Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 22 maja 2018, 15:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 07 lip 2010, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
W praktyce ta teoria wygląda tak że klapolotki w modelach z reguły robi się wychylane do góry :)
Nie spotkałem się z przypadkiem gdzie lotki opadały.

Opadają klapy które są oddzielne od lotek. :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 lip 2010, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16385
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
marcin.gala pisze:
czyli jak dobrze kumam motylek to lotki w górę przy 0% gazu


ale chyba do motylka to potrzeba mieć na skrzydle zainstalowane klapy...inaczej nie ma z czego uszyć baterflaja :shock:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 lip 2010, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1690
Lokalizacja: Piekary Śląskie
W przypadku kiedy posiadasz klapy to wtedy stosuje klapy w dół lotki w górę tzw motylek oczywiście lotki dalej pracują jak lotki tylko inne neutrum lotek :-D

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 lip 2010, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2810
Lokalizacja: Kartuzy
Wojtass_nt pisze:
Nie spotkałem się z przypadkiem gdzie lotki opadały.

DLG

Wychylenie lotek do góry ma na celu zerwanie strug = zmniejszenie powierzchni nośnej skrzydła.
W modelach DLG gdzie lotki to cały spływ skrzydła stosuje się wychylenie w dół - tu zasada jest inna niż w poprzednim przypadku (gdzie zwykle lotki są tylko na końcach skrzydeł) - wychylenie w dół "zmienia profil" skrzydła - powoduje większy opór aerodynamiczny - model zwalnia. Pięknie widać to w właśnie w modelach DLG gdzie z pełnymi klapami (30-40stopni) schodzi się prawie pionowo w dół jednocześnie zwalniając (lub nie rozpędzając) model...

Takie "gmeranie" przy lotkach trzeba oczywiście kompensować sterem wysokości

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 lip 2010, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16385
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
trzeba Was pogodzić...
lotki - na końcach skrzydeł
klapy - przy kadłubie
klapolotki = po całej długości :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i mamy nową definicję


żartowałem :lol:

PS A jak zaprogramować apkę jak ma się lotki i fizycznie wbudowany hamulec aerodynamiczny? i czy do tego zmiksować SW ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 lip 2010, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2838
Lokalizacja: ...
Czyli zgłupiałem w Juniorze mam lotki i już ,a hamulec który powinienem mieć bez przeróbek to podnoszenie się lotek do góry :idea:
Czy to muszę miksować ze sterem wysokości bo chyba model zacznie zwalniać ale i zacznie zadzierać nos w górę???
:roll:

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 lip 2010, 23:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 09 lut 2010, 03:22
Posty: 142
Lokalizacja: Gdańsk
marcin.gala pisze:
Czyli zgłupiałem w Juniorze mam lotki i już ,a hamulec który powinienem mieć bez przeróbek to podnoszenie się lotek do góry :idea:
Czy to muszę miksować ze sterem wysokości bo chyba model zacznie zwalniać ale i zacznie zadzierać nos w górę???
:roll:


W motoszybowcu hamuję przy lądowaniu lotkami unoszącymi się do góry. Nawet wychylone na max do góry zachowują cechę lotek i model jest sterowny.
Nie polecam miksowania hamulców ze sterem wysokości! To robi się ręcznie jako niewielka korekta przy siadaniu i wymaga manipulowania. Jak dla mnie stały mix to nieporozumienie i pozbawianie się frajdy pełnej kontroli nad modelem...

_________________
Helik i parapet, ale bez kamery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 lip 2010, 00:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2810
Lokalizacja: Kartuzy
Poprawnie ustawione hamowanie (mikser) w modelu powinno powodować że model zwalnia - zasadniczo nie zmieniając zadanej trajektorii lotu.

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 lip 2010, 08:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
sułek pisze:
To robi się ręcznie jako niewielka korekta przy siadaniu i wymaga manipulowania. Jak dla mnie stały mix to nieporozumienie i pozbawianie się frajdy pełnej kontroli nad modelem...

Ale przecież pomimo włączonego miksera możesz sobie robić korekty drążkiem wysokości.

Rurek pisze:
PS A jak zaprogramować apkę jak ma się lotki i fizycznie wbudowany hamulec aerodynamiczny? i czy do tego zmiksować SW ?

Tak samo jak podałem tylko że w MIX2 i MIX3 zamiast AIL i FLP musisz wybrać inne kanały które odpowiadają twoim hamulcom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 lip 2010, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1690
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Dodawanie do mixu steru wysokości z tym ostrożnie najlepiej sprawdzić zachowanie modelu na bezpiecznej wysokości lecisz spokojnie poziomo włączasz klapy lub klapolotki lub motylek zależy co masz i obserwujesz model jeżeli gwałtownie obniży dziub lub podniesie to wtedy dodajesz do mixa ster wysokości w odpowiednim kierunku z reguły jest to minimalny ruch dlatego zostawiam sobie korektę ręcznie nie mixuje wysokości,

Jeżeli jest ziemia nagrzana to wtedy trudno przyziemić gorące powietrze unosi model wtedy lotki do góry żeby zmniejszyć powierzchnię nośną zmuszając model do przyziemienia :mrgreen: z tym ostrożnie można przesadzić i model ci się zwali na ziemię przepadnie :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 mar 2011, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 24 lis 2010, 12:46
Posty: 196
Lokalizacja: Konigshutte
W temacie ustawień klap i lotek znalazłem taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=L3Mw6jDlUzI
Pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam - Grzegorz.
http://modelarnia.slask.pl/?cat=6
http://www.youtube.com/user/GrzegorzMod ... ature=mhum


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 07:20 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
Przez przypadek wykasowałem sobie w TG 9X program z klapolotkami do motoszybowca . Teraz muszę programować wszystko na nowo ! Wcześniej wszystko działało super ! Mam podpięte lotki pod kanały 1 i 6 . Mam mały problem bo lotki "chodzą" mi na odwrót . Jak to zmienić ? W REVERSE ? Jak daję revers w AIL to z kolei obie poruszają się góra/ dół . Doradźcie coś ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 311
Lokalizacja: Krosno
ciężko powiedzieć jak masz zmiksowane, zgadując - jak masz podpięte serwa, jaki soft w apce? Er9x, czy stokowy? I jakie masz ustawione mixery w apce?

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 12:28 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
O.K. Dzięki ! Jakoś udało mi się samemu rozgryźć problem .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.