Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 sty 2017, 05:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Demagnetyzer
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 18:45
Posty: 31
Lokalizacja: Milanówek
Cześć, chciałbym zmniejszyć offsety w pixhawku i w tym celu wybudować demagnetyzer. Posiłkując się tym co znalazłem na forum wyszukałem transformator i zanim zrobię sobie i pixowi krzywdę mam parę pytań. Znalazłem taki transformator:
https://goo.gl/photos/vGqHiaaBprC7EmJm7
Wystarczy, że odwinę stronę wtórną, a pierwotną zostawię tak jak jest i to będzie na tyle ? Czy będę musiał jeszcze przerobić rdzeń bo też gdzieś taką opcję widziałem. Następnie, gdy to będzie gotowe to przyłożyć na parę sekund do magnetometru w pixhawku i koniec? Dzięki i pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 537
Lokalizacja: Kraków
hmm.. z tego co wiem demagnetyzuje się polem przemiennym o malejącej amplitudzie - przynajmniej okręty wojenne :p
jeżeli przyłożysz takie duże pole do magnetometru to obstawiam, że go zabijesz - to delikatne mems'y przecież.
już prędzej całą platformę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 20:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 wrz 2016, 17:56
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków
hmm pisze:
Wystarczy, że odwinę stronę wtórną, a pierwotną zostawię tak jak jest i to będzie na tyle ?

Jeżeli pozostawisz złożony rdzeń, to wytworzone pole magnetyczne zamknie się w rdzeniu i nic to nie da. Musisz rozebrać rdzeń. Po za tym musisz zastosować zmienne pole o malejącej amplitudzie, jak napisał kolega volendr - albo zastosować zasilanie szeregowo przez termistor (jak w starych TV) albo stopniowo odsuwać od transformatora. Po za tym zastanów się, co mogło się namagnesować w Twoim modelu (jakieś ferromagnetyki) - magnetometr na pewno ich nie zawiera i nie warto go "rozmagnesowywać".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8720
Lokalizacja: Bytom
Oj, takie rzeczy robi się lutownicą transformatorową. Jej grot pięknie działa jak pętla rozmagnesowująca. Wystarczy grot włączonej lutownicy zbliżyć do magnetometru aby prawie go objął, po czym powoli oddalić cały czas mając lutownicę włączoną. Wyłączyć można jak już będzie ze 20-30cm od magnetometru. Tyle.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 537
Lokalizacja: Kraków
miś, no w sumie racja :) ale nie zabiłeś w ten sposób żadnego maga?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 16:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8720
Lokalizacja: Bytom
Nie zabiłem, a skutkuje, bo kiedyś bawiąc się MAG'iem i magnesem zrobił się spory offset, i lutownica pomogła.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 18:45
Posty: 31
Lokalizacja: Milanówek
I tego sposobu spróbuję :-> Dzięki wielkie za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.