Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 sty 2018, 14:45

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1706 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 110, 111, 112, 113, 114  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 28 lip 2015, 18:45 
Offline

Rejestracja: sobota 18 lip 2015, 20:57
Posty: 5
dejv,
wszystko wyjaśnione. Czasem moja biedronka po prostu fixuje. Raz ewidentnie włączyłem ją za szybko i jeden silnik działał z opóźnieniem. Kolejne razy jak dłuższy czas odczekałem pomiędzy włączeniem biedry a następnie nadajnika, poprawiło sytuację. Więc teraz jak coś się takiego zdarzy po prostu odłączam zasilanie na chwilę i następuje poprawa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 wrz 2015, 14:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 12:03
Posty: 13
Lokalizacja: mazowsze
siezy pisze:
dejv,
wszystko wyjaśnione. Czasem moja biedronka po prostu fixuje. Raz ewidentnie włączyłem ją za szybko i jeden silnik działał z opóźnieniem. Kolejne razy jak dłuższy czas odczekałem pomiędzy włączeniem biedry a następnie nadajnika, poprawiło sytuację. Więc teraz jak coś się takiego zdarzy po prostu odłączam zasilanie na chwilę i następuje poprawa.


Ja mam taki patent na odpalenie zestawu (v929, v2):
- sprawdzam, czy aku jest równo wsunięte w stelaż
- podłączam aku biedrony, która stoi na równej powierzchni (!)
- czekam, aż dioda zacznie szybko migać(!)
- włączam apkę

Dodatkowo (dla pewności, że potencjometry w apce - standard, z zestawu RTF - prawidłowo wykryją położenie wolantów):
- zanim biedra zacznie reagować na stery (to jest dosłownie moment po uruchomieniu apki) daję pełny gaz i od razu zdejmuję do zera (trzeba wyczuć, żeby biedra nie oderwała się od ziemi)
- po tym wychylam do pełnych zakresów pozostałe (yaw, pitch, trim)
- zmieniam sensitivity do 60% (to kwestia subiektywna)
Po powyższych działaniach biedra jest na 100% ready to flight.
- testowo do góry na 30-40 cm, jeżeli trzeba, delikatne trymy osi.

Odkąd przechodzę te kroki po kolei, nie zdarzyło mi się, aby coś się nie połączyło, znosiło biedrę itd.
Całość trwa 10 - 15 sekund. Później jest już sama przyjemność :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 wrz 2015, 21:04 
Offline

Rejestracja: środa 02 lip 2014, 15:20
Posty: 6
Lokalizacja: Szczecin
Witajcie Panowie. Koło roku temu zjarała mi się płytka z biedrony. Kupiłem na Ebay tranzystorki, podlutowałem i działała, ale zrobiłem niechcący spięcie i całość n-ty raz poszła z dymem... Mam masę części zamiennych, więc

Kupię płytkę do biedrony v929 lub całą biedronę (bez sterownika)

_________________
http://facebook.com/godbite - nie bądź taki, posłuchaj Godbite


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 wrz 2015, 11:51 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 11:48
Posty: 3
Siema Panowie. Kupiłem pare miesięcy temu biedronę V929 i zamówiłem dodatkowo śmigła ze sklepu Boble.pl z Allegro.
Okazało się, że moje ośki mają za małą średnice do tych śmigieł. Sklep powiedział, że oni innych śmigieł nie zamawiają.

Skąd mogę dostać śmigła do mojej biedrony? Nie mam czym zmierzyć, ale wychodzi na to, że były 2 średnice? Może ktoś podać średnice mniejszej ośki?
Gdzieś też wyczytałem, że można dopasować inne śmigła, np. GWS 5443 ale, jak sprawdzić czy będą pasować?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 wrz 2015, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7484
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Naklej taśmę na ośkę i po problemie. Były 2 średnice.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 paź 2015, 14:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 paź 2015, 20:11
Posty: 1
witam. pomóżcie. jaki wybrać ? v959 czy v222. ma być prezent dla ojca. wiem że części te same. a różnice ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 paź 2015, 14:33 
Offline

Rejestracja: środa 21 paź 2015, 13:18
Posty: 25
Lokalizacja: Malczyce
Niestety moja biedronka v929 od nowości jest niesprawna. Nie można nią w ogóle wystartować od razu przekręt w bok. I tak w kółko. Nie pomaga z trymowanie. Podejrzewam, że nic się nie da już zrobić poza sprzedażą na części. Niepotrzebnie dokupywałem 4 akumulatorki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 gru 2015, 20:45 
Offline

Rejestracja: środa 02 gru 2015, 15:47
Posty: 2
ar2rcc pisze:
witam. pomóżcie. jaki wybrać ? v959 czy v222. ma być prezent dla ojca. wiem że części te same. a różnice ?


Niedawno miałem ten sam dylemat.
Po długim studiowaniu internetu postawiłem na v222 i już zamówiłem.
Z tego co mogłem wywnioskować to, to że v222;
- ma nieco bogatsze oświetlenie(dotyczy to spodu ramion)
- jest stabilniejsza w locie ze względu na żyroskop + akcelelator(choć ta nowa v959 też już to chyba ma)
- nie jestem pewien, ale może mieć też elektronikę trochę inną.

Zwracaj uwagę na datę dyskusji w necie. V222 pojawiła się sprzedaży w roku 2013 i wtedy szeroko były komentowane różnice pomiędzy v959 a v222.
Była też sytuacja (2013 i 2014), że v222 lubiała niespodziewanie tracić kontakt z nadajnikiem i glebiła.
Obecnie jest zdaje się OK, usunięto usterkę.

Pozdrawiam,
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 15:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 13:33
Posty: 3
Mój pierwszy post na tym forum więc witam się ze wszystkimi.


Kupiłem od Pana Wojtka z allegro swojego V929, którego ku zaskoczeniu otrzymałem od kuriera w sobotę, do tego 3 dodatkowe pakiety od innego sprzedawcy (te przyszły w piątek więc zdążyłem je naładować BX6ka przed sobotą) i niestety załamka - biedron nie binduje się z nadajnikiem. Oglądałem na youtubie rożne filmiki jak połączyć biedronkę z nadajnikiem, ale nic nie pomaga.

Biodron stoi na stole, podłączam baterie, dioda zamiga kilka razy wolno, później kilkanaście razy szybko i później już tylko miga wolno. Nadajnik pika 14 albo 15razy ciszej (ciężko policzyć) na końcu raz głośniej i tyle - reaguje na wszystkie wajchy i przyciski - widać zmiany na wyświetlaczu.

Oczywiście nadajnik włączałem w różnych etapach migania diody w biedronce, jak i włączałem wpierw nadajnik później biedronkę, lecz efektu nie ma żadnego. Baterie w nadajniku jak i biedronce przemierzone miernikiem więc są na 100% sprawne. Byłem z biedroną na dworze co by wyeliminować wpływ domowych sieci wifi mojej jak i sąsiadów ale bez efektów.

Jutro będę odsyłał biedronkę do sprzedawcy, ale może jest jakiś trik o którym nie wiem...

Jak by miało to jakieś znaczenie to płytka główna jest z modelu 949 bo ma złącza na ledy - nadruk na płycie JR-WL-FD02R-1 Rev:02 2012/07/30

pozdrawiam
Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 20:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 13:33
Posty: 3
Odpowiem sobie sam.

Pożyczyłem od kumpla radio Rurnigy X9, stworzyłem profil dla V929 i działa, wychodzi na to, że dostałem uwalony kontroler w zestawie.
Nie pozostało mi nic jak odesłanie biedrony.

pozdrawiam
Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 22:27 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 13:33
Posty: 3
Dostałem od Pana Wojtka nowe radio do biedronki i jestem teraz mega zadowolony z niej - jest już mega zabawa przy ustawieniach na 40%. ;-) Ktoś mi tylko powie gdzie w Polsce można kupić ledy z modelu v949, ew jak nazywają się te wtyki pod złącza ledów/ sliniczków co by można było coś samemu polutować?


pozdrawiam
Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 13:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 61
Lokalizacja: Wrocław
Szybkie pytanie - czy apką od v949 można sterować coś innego niż tylko biedrona? Czytałem, że apka działa na protokole FlySky. Można dokupić jakiś odbiornik z tym protokołem i wykorzystać go do sterowania innego modelu RC?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7484
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tutaj jest z v911, może z v949 też się uda https://www.youtube.com/watch?v=Fs10LM1oI_A

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 13:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 61
Lokalizacja: Wrocław
Chodziło mi bardziej o wykorzystanie samej apki do sterowania odbiornikiem o tym samym protokole niż zmianę nadajnika na multiprotocol.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 15:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Spike nie ma odbiornika o tym samym protokóle. Dopiero zmieniając oprogramowanie na multiprotocol nauczysz radio korzystania z dobrodziejstw pełnej gamy protokółów FlySky. Co za tym idzie będziesz mógł bindować odbiorniki z tej stajni jak i dedykowane do FlySky firm trzecich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1706 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 110, 111, 112, 113, 114  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.