madrezj poprowadzic okablowanie , a nie przypuszczalem ze mozna tez gorzej :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 mar 2013, 14:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 16:38
Posty: 19
Lokalizacja: Polska
Panowie, proszę szybką odpowiedź... Czy mogę połączyć regulatory szeregowo? klecę nowego dronka i z dystrybucją zasilania mam troszkę problem bo jest mało miejsca a nie chce mi się za bardzo dolutowywać nowych kabli bezpośrednio do regli.

_________________
Jak kraść to miliony...
Jak kochać to księżniczkę...
Jak pasja to modelarstwo!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.