Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 27 cze 2017, 18:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 27 paź 2016, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 121
Lokalizacja: Gołotczyzna
A to nie jest tak, że wodór sam jest tylko palny a wybuchowy robi się z tlenem?
Tak czy siak, do tego potrzebny jest przecież jakiś zapłon, źródło ognia, iskra. Więc jeśli zachowa się podstawy bezpieczeństwa to nie powinno się nic stać.

_________________
Jeśli w moim poście brak polskich znaków, to znak że pisałem z telefonu. Zawsze poprawiam na komputerze. Jeśli nie, przypomnij mi. :)
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 paź 2016, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10053
Lokalizacja: Mikoszewo
Mrowkarz pisze:
A to nie jest tak, że wodór sam jest tylko palny a wybuchowy robi się z tlenem?

Troszkę witki opadają na takie stwierdzenie bo "za moich czasów" to w podstawówce było. Żeby coś palić musisz mieć i paliwo i utleniacz.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Spalanie

Liczy się stosunek jednego do drugiego (nie tylko w przypadku wodoru z resztą). Przykład z życia - kuchenkę masz? Masz (zapewne). I jeszcze żyjesz. A wiesz co potrafi zrobić butla zwykłego gazu do kuchenek wymieszanego w odpowiednim stosunku z powietrzem?

Mrowkarz pisze:
Tak czy siak, do tego potrzebny jest przecież jakiś zapłon, źródło ognia, iskra.

Tak, podłączenie pakietu, startujący silnik serwa, naelektryzowane ubranie itp.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 121
Lokalizacja: Gołotczyzna
No to wybacz, człowiek uczy się całe życie a takiego babola palnął nauczyciel fizyki w gimnazjum, w sumie to nie jedyny babol jaki palnął...
W sumie też trochę mnie musiało przyćmić bo to i logiczne, nie raz robiłem ,,eksperymenty'' z gazem do zapalniczek... :oops:

Wracając do tematu, ten wodór byłby przecież szczelnie zamknięty w balonie, więc TEORETYCZNIE jedyna okazja zapłonu byłaby w momencie gdy balon pękłby na dużej wysokości jak to jest z helem.

_________________
Jeśli w moim poście brak polskich znaków, to znak że pisałem z telefonu. Zawsze poprawiam na komputerze. Jeśli nie, przypomnij mi. :)
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 15:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10053
Lokalizacja: Mikoszewo
Co się dzieje w powietrzu to najmniejszy problem bo najwyżej skończy się przedwczesnym wyczepieniem lub zniszczeniem modelu czy innego ładunku. Bardziej obawiam się o obsługę naziemną w trakcie wytwarzania gazu i napełniania balonu bo tu okazji do wycieku i zapłonu jest zdecydowanie więcej a i potencjalne szkody większe.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 19:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 916
Lokalizacja: Manchester
Projekt Copernicus lata na wodor. I jakos zyja jeszcze mozna sobie podyskutowac na ich forum. Wchodzi do balonu Copenicusa jedna butla (cos slyszalem) ale jest pytanie czy aby nie trzeba by dwoch balonow do ciezkiego w sumie modelu.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10053
Lokalizacja: Mikoszewo
mzyla pisze:
Projekt Copernicus lata na wodor.

mzyla pisze:
Wchodzi do balonu Copenicusa jedna butla

Mowa o wytwarzaniu na miejscu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 19:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 916
Lokalizacja: Manchester
Pytanie "po co"?

Czytalem calosc, niestety koszt zakupu butli z gazem jest tak niski ze sie nie oplaca modzic jakiegis wytwarzania. Ale jak tam wujenki lubia, najprostsze eizwiazania zwykle sa najlepsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10053
Lokalizacja: Mikoszewo
mzyla pisze:
Pytanie "po co"?

Mnie nie pytaj, nie ja to wymyśliłem... ja się tego czepiam :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 paź 2016, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1129
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...kiedys byl juz podobny temat na forum viewtopic.php?f=10&t=12346

tu jest troche przepisow sprzed 10 lat: http://moo.pl/~tygrys/balloon/polish.html

"Przepisy

Obecne (w lipcu 2006) przepisy dotyczące balonów wolnych bezzałogowych znajdują się w Dzienniku Ustaw nr 414/2004. W skrócie: nie ma problemu, o ile waga ładunku nie przekracza 3 kg, gęstość powierzchniowa nie przekracza 13 g/cm2, a linka łącząca ładunek użyteczny z balonem pęka przy uderzeniu o sile 230 N lub mniejszej. Należy oczywiście wystąpić o odpowiednie zezwolenie. Ustalenie wszystkich szczegółów zajęło mi kilka dni, kilka razy przekierowywano mnie z jednego urzędu do drugiego, w końcu jednak udało mi się ustalić, że za wydawanie zezwoleń odpowiedzialna jest Agencja Ruchu Lotniczego. Dzięki bardzo pomocnemu pracownikowi ARL, otrzymałem zezwolenie w ciągu tygodnia. Agencja publikuje w takich przypadkach odpowiedni komunikat NOTAM (Notice to Airmen), ostrzegający pilotów o zbliżającym się locie balonu.
"

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 paź 2016, 19:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
13 g/cm2 hmmm widzę problem to nie będzie latać

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 lis 2016, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 cze 2011, 09:14
Posty: 1730
Lokalizacja: Jelenia Góra
Może ja też dorzucę swoją cegiełkę ;-)
W razie jakby co APRS może lecieć na mój znak - SP6KZ

link do generowania predykcji: http://predict.habhub.org
"kalkulator balonowy": http://habhub.org/calc/

Tak czy siak start proponuję na lato
1. Mniejsze prędkości wiatrów (czasami się zdarza lądowanie sondy 30 km od miejsca startu)
2. Ciepło w ręce :lol:

_________________
Konrad


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 lis 2016, 08:48
Posty: 3
Lokalizacja: Gdańsk
Moim marzeniem było stworzenie takiego balona, ale niestety miałam za małą wiedzę, żeby go sama wykonać :)

_________________
Bardzo skuteczne zwalczanie cellulitu - usunac-cellulit.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 11:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 wrz 2016, 19:20
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
1 listopada z kolegami wypuszczałem balon stratosferyczny.

Jesli chodzi o zgody wypelniamy ponizszy formularz i wysylamy do nich.

http://www.pansa.pl/OPS/Formularz_sonda.pdf


Co do wyboru miejsca startu to pierwsze miejsce które wybrałem było koło Mińska Mazowieckiego z uwagi na to że było to za blisko lotniska wojskowego i trzeba by było pisać o kolejne pozwolenie. Pażp zaproponowała mi Kołbiel pod Warszawą.

Odpowiedz przychodzi dosc szybko z tego co pamietam dwa dni czekałem na odpowiedź.


Balon był wyposażony w: pudełko styropianowe oklejone kocem termicznym, ogrzewacz termiczny do rąk, spadochron, kamerę podróbkę gopro, smartphone i lokalizator gps.

Napompowaliśmy balon do okolo 2 m średnicy.

Co do całego zamysłu balon miał być wyposażony z lokalizator gps jednak ten lokalizator zepsuł nam się godzine przed startem. Zasada działania lokalizatora była taka że po wysłaniu sms odsyłał smsa z linkiem do google maps ze swoją lokalizacja. Ostatecznie nie wsadziliśmy go do sondy.

W związku z tym musieliśmy na smartfonie programik do rejestracji trasy zamienić na programik do lokalizacji. Programik miał zasadę działania taką że trzeba było założyć konto użytkownika nastepnie na smartfonie bedącym na ziemi założyć drugie konto uzytkownika dodać się do przyjaciół w programie i można było widzieć gdzie podąża drugi telefon.
Niestety mój kolega po wypuszczeniu balonu z telefonu na ziemi pomylił konta użytkownika i zalogował się na to konta użytkownika telefonu lecącego w kosmos. Tym sposobem bezpowrotnie go już wylogował z programu tak że nie dało się go znaleźć.

Celem misji była głównie rejestracja obrazu. Tutaj też polegliśmy. Balon miał bardzo dużą wyporność w stosunku do całego osprzętu w związku z tym bardzo szybko się wznosił. Sonda wisiała na sznurku i strasznie przez to ją "miotało". Jak był obraz jeszcze czytelny praktycznie non stop był rozmazany. Nastepnym razem jak wypuscimy dodamy do sondy jakieś stateczniki oraz dodatkowo obciążymy ją na dole. Ponadto obiektyw zaszronił się po jakiś dwóch minutach lotu wiec praktycznie z całego filmiku nic nie było widać.

Po wypuszczeniu go w powietrze dzwoniliśmy na smartphone. Telefon odzyskał zasięg po 1,5h. Niestety nie wiem na jakiej wysokości jest zasięg GSM.

Balon od miejsca startu wylądował około 252 km dalej. W związku z tym że prawie poleciał na Ukrainę radzę takie misje wykonywać w centrum Polski. Sonda została znaleziona przez grzybiarza jakieś dwa tygodnie po starcie i dzięki temu że miał naklejki z numerem telefonu grzybiarz mógł się skontaktować ze mna. Jeżeli przebył to w wspomniane wcześniej 1,5-2h to musiał poruszać się cały czas powyżej 100 km/h.

Ogólnie misja raczej nie była zakończona powodzeniem. Ale już planujemy wykonać kolejną gdzie postaramy się wyeliminować błędy. Jedynie nie mam pomysłu jak uniknąć szronienia obiektywu. Ponadto jak ktoś będzie wypuszczał podobną misję i będzie potrzebował pomocy to chętnie pomogę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 12:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 799
Lokalizacja: Ruda Śląska
na oszroniony obiektyw prosta rada - kawałek drutu oporowego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 12:58 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 369
Obiektyw był wystawiony na zewnątrz czy "patrzył" przez szybkę?
Za szybką miałby stałą temperaturę i jak reszta tu pisała sama elektronika by się dogrzewała. Drut oporowy na taki luksfer - czemu nie.
Szybka - materiał silnie hydrofobowy. Może z maski pływackiej lub okularów?

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" rebuild pending
Micro 110 CL8520 -> "Przeszczep" 100 BR1103 8000kv -> X100 BR1103 8000kv 2s/3s
GEPRC ZX5 190 -> ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.