Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 gru 2017, 09:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 15 paź 2016, 10:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Hej,

Czy ktoś z was próbował zbudować balon stratosferyczny? Macie z tym jakieś doświadczenie?

Chętnie wypuściłbym w "kosmos" jakiś sprzęt. Np niewielki szybowiec :-)

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 paź 2016, 10:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
pewnie już to widziałeś, ale FliteTest robił coś podobnego - https://www.youtube.com/watch?v=rpBnurznFio :-)
a tu trochę o ich 3 nieudanych próbach https://www.youtube.com/watch?v=DQMi6Jk38g0 (od chyba 4 minuty)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 paź 2016, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Chciałbym zrealizować coś podobnego do akcji FliteTest. Jeśli uzbierała by się ekipa paru osób to w każdej chwili możemy zaczynać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 paź 2016, 23:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Cześć,

Ja się dopiero wdrażam. Jest mnóstwo niuansów, o których jeszcze wczoraj nie myślałem. Np. Jak odczepic balon od samolotu. Ale to pewnie nie jest bardzo skomplikowane. Co z soczewką kamery.

Koncepcja jest dość prosta. Przynajmniej w mojej głowie

Samolot lekki bez silnika, regulatora. Jedynie serwa i bateria potrzebna do zasilenia całości. Cos co nie straci pojemności w około 2h wznoszenia plus kilka h na szybowanie i ewentualne lokalizowanie. Pewnie 5Ah z li-ionow dałoby radę nawet zakładając spadek pojemności przez temperaturę.

Co do elektroniki to moglby sie sprawdzić eleres ze względu na duzy zasieg i telemetrie. Gdyby 100mW mialo nie starczyć to chyba wlozenie eleres moda czy maxa bylo by mozliwe (w celu mocniejszego nadawania z samolotu w razie czego).

Kadlub wypełnić można pianką niskoprezna, która zastygajac pochłonie wilgoć i zabezpieczy elektronike.

Model to mógłby być np pioneer/beta. Masę takiego modelu szacuje na maksymalnie 800g.

Nie wiem na ile tak lekka konstytucja bylaby w stanie dać radę z wiatrem. Zakładając, ze nie mamy silnika i polegamy na szybowaniu a w razie braku wizji na AP :-)

Jak duży balon i ile m3 helu? A może wodór?

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 paź 2016, 06:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3571
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Myślałem kiedyś nad tym i na pewno problemem będzie prędkość spadania na początku i potencjalnie duże przeciążenia z tym związane.
Do tego dobrze by było dodać autopilota ale nie wiem czy wszystkie GPS będą działać na takiej wysokości (w koncu to już prawie militarne zastosowanie do rakiet balistycznych :) )

Jako platforma to chyba bardziej to: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _ARF_.html

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 paź 2016, 15:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
w kwestii temperatury - zawsze można dać np. małe arduino które mierzy temp i w razie potrzeby włącza "grzałkę".
serwa zawsze można owinąć kawałkiem drutu kantalowego, czy ów kawałek drutu dać w kabinie żeby nie pozwolił elektronice zmarznąć;)

z gps może być problem, ale zawsze można ustawić ap tak że gdy nie ma fix'a to krąży, a jak już zejdzie na tyle żeby złapać fixa to ma leciec do bazy - tak czysty teoretycznie powinno zadziałać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3571
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Serwa mozna dać w kabinie i grzać ją chemicznie lub elektrycznie, to powinno się dać rozwiązać.
Z krążeniem jest o tyle problem, że nie ma dookoła czego krążyć (brak gps) można jedynie nieco lotki wychylić.
Bez GPS problem może być z powrotem do bazy bo jak go zniesie w inną stronę to w życiu nie wróci.

https://www.youtube.com/watch?v=rpBnurznFio

Ale b. chętnie wezmę udział w taki projekcie :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
a nie było by tak że:
na początku mamy fixa, baza zapisana,
po pewnej wysokości tracimy fixa więc w razie lotu samolot (przy FS) po prostu wychyla lotki i krąży,
a ja zejdzie na tyle nisko że złapie fixa to powinien się zorientować gdzie jest i lecieć do bazy.

ale to jakiś spec by musiał sie wypodzić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 13:10 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 414
GPS jeszcze zależy od źródła pochodzenia czy ma ograniczniki narzucone i na jakim poziomie. Niby Ublox m8n ma w nocie katalogowej 50km.
Problem powrotu do bazy to większy kwiatek - prądy strumieniowe występujące na kilkunasty km. Wiki podaje prędkość 55-120kmh w porywach do 400kmh.

Nie wiem jakie będzie mieć możliwości lotne ten wynalazek ale jak ugrzęźnie na parę minut to nie obędzie się bez ścigania samochodem lub wołaniem do ludzi na forum. Przyda się na bank koordynacja wśród okolicznych forumowiczów bo kij wie gdzie takiego stratolota wywieje. Nie wspominam już ile stref lotniczych zahaczy.
Już widzę ogłoszenie typu "Zgubiłem pionka gdzieś w stratosferze. Prawdopodobnie jest jeszcze na terenie Europy." ;)

Na samej telemetrii słanej przez 433 bym w pełni nie polegał. Zastanawiam się czy nie miałoby sensu dać moduł LTE/GPRS aktywowany dopiero na glebie - by nie śmiecił i nie wyczerpywał baterii jak będzie go miotało 40km nad ziemią.

Co do samej konstrukcji może za daleko idę ale warto przypatrzeć się spaceship one. Napędu używa tylko do wznoszenia. Przy schodzeniu musi radzić sobie w rozrzedzonej atmosferze i robić zejście stabilnie. Później po zmianie geometrii skrzydeł ma jak normalny samolot wylądować na glebie... albo wodzie.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Powrót do bazy to trudna sprawa. Balon zostaje mocno zniesiony przez wiatr, a samolot znoszony w tym samym kierunku musi to nadrobić. Nie ma miejsca na błędy, od początku do końca lotu powinien trzymać azymut.
Lokalizator GPS/GSM oraz baza w samochodzie wraz z kierowcą to konieczność. Najlepiej to robić na dwie bazy. Stała - start oraz mobilna - lądowanie. Na bieżąco prognozować miejsce lądowania i jechać tam bazą. W razie problemów z łącznością w trakcie przemieszczania bazy mobilnej, będzie można prowadzić lot z drugiej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3571
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Pytanie najważniejsze od kogo uzyskać zgodę i czy ją się w ogóle dostanie.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 20:23 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 414
http://www.pansa.pl/OPS/zgloszenie_propozycji_wypuszczenia_balonow_.pdf - papierologia.
I może naprowadzi coś z tego wątku na innym forum: https://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=15&t=30784

Ze startem zasadniczo pytanie z jakiego miejsca by było to jak najmniej upierdliwe dla ruchu lotniczego.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 06:44 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Ale jeszcze w modelu wartego by zainstalować lokalizator GPS przy zagubieniu Telemetri i wizji będzie lokalizacja gps za pomocą Sieci komórkowych ale już na ziemi i co np. 1min wysyła współrzędne z lokalizacją.
O takim czymś też bym pomyślał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 11:48 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 414
Warto przekopać rekordy z tej strony:
http://arhab.org/ - nie wypowiadam się na temat pierwszych miejsc w kategorii zasięg.

Sprawdziłem predykcję z lotu CP38 (projekt Copernicus) i wedle niej w linii prostej trzeba było szukać "lądownika" 16km od miejsca startu.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 paź 2016, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 166
Lokalizacja: Gołotczyzna
Może zasilanie całości wspomagać małymi ogniwami słonecznymi? Zawsze wydłużyłoby to trochę czas pracy jakiegoś modułu kontrolujacego/lokalizacyjnego

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.