Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 21:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 13 sie 2016, 14:28 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 125
Lokalizacja: Filipów
Witam, używam do ładowania pakietów modelarskiej ładowarki imax B6, lecz ostatnio zauważyłem parę niepokojących zachowań:
-ładowanie pakietu LiPo 3S od 10V do 11.8 trwa ok. 10-15 minut a od 11.8V do 12.6V ok. 30-40 minut (to normalne?)
-zjarał mi się "oryginalny" zasilacz z BG (kupowałem zestaw)- zdecydowanie nie polecam tego szajsu- po 30 minutach ładowania poczułem zapach spalenizny i po podłączeniu do imaxa wyświetla mi się input voltage error- muszę ładować na zasilaczu od lapka, który nie do końca pasuje; tego typu zamiennik styknie:
http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-hp ... bi_c=69131 (chodzi mi o wtyczkę, bo muszę poszukać czegoś z wyjściem 5A)?

Miał ktoś takie objawy (szczególnie 1.)?

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 01:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2318
Lokalizacja: Chorzów
Normalne :) Dobija do pewnej wartości, a później balansuje cele :)

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 09:05 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 125
Lokalizacja: Filipów
Ok, bardziej mi chodziło o odpowiedź na to pytanie:
4V3 JA pisze:
-zjarał mi się "oryginalny" zasilacz z BG (kupowałem zestaw)- zdecydowanie nie polecam tego szajsu- po 30 minutach ładowania poczułem zapach spalenizny i po podłączeniu do imaxa wyświetla mi się input voltage error- muszę ładować na zasilaczu od lapka, który nie do końca pasuje; tego typu zamiennik styknie:
http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-hp ... bi_c=69131 (chodzi mi o wtyczkę, bo muszę poszukać czegoś z wyjściem 5A)?

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 sie 2013, 10:51
Posty: 62
Lokalizacja: żary
Ad. 1 Ładowarka najpierw ładuje stałym prądem CC, jak napięcie osiągnie 4,2V na celę ładuje stałym napięciem CV, stąd końcówka może być dłuższa (zrewiduj prąd ładowania bo wg mnie ustawiasz za duży)
Ad. 2 Zasilacz ma wtyczkę jak trzeba, jednak 19V to już trochę dużo (). Poszukałbym jednak czegoś używanego na znanym portalu aukcyjnym, używam z powodzeniem kilku sagem-ów są bezproblemowe. Jeżeli nie ładujesz 3s prądami większymi niż 2A, zdecydowanie wygodniejszą opcję będzie zasilacz wtyczkowy 12V 2A - jest tego multum w bardzo niskich cenach. (W razie próby ustawienia wyższego prądu ładowania zasilacz a za nim ładowarka poprostu się wyłączy)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 17:24 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 931
Masz tutaj linka do sklepu elektronicznego w moim mieście . Prowadzą też sklep internetowy . Zasilacz impulsowy 12 V ; 5A http://www.begli.pl/pl/p/Zasilacz-impul ... .55.5/1636

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 19:01 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 125
Lokalizacja: Filipów
andre333 pisze:
Ad. 1 Ładowarka najpierw ładuje stałym prądem CC, jak napięcie osiągnie 4,2V na celę ładuje stałym napięciem CV, stąd końcówka może być dłuższa (zrewiduj prąd ładowania bo wg mnie ustawiasz za duży)
Ad. 2 Zasilacz ma wtyczkę jak trzeba, jednak 19V to już trochę dużo (). Poszukałbym jednak czegoś używanego na znanym portalu aukcyjnym, używam z powodzeniem kilku sagem-ów są bezproblemowe. Jeżeli nie ładujesz 3s prądami większymi niż 2A, zdecydowanie wygodniejszą opcję będzie zasilacz wtyczkowy 12V 2A - jest tego multum w bardzo niskich cenach. (W razie próby ustawienia wyższego prądu ładowania zasilacz a za nim ładowarka poprostu się wyłączy)

Ad. Ad.1 ładuję pakiety prądem 1C
Ad. Ad. 2 bardziej mi chodziło o zastosowaną wtyczkę- szukam czegoś z 12V i 5A dla komfortu- na razie mam lipo 2,2Ah, ale w przyszłości może będzie więcej
;)

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 07:09 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 931
4V3 JA pisze:
Ad. Ad. 2 bardziej mi chodziło o zastosowaną wtyczkę- szukam czegoś z 12V i 5A dla komfortu- na razie mam lipo 2,2Ah, ale w przyszłości może będzie więcej
;)


Przecież podałem Ci linka . :-D

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.