Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 paź 2019, 17:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 11 lip 2019, 18:38 
Offline

Rejestracja: piątek 27 paź 2017, 20:25
Posty: 32
Witam,
mógłby ktoś popdowiedzieć co jest przyczyną złego zachowania jednego z silników?
Zaraz po uzbrojeniu wszystkie kręcą się w miarę jednakowo, ale przy przesuwaniu throttle do przodu silnik nr 3 rozkręca się dużo szybciej niż pozostałe. W 1/3 throttle do przodu silnik nr 3 już kręci się na maxa, a pozostałe dużo wolniej.
Innymi słowy: wszystkie silniki odpowiednio reagują na pochylenie drona czy przesunięcie throttle do przodu, ale silnik nr 3 robi to dużo bardziej gwałtownie.

Problemem nie nie leży w regulacji ESC, bo oglądając na oscyloskopie sygnał wychodzacy z kanału 3 widzę, że wypełneinie PWM odpowiada wysokim obrotom.
Przetestowałem wszystkie możliwe kombinacje firmwarów na cleanflight, betaflight, baseflight - ten sam problem.
Z góry dziękuję za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lip 2019, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12377
Lokalizacja: Mikoszewo
A kalibrowałeś te ESC?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lip 2019, 19:54 
Offline

Rejestracja: piątek 27 paź 2017, 20:25
Posty: 32
Kilka razy - za każdym razem efekt ten sam
(ESC obraca silnikiem tak jak powinien, zgodnie z PWM jaki dostaje z kontrolera. Z kontrolera wychodzi "szybki" PWM i ESC zgodnie z nim kręci silnikiem)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lip 2019, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9111
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To zrób eksperyment, zamień miejscami silnik + regiel nr3 w inne miejsce i w jego wepnij dobrze "działający". Jak sytuacja się nie zmieni i na nr 3 na fc dalej będą takie problemy, to może masz uwalony ten kanał, miałem taką sytuację na innym fc. Nie dochodziłem co i dlaczego, wymieniłem fc i było ok.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lip 2019, 21:24 
Offline

Rejestracja: piątek 27 paź 2017, 20:25
Posty: 32
Zamieniłem miejscami i bez zmian.
Ale co ciekawe: jak reguluję obroty z cleanflighta - to wszystkie silniki diziałają dobrze. Jak włączę nadajnik - kanał trzeci rozkręca się dużo szybciej niż pozostałe.
Znalazłem w necie jeszcze jakieś 14 osób co w ciągu dwóch lat miały taki problem i to właśnie z kanałem nr 3. To chyba więc coś z oprogramowaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 lip 2019, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7535
Lokalizacja: Polska
nonor pisze:
Ale co ciekawe: jak reguluję obroty z cleanflighta - to wszystkie silniki diziałają dobrze. Jak włączę nadajnik - kanał trzeci rozkręca się dużo szybciej niż pozostałe.

A ACC/MAG skalibrowane? Dron lezy plasko podczas testow?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 lip 2019, 10:26 
Offline

Rejestracja: piątek 27 paź 2017, 20:25
Posty: 32
Tak, kalibrowany, ale mam trochę wątpliwości. Klikam "Calibrate Accelerometer" i czasem na sekundę napis zmieni się na "Calibrating", czasem nie, spodziewam się jakiegoś mignięcia diodami po kalibracji ale nic takiego nie zauważyłem.
Jest możliwość sprawdzenia czy kalibracja się wykonała? Np. ręczne wpisanie wartości do jakiegoś rejestru i podejrzenie czy po kalibracji została ona skorygowana?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 lip 2019, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7535
Lokalizacja: Polska
nonor pisze:
Jest możliwość sprawdzenia czy kalibracja się wykonała?

Tak, sprawdzic czy model na ekranie zachowuje sie zgodnie z rzeczywistym, nie obraca sie samodzielnie, zgadzaja sie kierunki, itp :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 lip 2019, 11:48 
Offline

Rejestracja: piątek 27 paź 2017, 20:25
Posty: 32
Skalibrowałem go na ewidentnie krzywym podłożu i ładnie korygował całkiem duże kąty. Ale co najważniejsze - nagle silniki zaczęły dobrze pracować.
Skalibrowałem na płaskim i nadal silniki dobrze pracują.
Jeżeli to nie jest dronowy stuxnet to wygląda, że PID wariuje przy jakmś prawidłowym zestawie danych.
I teraz się zastanawiam czy mu w trakcie lotu nie przyjdzie do głowy taki numer, bo w sumie nie wiem ani kiedy ani dlaczego tak się "rozregulował".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 lip 2019, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7535
Lokalizacja: Polska
nonor pisze:
I teraz się zastanawiam czy mu w trakcie lotu nie przyjdzie do głowy taki numer, bo w sumie nie wiem ani kiedy ani dlaczego tak się "rozregulował".

Nie przyjdzie. Po prostu nie byl poprawnie skalibrowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 lip 2019, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9111
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jw źle skalibrowałeś czujniki. Teraz powinno być dobrze.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lip 2019, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 652
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ten problem jest ze śmigłami czy bez? Jeśli bez to masz odpowiedź

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 lip 2019, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7535
Lokalizacja: Polska
Majk99 pisze:
Ten problem jest ze śmigłami czy bez? Jeśli bez to masz odpowiedź

Brak smigiel tutaj akurat nie ma znaczenia - przy prawidlowo skalibrowanym i wypoziomowanym latadle rowniez bez smigiel silniki rowniez pracowac rowno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 lip 2019, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 652
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Kurde, to większość moich kopterów była/jest chyba źle ustawiona :-/

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 lip 2019, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7535
Lokalizacja: Polska
Majk99 pisze:
Kurde, to większość moich kopterów była/jest chyba źle ustawiona :-/

Mozliwe, choc bardziej prawdopodobne ze obserwujesz na nich inny efekt niz opisal nonor. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.